Şu An Okunan
27. Gezici Festival

27. Gezici Festival

2-14 Aralık

Ankara Sinema Derneği‘nin düzenlediği Gezici Festival, her sene olduğu gibi bu yıl da dünyanın dört bir yanından yapımlara yer verdiği zengin bir program sunuyor. 2-8 Aralık tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak gösterimlerle Ankara’da başlayacak festival, 9-11 Aralık’ta Sinop’a, 12-14 Aralık’ta da Kastamonu’ya uğrayacak. Festivalin Ankara ayağında ‘Kısa İyidir’ ve ‘Çocuk Filmleri’ gösterimleri ücretsiz olup diğer bölümler için biletler biletinial.com üzerinden ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi gişelerinden temin edilebiliyor. Sinop ve Kastamonu’da ise tüm gösterimler ücretsiz.

‘Türkiye 2022’

Yıl içerisinde ulusal ve uluslararası festivallere konuk olup ödül kazanan yerli yapımlardan bir seçki, festivalin ‘Türkiye 2022’ bölümü kapsamında seyirciyle buluşacak. Programda yer alan filmler şu şekilde:

  • Kurak Günler (Yön: Emin Alper)
  • Karanlık Gece (Yön: Özcan Alper)
  • Kar ve Ayı (Yön: Selcen Ergun)
  • Ayna Ayna (Yön: Belmin Söylemez)
  • Kabahat (Yön: Ümran Safter)
  • Suna (Yön: Çiğdem Sezgin)
Kar ve Ayı

‘Dünya Sineması’

Festivalin ‘Dünya Sineması’ bölümü bu yıl Berlin, Cannes, San Sebastian, Tribeca gibi festivallerden ödül kazanmış yapımlardan bir seçkiyi ağırlıyor. 14 ülkeden dokuz filmi bir araya getiren programda yer alan filmler şöyle:

  • Ayrılma Kararı / Heojil Kyolshim (Yön: Park Chan-Wook)
  • Yakın / Close (Yön: Lukas Dhont)
  • Canavarlar / As Bestas (Yön: Rodrigo Sorogoyen)
  • Sessiz Kız / An Cailín Ciúin (Yön: Colm Bairéad)
  • Ziyaretçi / El Visitante (Yön: Martín Boulocq)
  • Hayali Ülkem / Mi país imaginario (Yön: Patricio Guzmán)
  • Çatıdaki Kadın / Kobieta na dachu (Yön: Anna Jadowska)
  • Figüranlar / Die Gewöhnlichen (Yön: Sophie Linnenbaum)
  • Haziran, Sıfır Günü / June Zero (Yön: Jake Paltrow)

‘Tehdit Altında’ ve ‘Özgür İfade’

Gezici Festival, bu yılki programında basın ve ifade özgürlüğüne dair iki yeni bölüme yer veriyor. ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla hazırlanan bölümlerden ‘Tehdit Altında’ da basın özgürlüğünü odağına alan şu üç film izlenebilecek: Washington Post muhabirleri Bob Woodward ve Carl Bernstein’ın Watergate soygunu araştırmasını anlatan Alan J. Pakula imzalı Başkanın Bütün Adamları (All the President’s Men, 1976), Filipinler’de Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin basına karşı giriştiği büyük kuşatmaya karşı gazeteci Maria Ressa’nın mücadelesini konu alan Ramona S. Diaz imzalı Kuşatma (A Thousand Cuts, 2020) ve gazeteci Ján Kuciak ve nişanlısının suikasta kurban gitmesi olayını takip eden Matt Sarnecki imzalı Bir Gazetecinin Öldürülüşü (The Killing Of A Journalist). Festivalin düşünce ve ifade özgürlüğünü merkeze alan filmlere ayrılan ‘Özgür İfade’ bölümünde ise Amerika’da sinema ve televizyon sektörünün tarihine eleştirel bir bakış atan Martin Ritt imzalı Paravan (The Front, 1976) ve Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick’in, Black Lives Matter hareketine ve siyah insanlara karşı devam eden ayrımcılığa dikkat çekmek amacıyla başlattığı tek kişilik eylemi odağına alan Tommy Walker ve Ross Hockrow imzalı Kaepernick ve Amerika (Kaepernick & America) filmleri izlenebilecek.

