Altyazı Sinema Derneği

Altyazı Sinema Derneği özgür bir sinema kültürünün kamusal alandaki tartışmaların zenginleşmesinde, ifade özgürlüğü, temsiliyet hakkı ve eleştirel düşünce gibi temel kavramlar üzerinden demokrasi pratiğinin güçlenmesinde önemli bir rol oynadığına inanır. Bağımsız sinema eleştirisinin ve  yayıncılığının yok olma derecesinde zayıfladığı günümüz Türkiye’sinde bu alanda çok sesli, özgün ve nitelikli içerik üretimini sürdürerek sinemaseverlere ulaştırır. Dernek sinema sektörü  ve sivil toplum örgütleri arasındaki diyalog ve işbirliklerini genişletmesi Sinema kültürünün üretim, dağıtım ve gösterim gibi farklı aşamalarında ifade özgürlüğünü ve temsiliyet hakkını kısıtlayan uygulamalarla ilgili farkındalık yaratılması, bu tip hak ihlallerine karşı mücadele verilmesi, ekonomik ve/veya siyasi risk altındaki üreticilerin üretim kaynağı ve gösterim imkanı bulması, sektördeki bağımsız aktörler arasında dayanışma ağları kurulması için çalışmalar yürütür. 

Sinema sektörü başta olmak üzere kültür sanat alanında demokratik, çoğulcu ve özgürlükçü bir söylemin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefler. Bu hedef doğrultusunda bağımsız sinema aktörlerinin üretim süreçlerini destekleyen çalışmalar gerçekleştirir; sinema ile üretimden tüketime yayılan bir yelpazede ilişkilenen kitlelerin nitelikli, güvenilir bilgi ve eleştiriye ulaşmasına yönelik yayıncılık faaliyetleri yürütür; seminerler, paneller, gösterim programları gibi eğitim odaklı projeler ile de sinema okuryazarlığını ve eleştirel düşünce pratiklerini yaygınlaştırmaya çalışır. Altyazı sektör içi iletişimi destekleyerek politik ve/veya ekonomik risk altındaki sinema üreticilerine ifade alanı sağlar, sektörde gerçekleşen hak ihlallerine yönelik farkındalık  ve dayanışma odaklı mücadele stratejileri geliştirir, sinema ve sivil toplum çalışmalarını kesiştiren faaliyetler ile görüntü üretiminin ifade özgürlüğü ve temsiliyet hak savunuculuğu alanında etkili ve önemli bir araç olarak kullanılmasına destek verir.

Faaliyetlerimiz

Film Kültürü Programı: 2001 – 2023  yılları arasında 200 adet matbu  dergi,  6 adet özel sayı ve 23 adet e-dergi yayınlayan Altyazı Sinema Dergisi,  film eleştirisi ve film kültürü odaklı yayıncılık faaliyetlerini altyazi.net websitesi üzerinden devam ettiriyor. Dernek, film kültürü programı kapsamında yayıncılık faaliyetlerinin yanı sıra  özel matbu yayınlar üretiyor ve farklı paydaşlarla gerçekleştirilen gösterim, panel, film sohbetleri gibi çeşitli etkinlikler de gerçekleştiriyor.

Eğitim Programı: Altyazı Sinema Derneği, Sinema okuryazarlığının gelişmesine yönelik çevrimiçi ve fiziksel film kültürünün farklı alanlarına dair fiziksel ve çevrimiçi seminer programları düzenliyor.  Derneğimiz 2020’den bu yana 58 adet çevrimiçi ve 20 adet fiziksel katılımlı seminer eğitimi düzenledi. Bu seminerlere 2000’in üzerinde kişi katıldı. Derneğimizin ihtiyaç sahibi öğrencilere  eğitim desteği vermeyi hedefleyen Askıda Seminer projesi kapsamında 169 öğrenci seminerlerimize ücretsiz olarak katılım sağladı. Derneğimiz 2024 yılının Sonbahar-Kış programında 6 yeni seminer düzenlemek ve Askıda Seminer programı kapsamında öğrencilere ücretsiz seminer erişimi sağlamak üzere çalışmaya devam ediyor.

Bağımsız Sinema ve Sivil Alan Programı: Altyazı Sinema Derneği’nin sinemada ifade özgürlüğü alanının genişlemesine katkı sağlamak için kurduğu bir platform olan Altyazı Fasikül; yayıncılık, video üretimi ve gösterim alanlarında faaliyet göstermektedir. Derneğimiz Altyazı Fasikül çatısı altında bir yandan sinemada ifade özgürlüğü, toplumsal cinsiyet eşitliği, hak ihlallerine yönelik farkındalık odaklı yayıncılık ve savunuculuk faaliyetlerini sürdürürken, bir yandan da bağımsız film/video/belgesel üreticilerini ve savunuculuk alanında yeni video anlatım biçimlerini desteklemek hedefiyle Altyazı Fasikül video serilerini üretmektedir.

2020-2024 seneleri arasında European Endowment for Democracy (EED), CultureCIVIC, Haklara Destek, Sivil Toplumu Destekleme Vakfı, Sivil Toplumu Güçlendirme Merkezi Birlikte gibi program ve fonların sağladığı kaynaklar sayesinde yürütülen Altyazı Fasikül video serileri ekonomik ve/veya politik risk altındaki bağımsız sinema, belgesel ve video üreticilerine üretim ve gösterim imkânı sağlamayı ve kısa video/belgesel formatı için kalıcı bir üretim/gösterim/dayanışma platformu yaratmayı hedefliyor.

Altyazı Fasikül’ün bugüne kadar gerçekleştirdiği üç video serisi “İçeriden Dışarıya” (2020), “Aşağıdan Yukarıya” (2022) ve “Görünür Görünmez: Bir (Oto)sansür Antolojisi” (2024) kapsamında toplamda 33 yönetmene destek verildi ve 27 kısa video / belgesel üretildi. Altyazı Fasikül serileri ve serilerde yer alan kısalar gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında çeşitli festivallerde, etkinliklerde ve çevrimiçi platformlarda seyircilerle buluşmaya devam ediyor.

Altyazı Sinema Derneği

Yönetim Kurulu
Ayça Çiftçi, Enis Köstepen, Övgü Gökçe, Özlem Saadet Işıl Güç, Yetkin Nural

Genel Koordinatör
Özlem Saadet Işıl Güç ([email protected])

Altyazı Sinema Derneği, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve STGM tarafından yürütülen BİRLİKTE Kurumsal Destek Programı (2023-2024) katılımcısıdır.