Şu An Okunan
Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Aralık Programı

Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Aralık Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Aralık ayında da devam ediyor. Dört hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek.

Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Aralık ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı, sinemanın etkinlik alanında düzenleniyor. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilen seminerlere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin ‘Filmlerin Gelecek Öngörüleri’ temalı Aralık ayı programı şu şekilde:

Gerçeklik ve Sınırları – Gülengül Altıntaş
1 Aralık Pazar, saat 15:00
Film: The Matrix Resurrections (Lana Wachowski, 2021)

Bu seminerde orijinal üçlemeden 20 yıl sonra çekilen The Matrix Resurrections’u kendi yarattığı efsaneye baktığı yerden inceleyecek ve filmin siberpunk temalarını nasıl ziyaret ettiğine bakacağız. Filmin günümüz dijital dünyasında gerçeklik, kimlik ve anlatıma dair nasıl yorumlar getirdiğini tartışacağız.

Gülengül Altıntaş kimdir?
İstanbul Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, eğitimine UCLA Extention, Content Creation for Entertainment Media programında devam etti. Kısa film ve video çalışmaları çeşitli festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Senaryo eğitimine ilk olarak Yvet Biro (NYU) ile başladı. Türkiye sinemasının usta yönetmenleriyle senaryo çalışmalarına katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Film Televizyon Yüksek Lisans Programı tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesi Medya ve Sinema Araştırmalarında doktora programına katıldı. Aynı üniversitede beş yıl boyunca, öğretim görevlisi olarak Senaryo Yazarlığı Alt-dal programının koordinatörlüğünü yaptı. Aralarında Mavi Dalga (2014), Toz Bezi (2015), Nasipse Adayız (2019), Kim Mihri (2022) gibi filmlerin olduğu çok sayıda filmde senaryo danışmanı, senaryo doktoru ve yazar olarak çalıştı.


Brazil: 1984’e Trumpizm Filtresi – Nil Kural
8 Aralık Pazar, saat 15:00
Film: Brazil (Terry Gilliam, 1985)

Terry Gilliam’ın başyapıtı Brazil, George Orwell’in distopyası ‘1984’ün geçtiği yıldan bir yıl sonra çekildi. Yapım yılı 1985’te Brazil, Orwell’in çizdiği totaliter bürokrasiye absürtlük katan bir dünya sunuyordu. Aşırı tüketim, estetik ameliyatlar, beceriksiz bürokratlar, insan öldürmenin sıradanlaştığı bir devlet yönetimi, her yerden fırlayan gökdelenler eşliğinde sunulan sıradan kahramanın yolculuğu Gilliam’ın yaratıcılığı da eklenince değerini hemen buldu. Ancak çizdiği resim Trumpizm etkisindeki dünyada daha da tanıdık bir hal aldı. Bu distopyanın yeni edindiği güncelliği konuşacağız.

Nil Kural kimdir?
2004 yılından bu yana sinema yazarı, gazeteci ve festival programcısı olarak çalışıyor. Altyazı, Bant, Sinema Dergisi ve Radikal’in de aralarında olduğu yayınlarda yazıları yayımlandı. Milliyet gazetesi ve Milliyet Sanat dergilerinde 10 yılı aşkın süre sinema yazarı ve editör olarak çalışmasının yanı sıra aralarında Venedik, Locarno, Karlovy Vary ve Viyana film festivallerinin de olduğu birçok uluslararası festivalde FIPRESCI jürisinde yer aldı. 2022 yılında Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali Festivali’nin program direktörlüğünü, 2023 yılında ise festival direktörlüğünü üstlendi. 2016 -2024 yılları arasında İstanbul Film Festivali’nde danışmanlık görevinde bulunan ve 2024 yılında Suç ve Ceza Uluslararası Film Festivali’nin kısa film bölümünde programcı olarak çalışan Kural, Avrupa Film Akademisi üyesi.


İnsanlığın Uzayda Yeniden Doğumu – Ayça Çiftçi
22 Aralık Pazar, saat 15:00
Film: Yaratık (Alien, Ridley Scott, 1979)

Dünyanın sınırlarını aştıkça insan denen şeyin sınırlarının bulanıklaştığı Yaratık filminin ele alınacağı seminerde, bu gotik gelecek portresinin şimdiki zamandaki hangi korkularımızdan beslendiğini konuşacağız.

Ayça Çiftçi kimdir?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema bölümünde öğretim üyesi. Medya Sanatları alanındaki doktora çalışmasını 2015’te Royal Holloway Londra Üniversitesi’nde tamamladı. Çeşitli üniversitelerde ve kurumlarda sinema alanında teorik ve pratik dersler verdi. Kadir Has Üniversitesi’nde yürütülen “Türkiye Ekranlarında ve Kamera Arkasında Kadın: Temsilin ve İş Gücünün Güncel Görüntüsü” isimli TÜBİTAK projesinde araştırmacı olarak yer alıyor. Bir Yazdan İzlenimler ve O Sırada Henüz adlı kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. Saadet isimli uzun metraj kurmaca projesi geliştirme aşamasında. 2006`dan beri Altyazı Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi.


Kıyamet Sonrasından Eko-feminist Ütopyaya: Mad Max Serisi – Aslı Ildır
29 Aralık Pazar, saat 15:00
Filmler: Mad Max serisi

Bu seminerde bir yandan saf bir aksiyon sineması sunarken bir yandan da politik alt metni güçlü bir anlatı kuran Mad Max serisine bakacak, 70’lerin sonunda bir kıyamet sonrası anlatısı olarak başlayıp gitgide eko-feminist bir ütopyaya evrilen serinin evrimini konuşacağız.

Aslı Ildır kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon yüksek lisansını bitirdi. Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Görsel Kültür üzerine doktora yaptı, Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde film üzerine dersler verdi. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna film festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Şu anda Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde doktora sonrası bursiyer olarak yer almakta ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’ne sinema yazarı olarak katkı sunmaktadır.


Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.