Altyazı Yazarları ile ‘Sinema Tarihi I’ Semineri

1.450,001.950,00

Konuşmacılar: Senem Aytaç, Melis Behlil, Ayça Çiftçi, Övgü Gökçe, Fırat Yücel
Seminer Başlangıcı: 21 Ekim Cumartesi – 18 Kasım Cumartesi
Seminer Süresi: 5 hafta (haftada 3 saat, toplam 15 saat)
Saatler: Pazar günleri 15:00-18:00 arası
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Criteria: 1950 TL (tam), 1450 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkanı)
İletişim: [email protected]
*Öğrenci ve öğretmen ücreti ödeyenlerin ilgili kimlik belgesini [email protected] adresine göndermesi gerekmektedir.
*Havale ile ödeme yapmak isterseniz, [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz.

Altyazı Yazarları ile Çevrimiçi ‘Sinema Tarihi’ semineri, sinema tarihindeki temel dönemlere ve sanatsal akımlara yoğunlaşıyor, sinemanın icadından itibaren kronolojik bir seyirle yakın döneme kadar uzanıyor. Seminerin amacı, katılımcılara temel sinema tarihi bilgisi kazandırmanın yanı sıra, tarih yazımına dair eleştirel bir yaklaşım da geliştirmek. Sinema tarihine yer yer eleştirel bir bakışı da yansıtacak şekilde tasarlanmış olan seminer, estetik akımlara yön ve şekil veren sosyal, kültürel, politik bağlamları ele alıyor ve katılımcıları geniş bir coğrafyaya ve zaman dilimine yayılan keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Zengin eğitmen kadrosuyla toplam 10 hafta sürecek olan seminer programının 5 haftalık ilk bölümü, sinemanın icadından başlayarak İtalyan Yeni Gerçekçiliği’ne uzanacak. İkinci bölümde ise Hollywood’un altın çağından başlayarak yeni dalgaların ve ülke sinemalarının önemli bir kısmı ele alınacak.

1.HAFTA: 21 Ekim Cumartesi 15:00-18:00
Erken Dönem Sinema: Sinemanın Doğuşu, Cazibeler Sineması, Film Dili ve Hikâye Anlatıcılığının Yerleşmesi
Konuşmacı: Senem Aytaç
Derste erken dönemden çeşitli filmler ve sahneler gösterilecektir. (Ay’a Seyahat (Le Voyage dans la Lune, 1902) Yön: Georges Méliès, Büyük Tren Soygunu (The Great Train Robbery, 1903) Yön: Edwin S. Porter, Feminizmin Sonuçları (Les Résultats du féminisme, 1906) Yön: Alice Guy-Blaché vb.)

2.HAFTA: 28 Ekim Cumartesi 15:00-18:00
İki Dünya Savaşı Arasında Avrupa: Fransız Empresyonizmi, Şiirsel Gerçekçilik ve Alman Ekspresyonizmi
Konuşmacı: Övgü Gökçe
Örnek Filmler: Madam Beudet’in Gülüşü (La souriante Madame Beudet, 1923) Yön: Germaine Dulac, L’Atalante (1934) Yön: Jean Vigo, Nosferatu (1922) Yön: F.W. Murnau

3.HAFTA: 4 Kasım Cumartesi 15:00-18:00
Sovyet Montaj Sineması: Sinemada Kurgunun Yaratıcı İmkânlarını Keşfetmek
Konuşmacı: Ayça Çiftçi
Örnek Filmler: Potemkin Zırhlısı (Bronenosets Potemkin, 1925) Yön: Sergei M. Eisenstein, Kameralı Adam (Chelovek s kino-apparatom, 1929) Yön: Dziga Vertov

4.HAFTA: 11 Kasım Cumartesi 15:00-18:00
İtalyan Yeni Gerçekçiliği: Yıkıntılar Arasında Sinema
Konuşmacı: Fırat Yücel
Örnek Filmler: Roma Açık Şehir (Roma città aperta, 1945) Yön: Roberto Rossellini, Bisiklet Hırsızları (Ladri di biciclette, 1948) Yön: Vittorio De Sica

