20. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

1-11 Mayıs / İstanbul, Ankara, İzmir
Dünyadan ve Türkiye’den emekçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTİ+’ların ve gençlerin mücadelelerini anlatma misyonuyla yola çıkan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali yirmi yaşında. Her sene olduğu gibi sponsorsuz, ücretsiz ve yarışmasız olarak düzenlenen festival 1-11 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilecek. Festivalin İstanbul programı Avrupa yakasında Beyoğlu Sineması, Fransız Kültür Merkezi, Aynalı Geçit Etkinlik Salonu ile Anadolu yakasında Barış Manço Kültür Merkezi ve TAK-Tasarım Atölyesi Kadıköy’de gerçekleştirilecek. Ankara’daki gösterimler Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, Mülkiyeliler Birliği, Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi, Kült Kavaklıdere Sineması’nda yapılacak. İzmir ayağı ise Fransız Kültür Merkezi, Türkan Saylan Kültür Merkezi, Tarık Akan Gençlik Merkezi, Marsyas Sahne, Karşıyaka Halkevi, Sanathane, Menderes Kültür ve Yaşam Derneği ev sahipliğinde düzenlenecek. Festivalin 2 Mayıs’taki açılış töreni üç şehirde eş zamanlı olarak yapılacak. İstanbul ve İzmir’de Erkan Tahhuşoğlu imzalı Döngü (2024) gösterilecek. Ankara’daki törende ise Fatin Kanat ve Önder İnce’nin birlikte yönettiği Bizim İsmail (2024) seyirciyle buluşacak.
Festivalin bu yılki programı emek, toplumsal cinsiyet eşitliği, kent ve çevre, göç ve mültecilik ve insan hakları temalı filmleri bir araya getiriyor. Programda 17 ülkeden 81 film yer alırken bunlardan 15’i Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında Türkiye prömiyerini yapacak filmler arasında Adonis Florides imzalı Afrika Yıldızı (Afrika Star, 2023), Alejandro Gerber Bicecci imzalı Totman: Ölü Adam Sistemi (Arillo de hombre muerto, 2024), Agnieszka Zwiefka imzalı Sessiz Ağaçlar (Silent Trees, 2024), Nellie Kluz imzalı Dells (The Dells, 2024), Coti Donoso imzalı Kızıl Yıldız (Roja estrella, 2024) ve Samir Spinnler imzalı İşçi Sınıfının Mucizevi Bir Şekilde Ecnebileşmesi (La prodigiosa trasformazione della classe operaia in stranieri, 2024) yer alıyor.
Festivalde yerli uzun metraj yapımlara ayrılan bölümünde Altın Portakal’da En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanan Özcan Alper imzalı Karanlık Gece (2022) öne çıkarken Baran Gündüzalp’in Rosinante (2023) ve Kıvanç Sezer’in 8×8 (2024) filmleri de izlenebilecek. Berke Baş imzalı Dargeçit (2024) ise festivalin uzun metraj belgesel seçkisinin dikkat çeken yapımlarından. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen, Documentarist’te de En İyi Kurgu ve En İyi Görüntü ödüllerini kazanan belgesel Mardin, Dargeçit’te oğulları ve kardeşleri devlet güçlerinin elinde kaybolan ailelerin 1995’ten bugüne adalet mücadelesini takip ediyor. Bunlara ek olarak Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın Görünür Görünmez: Bir(Oto)Sansür Antolojisi (2024) de festival kapsamında seyirciyle buluşacak. Sekiz yönetmenin emeğiyle bir araya getirilen altı videodan oluşan Görünür Görünmez, Türkiye’den sinemacı ve sanatçıların yükseklikleri giderek artan duvarların ardından sansür ve otosansür üzerine düşündüğü kolektif bir sorgulama.
Kısa kurmacalar seçkisinde Ece Dizdar’ın Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ödülle ayrıldıktan sonra Portekiz’deki Olhares Do Mediterraneo Kadın Filmleri Festivali’nde uluslararası prömiyerini gerçekleştiren ilk kısası Mükemmel (2024) ve Tallinn Black Nights ve Saraybosna gibi film festivallerini dolaşan Umut Şilan Uğurlu imzalı Dilan Hakkında Konuşmalıyız (2024) gibi yapımlar yer alıyor. Kısa belgesel seçkisinde ise Hevî Nimet Gatar imzalı GotûbeJin (2024) öne çıkıyor. Film, kadınların seslerinin bastırılmaya çalışıldığı bir düzende onların hikâyelerini anlatıyor. Kürt kültürünün sözlü geleneği dengbêjlikten ilham alan film toplumsal cinsiyet eşitsizliği, direniş ve kadın dayanışması gibi mefhumlar odağında sinemayı bir direniş alanına dönüştürüyor. Program kapsamında izlenebilecek animasyonlar ise şöyle: Alain Ughetto imzalı Köpekler ve İtalyanlar Giremez (Interdit aux chiens et aux Italiens, 2022) ve Fish Wang imzalı Domuzcuk 1⁄2 (Piggy 1⁄2, 2023) filmleri.
Yeşim Ustaoğlu Retrospektifi
Yönetmen, senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu’nun filmleri festival kapsamında seyirciyle buluşuyor. Ustaoğlu’nun 1990’lı yıllarda başlayıp günümüze kadar uzanan başarılı kariyerinde bir yolculuk imkânı tanıyan retrospektifte yönetmenin Güneşe Yolculuk (1999), Bulutları Beklerken (2003), Pandora’nın Kutusu (2008) ve Araf (2012) filmleri yer alıyor. Ustaoğlu’nun Karadeniz yaylalarındaki kadınların emek öykülerini anlattığı Sırtlarındaki Hayat (2004) belgeseli de program kapsamında görülebilecek.
Ayrıca festivalin İstanbul ayağında Ustaoğlu’nun katılımıyla bir “Ustalık Sınıfı” düzenlenecek. Etkinlik 10 Mayıs Cumartesi saat 15:00’te Aynalı Geçit’te yapılacak.
Festivalde yönetmen katılımlı söyleşilerden stop-motion atölyesi ve kuir sinema etkinliklerine uzanan bir dizi organizasyon yer alıyor. Yirminci yılında ‘çocuk’ temasına odaklanan festival çocuk işçiliği, savaş ve göç gibi konulara odaklanan özel bir bölüm sunuyor. Bu kapsamda İstanbul’da “Çocuk Haklarıyla Çocuktur” başlıklı bir panel düzenlenecek. Festivalde gösterimi yapılacak Dargeçit belgeseliyle ilgili “Zamana Direnenler: Kayıplar İçin Adaletin İzinde” paneli de öne çıkan etkinlikler arasında.
20.. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.