Sivil Düşün’ün Dijital Film Platformu ‘CAM’ Açıldı

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın dijital film platformu CAM yayın hayatına başladı. Platformda 22 farklı hak alanını koruyup yaşatmak için Sivil Düşün desteğiyle hayata geçirilmiş 200’e yakın kısa film, belgesel ve fragman yer alıyor.
CAM, Mart 2020’den bu yana çeşitli hak alanlarına odaklanan yapımları içeren bir dijital film platformu. 2012’den bu yana, Türkiye’nin 81 ilinde küçük ölçekli, kısa vadeli çalışmaları destek sunan Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı bünyesinde faaliyetlerine başlayan platform, günümüzde hak savunuculuğu için önemli bir araç hâline gelen görsel hikâye anlatıcılığı vesilesiyle hakların görünürlüğüne katkı sunuyor. Sinemanın farkındalığın büyümesine ve hak ihlallerinin belgelenmesine olan dikkate değer katkısını göz önünde tutan platform, filmler vasıtasıyla hakların hayatın içinde nerelere, nasıl karşılık geldiğinin daha anlaşılır olduğunu savunuyor.
Endüstriyel tarımın temiz gıdaya ulaşma hakkını tehlikeye atma hikâyesinden okula gidemeyen köy çocuklarının hayatlarını dönüştüren umutlu gelişmelere, yaşadıkları yeri hidroelektrik enerji santrallerinin tahribatından korumak isteyenlerin mücadelesinden depremin değiştirdiği yeni demografik yapının en ağır şekilde etkilediklerinin yolculuklarına uzanan; insan, hayvan, çevre ve tüm canlılığın haklarına dair hikâyeler CAM’da görülebiliyor. 22 farklı hak alanını daha da görünür yapan 200’e yakın kısa film, belgesel ve fragmanı içeren CAM’daki yapımların tamamı Sivil Düşün desteğiyle hayata geçirildi. Platformdaki yapımların her birinin içeriğinden ilgili çalışma sahipleri sorumlu olmakla birlikte, filmlerin telif hakları saklı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na ait.
Platformda filmlerin yanı sıra ekiplerin başarı hikâyeleri, röportajlar ve söyleşiler de yer alıyor. CAM 8 Temmuz’da Uğur Cuya imzalı Kadim Longoz İğneada (2021) belgeselinin dijital prömiyerine ev sahipliği yaptı. Platformun söyleşilere ayrılan CAM’da Söyleşi bölümünün ilk etkinliği de bu belgesel üzerine yapılacak. Moderatörlüğünü Prof. Nezih Orhon üstlendiği söyleşiye belgeselin yönetmeni Uğur Cuya ve sanatçı Nur Bardakçı katılacak. Haklar için duyarlılık taşıyan, hakları savunan hikayelere ve sinemaya meraklı herkes 12 Temmuz günü saat 15:00’te gerçekleşecek online söyleşiye davetli.
Platforma giriş yapmak için herhangi bir üyelik ya da özel şart gerekmiyor. Filmleri izlemek ve detaylı bilgi edinmek için CAM’ın internet sitesi ziyaret edilebilir.