Kuşatma

‘Kadın Öncüler’ ve ‘Godard: Aşk ve Ölüm Üzerine’

Frances Marion imzalı Eli Kulağında (Just Around The Corner, 1921) festivalin ‘Kadın Öncüler’ bölümünde seyirciyle buluşacak. Film arşivlerinde sadece iki tane eksik kopyası bulunabilen Eli Kulağında, uzun uğraşlar sonucu 2021 yılında tamamlanan 79 dakikalık hâliyle, BaBa ZuLa’nın müzikleri eşliğinde gösterilecek. Fannie Hurst’ün 1914’te Saturday Evening Post’ta yayımlanan ‘Superman’ adlı hikâyesinden uyarlanan filmde yoksul Bridsong ailesinin yaşamı anlatılıyor.

Festivalin ‘Godard: Aşk ve Ölüm Üzerine’ adlı bölümünde ise yönetmen Mitra Farahani’nin Cuma Görüşürüz, Robinson (À vendredi, Robinson) filmi gösterilecek. Farahani’nin bir araya getirdiği yönetmen Jean-Luc Godard’la yazar, yönetmen Ebrahim Golestan’ın mektuplaşmalarından hareketle hazırlanan filmde iki ustanın sinemasal karşılaşmasına tanıklık ediliyor. Yönetmen Farahani, filmiyle Berlinale’de Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

Cuma Görüşürüz, Robinson

‘Kısa İyidir’ ve ‘Çocuk Filmleri’

Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden ‘Kısa İyidir’ dünyanın dört bir yanından kurmaca, canlandırma ve belgesel türlerinde kısa filmleri bir araya getiriyor. Seçki bir kızın, annesine şiddet uyguladığı için hapiste olan babasıyla yaptığı görüşmeyi odağına alan Júlia de Paz imzalı Bunalmış (Harta, 2021), Beyrut’ta yaşayan ve özgürlüğü vinç operatörlüğünde bulan bir adamın hikâyesini anlatan Dania Bdeir imzalı Atölye (Warsha), Chenglin Xie’nin, insanların en sık tükettiği besine benzemeye başladığı bir dünya tasvir ettiği Tabaktaki Yemek (Meal on the Plate), bir yandan ailesinin ilgi ve sevgisini kazanmaya çalışan bir yandan da yaşadığı mahalleye komplo teorisi zehri aşılan bir adamın öyküsünü anlatan Valerio Ferrara imzalı Komplocu Berber (Il barbiere complottista) ve çalıştığı tiyatroda tacize uğrayan bir kadının mücadelesini anlatan Özgürcan Uzunyaşa imzalı Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada‘nın da aralarında olduğu 13 kısa filmden oluşuyor.

Atölye

Festivalin ‘Çocuk Filmleri’ seçkisinde ise Anthony Souter imzalı Karınca (La Fourmi, 1999), Antje Heyn imzalı Cesaret (Pawo, 2015), Nils Hedinger imzalı İribaş (Kuap, 2018), Falk Schuster imzalı Gece Uyuyanlar (Bei Nacht erwacht, 2018), Julia Ocker imzalı Tembel Hayvan (Sloth, 2018), Antje Heyn imzalı Kedi Tatil Köyü (Cat Lake City, 2019), Julie Rembauvilleve ve Nicolas Bianco-Levrin imzalı Kuş Tüylü Kiki (Kiki la plume, 2020) ve Milen Vitanov imzalı Mishou (2020) adlı filmler çocuk sinemaseverlerle buluşacak.

27. Gezici Festival’le ilgili tüm gelişmelere Ankara Sinema Derneği’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

ankarasinemaderneği.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.