Şu An Okunan
Stanley Kubrick’in Filme Çekilmemiş Üç Senaryosu Bulundu

Stanley Kubrick’in Filme Çekilmemiş Üç Senaryosu Bulundu

Usta yönetmen Stanley Kubrick’in evlilik, kıskançlık ve aldatma temaları üzerine üç senaryosu ortaya çıktı. Yönetmen 1954 ve 1956 arasında dansçı ve oyuncu eşi Ruth Sobotka’yla evliliğinde bazı sorunlar yaşıyordu. Bu evlilikten esinlendiği düşünülen üç senaryonun isimleri şöyle: ‘Married Man’ (Evli Adam), ‘The Perfect Marriage’ (Mükemmel Evlilik) ve ‘Jealousy’ (Kıskançlık). Kubrick konusunda uzman isimlerden Prof. Nathan Abrams’a göre 1950’li yıllarda kaleme alınan bu senaryolar, Kubrick’in “en az anlaşılan” dönemlerinden biri olan ellilerin aydınlatılmasını sağlayacak.

Abrams, özellikle senaryolarda Kubrick’in son filmi Gözleri Tamamen Kapalı’ya (Eyes Wide Shut, 1999) esin veren bazı fikirler olduğundan bahsediyor. ‘Kıskançlık’ta eve sarhoş gelmesinin ardından karısıyla kavga eden bir adam anlatılırken, ‘Mükemmel Evlilik’te ise şu notlar yer alıyor: “Noel’e hazırlanış. Karısı o gece Noel arefesine hazırlanıyor. Söyleniyor. Evlilik, sadakat ve aldatmak hakkında bir hikâye.”

‘Evli Adam’ın açılışından bir kesit ise şöyle: “Evlilik, tatlının başta servis edildiği uzun bir yemek gibidir… Size sürekli vantuz gibi yapışan ve gece gündüz etrafınızda dönen bir kadınla yaşamanın dehşetini hayal edebiliyor musunuz? Sanki tüylerle dolu bir denizde boğulmak gibi bu. Yumuşaklığın içine battıkça batmak, alışkanlık ve tanıdıklığın derinliklerinde boğulmak… Ah bir geri savaşabilseydi. Delirseydi ya da kıskansaydı, sadece bir kere.” Senaryoların bir kısmı el yazısıyla alınmış notlar şeklinde, bazıları ise daktiloyla yazıya geçirilmiş şekilde bulundu ve Londra’daki Arts London Üniversitesi’ndeki arşive aktarıldı.

Kaynak: The Guardian

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.