Nagehan Uskan ile ‘Sürgün Sineması’ Semineri

1.950,002.500,00

Konuşmacı: Nagehan Uskan
Seminer Tarihleri: 23 Kasım Cumartesi – 21 Aralık Cumartesi
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Saatler: 15:00 – 18:00
Mecra: Kayıt yaptıranlara Zoom linki gönderilecektir.
Seminer Ücreti: 2500 TL (tam), 1950 TL (öğrenci ve öğretmen) (iyzico üzerinden 12 aya kadar taksit imkanı)
İletişim: [email protected]
*Öğrenci ve öğretmen ücreti ödeyenlerin ilgili kimlik belgesini [email protected] adresine göndermesi gerekmektedir.
*Havale ile ödeme yapmak isterseniz, [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz.

Sürgünde üretim yapan sinemacılar, sinema tarihinin farklı dönemlerinde, göç ve sürgün hâlini hangi ortak ya da farklılaşan temalarla, hangi estetik tercihlere başvurarak anlattılar? Bu tarihi süreç ve farklı göç deneyimlerinin sinemasal yansıması, güncel göç meselesini ve beraberinde getirdiği sanatsal özerkliği kavramamız için bize ne söylüyor? Göç ve sinema ilişkisi üzerinden film teorilerine ve film tarihine giriş niteliğinde olan bu seminerde, görsel temsil rejimlerinin tarihsel çizgisini takip edecek ve bakış üzerinden gelişen iktidar ilişkilerinin kırılma noktalarına odaklanacağız. Farklı coğrafyalardan film örnekleri aracılığıyla film sosyolojisi alanındaki bazı tartışmaları gözden geçirmeyi amaçlayan seminerde, aynı zamanda 1970’lerin teknolojik dönüşümleriyle birlikte sürgündeki sinemacıların öz temsiliyete getirdikleri yeni yaklaşımları, sinema diline ve üretim sürecine kattıkları yaratıcı aksanları inceleyeceğiz.

1. Hafta – Kavramsal Çerçeve ve Terminolojiye Giriş: Ev, Yurt, Anayurt, Yolculuk, İkinci Ev

Filmler: Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz, Victor Fleming, 1939), America America (Elia Kazan, 1963)

2. Hafta: Sömürgeci Temsilden Sömürge Sonrası Öz-temsile

Filmler: Vietnamlı Çocuklar (Vietnamese Children, Lumière Kardeşler, 1900), Ben, Bir Siyah (Moi, un noir, Jean Rouch, 1958, 70), Siyah Kız (La noire de…, Ousmane Sembène, 1966)

3. Hafta: Ana akım “Kusursuz” Sinemaya Müdahaleler: Kusurlu Sinema (Julio García Espinosa), Açlık Estetiği, Siddet Sineması (Glauber Rocha), Aksanlı Sinema (Hamid Naficy)

Filmler: Unutulmuşlar (Los Olvidados, Luis Buñuel, 1950), Tangolar (Tangos, El Exilio de Gardel, Fernando Solanas, 1985), Bir Kayboluşun Güncesi (Chronicles of Disappearance, Elia Suleiman, 1996), News From Home (Chantal Akerman, 1977)

4. Hafta: Emek Göçü ve İşçi Sınıfının Yolculuğu

Filmler: Envanter (Inventur – Metzstrasse 11, Želimir Žilnik, 1975), Otobüs (Tunç Okan, 1974), Ekmek ve Çikolata (Pane e Cioccolata, Franco Brusati, 1974)

5. Hafta: Güncel Sürgün Sineması

Filmler: Geçici Kalma Merkezi (Centro di Permanenza Temporanea, Adrian Paci, 2007), İnsan Akışı (Human Flow, Ai Weiwei, 2017), Mor Deniz (Das Purpurmeer, Khaled Abdulwahed, Amel Alzakout, 2020), Yüzücüler (The Swimmers, Sally El Hosaini, 2022)

Seminerin bütününde faydalı olacak okuma önerisi: Gürbilek, Nurdan. İkinci Hayat. Metis Yayınları, 2020. İstanbul.

*Katılımcıların derse gelmeden önce filmleri izlemeleri tavsiye edilir.


‘Askıda Seminer’ programına katkıda bulunmak isteyen takipçilerimiz ise bu link üzerinden kendi bütçelerine göre farklı miktarlarda destek sağlayabilirler.

‘Askıda Seminer’ programına katılımcı olarak başvurmak için bu formu 19 Kasım 2024 tarihine kadar doldurabilirsiniz.

Stok kodu: Yok Kategoriler:

Açıklama

Nagehan Uskan kimdir?
Akademisyen, belgesel sinemacı ve aktivist. Midilli Adası’nda yaşıyor ve çeşitli göçmen kolektifleri ile video projeleri üretiyor. Fribourg Üniversitesi, Humboldt Üniversitesi, Off University ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı ve okutman olarak görev aldı. 2014-2019 yılları arasında düzenlenen İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nin ortak kurucusu ve sanat yönetmeniydi. Yazıları birartibir.org, Express, Altyazı, Altyazı Fasikül ve Yeni Sinema gibi mecralarda yayınlandı. Yönetmenliğini yaptığı ilk kısa filmi Sweet Home Adana (2024) ile Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’ne layık görüldü.

Ek bilgi

Kayıt

Tam, Öğrenci / Öğretmen