Şu An Okunan
IDFA 2021’de Türkiye Filmleri

IDFA 2021’de Türkiye Filmleri

IDFA

Belgesel dünyasının en önemli organizasyonlarından IDFA, bu yıl 17-28 Kasım tarihleri arasında fiziksel gösterimlerle gerçekleştirilecek. Festivalin programında Türkiye yapımı üç film de yer alıyor.

Gerek film gösterimleri gerek programında barındırdığı birçok etkinlikle belgesel sinemanın en kapsamlı organizasyonlarından birisi olan Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA), geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle sinema salonu ve çevrimiçi gösterimlerle karma bir yapıda düzenlenmişti. Festival bu yıl 17-28 Kasım tarihleri arasında tamamen fiziksel olarak gerçekleştiriliyor. Son olarak Hollanda hükümetinden yapılan açıklamayla tüm gösterimleri planlandığı şekilde sinema salonlarında yapılacağı kesinleşen festival her zamanki gibi belgesel sinemanın en önemli buluşma noktalarından birisi olacak.

Eat Your Catfish
Eat Your Catfish

Her yıl olduğu gibi programında dünyanın pek çok farklı noktasından belgesellere yer veren IDFA’nın programında bu sene Türkiye’den de üç film yer alıyor. 2000’li yıllardan beri çektiği pek çok kısa filmle adını duyuran ve ilk uzun metrajı Ana Yurdu‘yla (2015) Adana ve Ankara film festivallerinde çeşitli ödüller kazanan Senem Tüzen’in yönetmenleri arasında yer aldığı Eat Your Catfish bunların başında geliyor. Tüzen’in Noah Arjomand ve Adam Isenberg’le birlikte yönettiği film ALS hastası Kathryn’in günlük yaşamına odaklanıyor. Yönetmenler dışında bir film ekibi kullanılmadan, tamamen Kathryn’in bakış açısından çekilen ve yaklaşık 900 saatlik kayıt üzerinden kurgulanan Eat Your Catfish bakıma muhtaç bir hastanın günlük hayatına getirdiği tanımlayıcı ve gerçekçi yaklaşımla dikkat çekiyor. Eat Your Catfish, festivalin yarışma bölümlerinden ‘Envision’da verilen En İyi Film ödülü için yarışacak. Dünya prömiyerini IDFA’da yapacak filmin Türkiye, İspanya ve ABD ortak yapımı olduğunu da eklemek gerek.

Yaramaz Çocuklar

IDFA 2021’in programında yer alan bir diğer Türkiye yapımı film ise Ahmet Necdet Çupur imzalı Yaramaz Çocuklar (Les Enfants Terribles). Dünya prömiyerini 52. Visions du Réel – Uluslararası Nyon Belgesel Film Festivali‘nde yapan ve burada Jüri Özel Ödülü kazanan film Türkiye prömiyerini yaptığı 28. Adana Altın Koza Film Festivali’nde de En İyi Film ödülüne layık görülmüştü. Geçmişte kendisi de benzer deneyimler yaşamış ve 20 yıl önce eğitimi için Fransa’ya gitmiş yönetmen Ahmet Necdet Çupur’un Antakya’nın Keskincik köyünde yaşayan kardeşlerinin hayatını kayıt altına almak için köyüne dönmesini konu alan film son dönemde Türkiye sinemasının ürettiği dikkat çekici belgesellerden birisi. Fransa-Türkiye-Almanya ortak yapımı olan Yaramaz Çocuklar, festivalin dünya festivallerinden çeşitli belgeselleri bir araya getirdiği ‘Bests of Fest’ bölümünde gösterilecek.

Nosema
Nosema

Yönetmenliğini Etna Özbek’in üstlendiği Nosema da IDFA 2021 programında yer alan Türkiye yapımı filmlerden birisi. Türkiye’nin son Keldani köylerinden biri olan Şırnak’ın Meer köyünde yaşayan Hürmüz ve Şimuni Diril’in evlerinde son kez çocuklarıyla bir araya gelmesini konu edinen film köyün gündelik hayatına tanıklık ediyor. Öte yandan yıllar içerisinde defalarca yıkılıp yeniden yapılan bu köyün günlük hayatı üzerine düşen devlet gölgesi, Türkiye’nin çatışmalı ortamı ve güvenlik politikasına dair sorunları açık etme işlevine sahip. Etna Özbek’in filmi daha önce 40. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer almış ve burada Mansiyon ödülü kazanmıştı. Nosema IDFA’nın genel olarak güncel meselelere yönelik filmlere yer verdiği ‘Frontlight’ bölümünde gösterilecek.

17 Kasım tarihinde Amsterdam’da başlayacak ve pandemi önlemleri alınarak gerçekleştirilecek festivalle ilgili detaylı bilgi ve gösterim programı için IDFA’nın internet sitesi ziyaret edilebilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.