5.HAFTA: 18 Kasım Cumartesi 15:00-18:00
Klasik Hollywood: Stüdyo Sisteminin Kuruluşu, Sesli Sinemaya Geçiş, Hollywood Skandalları ve Sansür
Konuşmacı: Melis Behlil
Örnek Filmler: Şafak (Sunrise: A Song of Two Humans, 1927) Yön: F.W. Murnau, Bir Gecede Oldu (It Happened One Night, 1934)

Stok kodu: Yok Kategoriler:

Açıklama

Senem Aytaç kimdir?
ODTÜ Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi gördü. 2004’ten itibaren yazılarıyla katkıda bulunduğu ve 2006-2017 arasında editör olarak çalıştığı Altyazı Aylık Sinema Dergisi’ndeki yayın kurulu üyeliğini sürdürmekte. Altyazı Sinema Derneği’nin kurucu üyelerinden olan Aytaç, İstanbul ve Berlin’de sinema yazarlığı, küratörlük ve editörlük yapmaya devam ediyor.

Melis Behlil kimdir?
Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyesi Melis Behlil, Açık Radyo’da Sinefil ve Sinemalardan adlı programların yapımcı ve sunucusu, SİYAD ile FIPRESCI üyesi.

Ayça Çiftçi kimdir?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde lisansını, Kültürel İncelemeler bölümünde yüksek lisansını tamamladı ve beş yıl boyunca aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı. Medya Sanatları alanındaki doktora çalışmasını 2015’te Royal Holloway Londra Üniversitesi’nde tamamladı. Çok sayıda üniversitede ve üniversite dışında çeşitli kurumlarda teorik ve pratik alanda sinema dersleri verdi, seminerler ve atölyeler gerçekleştirdi. Bir Yazdan İzlenimler ve O Sırada Henüz adlı kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. 2006`dan beri Altyazı Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi. Şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor, aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi’nde yürütülen ‘Türkiye Ekranlarında ve Kamera Arkasında Kadın: Temsilin ve İş Gücünün Güncel Görüntüsü’ isimli projede araştırmacı olarak yer alıyor.

Övgü Gökçe kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde yüksek lisans yaptı, tezini devrim sonrası İran sinemasında anlatım üzerine yazdı. Ohio Üniversitesi Disiplinlerarası Sanatlar Bölümü’nde sinema ve estetik alanında doktora çalışmalarını sürdürdü; çeşitli üniversitelerde görsel kültür, Türkiye sineması ve ülke sinemalarıyla ilgili dersler verdi. Kurulduğu 2001 yılından itibaren Altyazı Sinema Dergisi ekibine dahil oldu; sinema yazarı, yayın kurulu üyesi ve editör olarak çok sayıda yayında görev aldı ve seminerler verdi. 2011-2023 yılları arasında farklı disiplinlerde sanat programları ve kültürel işbirlikleri geliştirdiği Diyarbakır Sanat Merkezi’nde program koordinatörü ve direktör olarak çalıştı. Halen Altyazı Sinema Derneği’nde yönetim kurulu üyesi olarak görevini sürdürüyor.

Fırat Yücel kimdir?
1979’da İzmir’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyoloji okurken 2001’de Altyazı Sinema Dergisi’nin kurucuları arasında yer aldı. Uzun süre Altyazı’nın genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Bugün Altyazı’nın ifade özgürlüğüne yoğunlaşan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema adlı yayınının editörlüğünü yapmaktadır. Sinema yazarlığının yanı sıra kurgucu ve yönetmen olarak belgesel çalışmalarını sürdürmektedir. Hoşgeldin Lenin (2016), Kapalı Gişe (2016), Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016), Baştan Başa (2019), 8 Mart 2020: Bir Günce (2023), Ulysses Çevirmek (2023) gibi belgesellerde kurgucu ve yönetmen olarak rol üstlenmiştir.

Ek bilgi

Kayıt

Tam, Öğrenci / Öğretmen