Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Nisan Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Nisan ayında da devam ediyor. Dört hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek.
Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Nisan ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.
‘Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı, sinemanın etkinlik alanında düzenleniyor. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilen seminerlere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.
Mart ayında ‘Geçmişi Anlatmak: Sinema ve Tarih’ temasına odaklanan ‘Altyazı Sinema Seminerleri’, Nisan ayında da aynı başlıkta düzenleniyor. Program şu şekilde:
Buhar Çocuk ve Steampunk: Geçmişte Kurulan Gelecek – Gülengül Altıntaş
6 Nisan Pazar, saat 15:00
Steampunk dünyasının 19. yüzyıl estetiğiyle tahayyül ettiği alternatif gelecek anlatılarını ve sinemadaki yansımalarını keşfedeceğimiz bu konuşmada, türün en çarpıcı örneklerinden biri olan Buhar Çocuk (Suchîmubôi, 2004) filmi incelenecek. Filmin sanayi devrimi temelli alternatif tarihi, gelişmiş buhar teknolojileri ve görkemli mekanik tasarımlarıyla geleceği nasıl inşa ettiğini tartışacağız.
Gülengül Altıntaş kimdir?
İstanbul Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, eğitimine UCLA Extention, Content Creation for Entertainment Media programında devam etti. Kısa film ve video çalışmaları çeşitli festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Senaryo eğitimine ilk olarak Yvet Biro (NYU) ile başladı. Türkiye sinemasının usta yönetmenleriyle senaryo çalışmalarına katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Film Televizyon Yüksek Lisans Programı tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesi Medya ve Sinema Araştırmalarında doktora programına katıldı. Aynı üniversitede beş yıl boyunca, öğretim görevlisi olarak Senaryo Yazarlığı Alt-dal programının koordinatörlüğünü yaptı. Aralarında Mavi Dalga (2014), Toz Bezi (2015), Nasipse Adayız (2019), Kim Mihri (2022) gibi filmlerin olduğu çok sayıda filmde senaryo danışmanı, senaryo doktoru ve yazar olarak çalıştı.
Z: Sinemada Sol Tarihin Belleği – Nil Kural
13 Nisan Pazar, saat 15:00
Costa-Gavras’ın politik sinema başyapıtı Z (1969), Yunanistan’da sol görüşlü bir politikacının suikasta uğraması üzerinden ilerliyor. Film aynı zamanda iktidarların unutturmak istedikleri bir tarihe sol üzerinden bakan ve bellek olma görevini de üstlenen anlatıların önemli bir örneği. Seminerde Z ve başka politik sinema örnekleri üzerinden toplumsal bellekte yer eden sol tarih anlatılarını konuşacağız.
Nil Kural kimdir?
2004 yılından bu yana sinema yazarı, gazeteci ve festival programcısı olarak çalışıyor. Altyazı, Bant, Sinema Dergisi ve Radikal’in de aralarında olduğu yayınlarda yazıları yayımlandı. Milliyet gazetesi ve Milliyet Sanat dergilerinde 10 yılı aşkın süre sinema yazarı ve editör olarak çalışmasının yanı sıra aralarında Venedik, Locarno, Karlovy Vary ve Viyana film festivallerinin de olduğu birçok uluslararası festivalde FIPRESCI jürisinde yer aldı. 2022 yılında Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali Festivali’nin program direktörlüğünü, 2023 yılında ise festival direktörlüğünü üstlendi. 2016 -2024 yılları arasında İstanbul Film Festivali’nde danışmanlık görevinde bulunan ve 2024 yılında Suç ve Ceza Uluslararası Film Festivali’nin kısa film bölümünde programcı olarak çalışan Kural, Avrupa Film Akademisi üyesi.
Rashômon: Tarihi Sinemayla Çoğaltmak – Aslı Ildır
20 Nisan Pazar, saat 15:00
Akira Kurosawa başyapıtı Rashômon (1950) daha ilk gösteriminden itibaren, özellikle bu tür çok bakışlı anlatılara pek alışık olmayan Batı’da büyük ses getirir. Rashômon, sadece sinemanın ve hikâye anlatıcılığının ideolojik boyutuna değil, tarih denen “hikâyenin” güvenilmezliğine, çoksesliliğine ve göreliliğine dair de bir başyapıttır. Bu seminerde tarihyazımının derinliklerine sinema yoluyla inecek ve Rashômon’u parçalara ayıracağız.
Aslı Ildır kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon yüksek lisansını bitirdi. Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Görsel Kültür üzerine doktora yaptı, Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde film üzerine dersler verdi. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna film festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Şu anda Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde doktora sonrası bursiyer olarak yer almakta ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’ne sinema yazarı olarak katkı sunmaktadır.
Orlando: Alternatif Tarih Anlatıları, Yeni Olasılıklar – Engin Ertan
27 Nisan Pazar, saat 15:00
Sally Potter’ın bugün modern bir klasik olarak kabul edilen 1992 yapımı filmi Orlando, Virginia Woolf’un aynı adlı romanından serbest bir uyarlamadır. “Fantastik” bir tarihi anlatı kuran Potter, yüzyıllarca hayatta kalan başkarakterinin olabildiğince serbest bir biyografisi olan romandaki malzemeyi sonuna kadar kullanır. Orlando gerek içerdiği anakronizmler, gerekse kostüm film türüne getirdiği modern anlayışla, romandaki temalarının görsel karşılıklarını arar. Bu seminerde bir uyarlama olarak Orlando’yu, alternatif tarih anlatılarını ve hikâye anlatımında açtıkları yeni olasılıkları konuşacağız.
Engin Ertan kimdir?
1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000 yılında Sinema Dergisi’nde sinema yazarlığına başladı. 2009 yılından derginin Aralık 2013’te kapatılmasına değin yine Sinema’da Yazı İşleri Müdürü görevini sürdürdü. Dergide yaklaşık 13 yıl boyunca aralıksız devam eden Kült Filmler köşesini hazırladı. Sinema Dergisi dışında Radikal, Rolling Stone Türkiye, Total Film Türkiye, Film+, Milliyet Sanat, Altyazı gibi gazete ve dergilerde sinema ve müzik alanında yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana devam eden, Goethe-Institut’un düzenlediği Kino başlıklı film programının küratörü ve proje koordinatörlerinden biri. Sinema yazılarına Altyazı ve Milliyet Sanat’ta devam ediyor.
Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayınız.