Patika
Onur Yağız’ın yönettiği Patika, baba-oğul ilişkisinin mesafeli doğasını büyük dramatik vurgulara ihtiyaç duymadan anlatan bir kısa film.
Çan sesleriyle açılan filmin ana karakteri on yaşındaki Yaşar, evin penceresinden gizlice babasını gözlerken, babasının bisiklete ikisinin birlikte binmesine izin vermemesinden yakınır. Anneden kalan bisikleti uzun bir patika boyunca sırayla kullanmak zorunda olan baba ve oğul, aynı anda aynı yerde olamama halini sürekli tecrübe ederler. Çocuk bisikletle hızla yol alırken baba yürür; baba bisikletle çocuğun yanından geçip giderken çocuk bir süre peşinden koşabilir sadece. Neden tek bir bisiklet var, babanın işi ne, anneye ne olmuş gibi sorulara ısrarla cevap vermeyen Patika’nın ‘ketum’ anlatısı filmde babayla oğul arasındaki gizemli mesafeyi pekiştiriyor.
Filmin anlatım biçimi olarak izlediği en belirgin yollardan biri, gözlemci bir kamerayla, olan biteni –ama en çok da Yaşar’ın gözünden babayı– izlemek. Ormanlık bir alanın içinde, doğanın kucaklayıcı gücüyle babanın mesafesi arasında ilginç bir denge kuran film, babanın her şeye karar vererek sürdürdüğü iktidarıyla oğlun babaya ulaşma hırsı arasında da gergin bir hat oluşturuyor. Bir yandan babasıyla aynı adımları atmaya, bir yandan da duygusal olarak ona erişmeye çalışan Yaşar, sonunda çareyi bisiklete zarar vermekte buluyor. Türkçe konuşan babayla Fransızca konuşan oğlundan oluşan bu ikiliyi yeri belli olmayan bir ormanda hayal etmek seyirci için zor olsa da; filmin yolda buluşamadıkları gibi, dilde de buluşamayan bir baba oğul portresi çizerek, ikili arasındaki mesafeye başka bir boyut kattığı da söylenebilir.
Baba ve oğlun ilişkisindeki bu kısır döngü, ancak Yaşar tek vasıtaları olan bisikleti ortadan kaldırıp babasını onunla aynı noktada durmaya mecbur bıraktığında kırılıyor ve iktidar oğula geçiveriyor. Oğul karanlık ormanda yaktığı ateşle hem babayı aydınlatıyor hem de onu hasretini çektiği sigarasına kavuşturuyor. Yaşar, bu anlamda neredeyse mitolojik bir karakter gibi, iktidarı ele geçirip ateşe ulaşarak babasının sevgisine mazhar oluyor. Büyük dramatik vurgulara ihtiyaç duymadan ve pürüzsüz bir kamera çalışmasıyla kendi film dünyasını oluşturan Patika’nın en büyük başarısı da baba ile oğul arasındaki bu evrensel hayranlık ve iktidar ilişkisini, bir atmosfer filmi sadeliğinde anlatabilmesinde yatıyor. Dilek Aydın
Onur Yağız Kimdir?
1986 yılında Fransa’da doğdu. Sorbonne Üniversitesi’nde edebiyat, tiyatro ve sinema eğitimi aldı. İlk filmi Patika’yla 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 25. Ankara Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülünün sahibi oldu