Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Kasım Programı
Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Kasım ayında da devam ediyor. Dört hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek.
Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Kasım ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.
Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı, sinemanın etkinlik alanında düzenleniyor. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilen seminerlere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.
Altyazı Sinema Seminerleri’nin ‘Sinemada Ev’ temalı Kasım ayı programı şu şekilde:
“Çık Evimden!”: Ev İstilası Filmleri – Engin Ertan
3 Kasım Pazar, saat 15:00
Filmler: Ölümcül Oyunlar (Funny Games, Michael Haneke, 1997), İçerde (À l’intérieur, Alexandre Bustillo & Julien Maury, 2007), Speak No Evil (Christian Tafdrup, 2022)
Korku/gerilimin en popüler alt türlerinden ev istilası filmleri, yabancı korkusu veya “kutsal” ailenin tehdit altında kalması gibi temalarla, evi temsili anlamda da kullanarak genellikle muhafazakar bir bakış açısı taşır. Bu alt türü ve ilişkili olduğu temaları, yenilikçi bir yaklaşım da içeren örnekler üzerinden konușacağız.
Engin Ertan kimdir?
1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000yılında Sinema Dergisi’nde sinema yazarlığına başladı. 2009 yılından derginin Aralık 2013’te kapatılmasına değin yine Sinema Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü görevini sürdürdü. Dergide yaklaşık 13 yıl boyunca aralıksız devam eden Kült Filmler köşesini hazırladı. Sinema Dergisi dışında Radikal, Rolling Stone Türkiye, Total Film Türkiye, Film+, Milliyet Sanat, Altyazı gibi gazete ve dergilerde sinema ve müzik alanında yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana devam eden, Goethe-Institut’un düzenlediği Kino başlıklı film programının proje koordinatörlerinden biri. Yine 2015’ten bu yana İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu’nda yer almakta. Sinema yazılarına Altyazı ve Milliyet Sanat’ta devam ediyor.
Kadrajın Bilinçdışı: Perili Evler – Aslı Ildır
10 Kasım Pazar, saat 15:00
Filmler: Rebecca (Alfred Hitchcock, 1940), Diğerleri (The Others, Alejandro Amenábar, 2001)
Evde hayaletin ya da “perilerin” varlığı çözülememiş meselelerin, yaşanamamış yüzleşmelerin ve yüzeye çıkmamış travmaların göstergesidir. Kimi filmler bu hayaleti gerçek anlamıyla alırken, kimileri ise “musallat olma halinin” çeşitli psikanalitik anlamları üzerinden daha muğlak ve soyut anlatılar kurar. Bu alt türün bir klasik bir de güncel örneğini tartışacağımız seminerde, sinemada evin odalarına, bodrum ve çatı katlarına, kadrajın bilinçdışına göz atacağız.
Aslı Ildır kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon yüksek lisansını bitirdi. Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Görsel Kültür üzerine doktora yaptı, Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde film üzerine dersler verdi. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna film festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Şu anda Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde doktora sonrası bursiyer olarak yer almakta ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’ne sinema yazarı olarak katkı sunmaktadır.
Evsizlik, Köksüzlük – Ayça Çiftçi
17 Kasım Pazar, saat 15:00
Film: Yersiz Yurtsuz (Sans Toit ni Loi, Agnès Varda, 1985)
Bu seminerde isyanı tanımsız, geçmişi belirsiz bir kadının yürüyüşünü takip edeceğiz. Kök salmayı reddeden bu karakter portresinin Agnès Varda sinemasında nasıl bir yere oturduğu üzerine sohbet edeceğiz.
Ayça Çiftçi kimdir?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema bölümünde öğretim üyesi. Medya Sanatları alanındaki doktora çalışmasını 2015’te Royal Holloway Londra Üniversitesi’nde tamamladı. Çeşitli üniversitelerde ve kurumlarda sinema alanında teorik ve pratik dersler verdi. Kadir Has Üniversitesi’nde yürütülen “Türkiye Ekranlarında ve Kamera Arkasında Kadın: Temsilin ve İş Gücünün Güncel Görüntüsü” isimli TÜBİTAK projesinde araştırmacı olarak yer alıyor. Bir Yazdan İzlenimler ve O Sırada Henüz adlı kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. Saadet isimli uzun metraj kurmaca projesi geliştirme aşamasında. 2006`dan beri Altyazı Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi.
Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayınız.