Şu An Okunan
Disney’den “Zamanı Geçmiş Kültürel Tasvir” Uyarısı

Disney’den “Zamanı Geçmiş Kültürel Tasvir” Uyarısı

Disney’in yeni dijital kanalında kimi klasiklere, filmin “zamanı geçmiş kültürel tasvirler” içerebileceğine dair uyarı ibaresi eklendi. ABD’de 12 Kasım’da yayın hayatına başlayan ve ilk günü içinde on milyondan fazla üyeye ulaşan Disney+ seyircileri, Dumbo (1941), Peter Pan (1953) ve Lady and the Tramp (1955) gibi klasikler öncesinde şu cümlelerle karşılaştılar: “Bu program yaratıldığı orijinal hâliyle sunulmaktadır. Zamanı geçmiş kültürel tasviler içerebilir.”

Bu yeni yaklaşım, “tütün kullanımına ilişkin içerik” gibi eski uyarılardan farklı olarak, Disney’in ırkçılık konusunda geliştirdiği bir hassasiyete işaret ediyor. Örneğin Dumbo’da bir grup karganın, stereotiplere dayalı Afrikalı-Amerikalı karakterlerle dalga geçtiği uzun bir sahne, Lady and the Tramp’te ise abartılı bir Doğulu aksanına sahip, sahtekâr karakterli Siyam kedileri var. Her iki filmin de yakın zamandaki yeniden çevrimlerinde bu sahnelere yer verilmemişti. Disney’in ırkçılık konusunda en tartışmalı filmlerinden, kısmen bir animasyon olan Song of the South (1946) ise Disney+ içerikleri arasına alınmadı. Dumbo’daki gibi ırkçı sahne ve benzerlerinin ise filmlerden çıkarılacağı düşünülüyordu. Ancak Disney+ onun yerine uyarı ibareleri iliştirmekle yetindi.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.