28. Türkiye Almanya Film Festivali
8-17 Mart / Nürnberg
Her sene olduğu gibi bu yıl da Almanya’nın Nürnberg kentinde düzenlenen Türkiye Almanya Film Festivali 8-17 Mart tarihlerinde 28’inci kez takipçileriyle buluşuyor. Kadınlara ve kadın hikâyelerine ağırlık veren zengin programıyla dikkat çeken festival, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Tafelhalle’de, Aslı Özarslan imzalı Dirsek‘in (Ellbogen, 2024) gösterimiyle açılışını yapacak. Kendi ayakları üstünde durmak isteyen ancak 18’inci yaş gününde yaşanan trajik bir olay sonrası hayatı altüst olan Hazal’ın hikâyesini anlatan film Berlinale’nin Generation 14plus seçkisinde gösterildi. Gösterimin yanı sıra festivalin Onur Ödülleri de bu yılki sahiplerine, Hale Soygazi ve İris Berben’e açılış töreninde teslim edilecek.
Festival kapsamında uzun, kısa ve belgesel türlerinde toplamda 37 film seyirciyle buluşuyor. Programdaki filmlerden 25’i festivalin yarışmalı bölümlerinde yer alırken 16 filmin ise Almanya, uluslararası ve dünya prömiyerleri festivalin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Festivalin ana yarışmasında bu sene dokuz film yer alıyor. Başkanlığını Berlinale European Film Market bölümü eski başkanı Beki Probst’un üstlendiği Uzun Metraj Film Yarışması’nda oyuncu Kenan İmirzalıoğlu, yapımcı Bulut Reyhanoğlu, film ve animasyon uzmanı Prof. Lucia Scharbatke ve film dağıtıcısı, küratör Mikosch Horn görev alıyor. Jürinin değerlendireceği filmler şöyle sıralanıyor.
- Cam Perde (Yön. Fikret Reyhan, 2023), Türkiye
- Teleferik / Gondola (Yön. Veit Helmer, 2023), Almanya-Gürcistan
- Hayat (Yön. Zeki Demirkubuz, 2023), Türkiye-Bulgaristan
- Savaş ve Adalet / Krieg und Gerechtigkeit (Yön. Marcus Vetter, Michele Gentile, 2023), Almanya
- Kaba İnşaat / Robhau (Yön. Tuna Kaptan, 2023), Almanya
- Sanki Her Şey Biraz Felaket (Yön. Umut Subaşı, 2023), Türkiye
- Yakılmış Topraklar / Verbrannte Erde (Yön. Thomas Arslan, 2024), Almanya
- Aşktan Geriye Kalan / Was von der Liebe bleibt (Yön. Kanwal Sethi, 2023), Almanya
Festivalin Kısa Film Yarışması’nda ise 12 film yer alıyor. Yönetmen Belmin Söylemez başkanlığında toplanan jüride oyuncu, yönetmen Ercan Karaçaylı ve yapımcı, yönetmen Andrian Oeser yer alıyor. Jürinin değerlendireceği filmler şu şekilde:
- Avrupa Fatihi / Fatih, Eroberer von Europa (Yön. Onur Yağız, 2023), Fransa
- Kirpik / Die Wimper (Yön. Theresa Valentin, 2023), Almanya
- Kömürden Günlük / Ein Tagebuch aus Kohle (Yön. Adrianna Wieczorek, 2023), Almanya
- Half Steel (Yön. Javid Samadov, 2023), Almanya
- Hayırlı Olsun Ziyareti (Yön. Muaz Güneş, 2023), Türkiye
- Nefes (Yön. Cem Terbiyeli, 2023), Türkiye
- New Things (Yön. Deniz Arora, 2023), Almanya
- Protokol (Yön. Berna Sitera Değirmen, 2023), Türkiye
- The Dog of the Dervish (Yön. Sophia Küstenmacher, 2023), Almanya
- En Uzun Gece (Yön. Can Merdan Doğan, 2023), Türkiye-Almanya
- Labirent (Yön. Selçuk Ören, 2022), Türkiye
- Yazın Sonu / Das Ende des Sommers (Yön. Sis Gürdal, 2022), Fransa
Festivalin Mahmut Tali Öngören adına verdiği ahmut Tali Öngören Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü, bu yıl da insan hakları ve demokrasi konularını işleyen bir filme sunulacak. Festivalin diğer yarışmalarında yer alan filmlerden Savaş ve Adalet ile Kaba İnşaat dâhil altı film ödül için yarışacak. Yönetmen Michael Aue, yönetici Gönül Ayrılmaz, InterForum Yönetim Kurulu’ndan Selim Çelebi, festival küratörü Sinem İlterli, gazeteci Jochen Schmoldt, Nürnberg Belediyesi Eski Kültür Direktörü Dr. Mathias Strobel ve InterForum İkinci Başkanı, iş insanı Ersin Uğurlu’dan oluşan jürinin değerlendireceği filmler şöyle:
- Dinamo Mesken (Yön. Ahmet Karanfil, Yusuf Anavatan, 2023), Türkiye
- Exile Never Ends (Yön. Bahar Bektaş, 2024), Almanya
- Herkes Kendi Başına Yazar / Jeder schreibt für sich allein (Yön. Dominik Graf, 2023), Almanya
- Mavi Sınırın Ötesi / Jenseits der blauen Grenze (Yön. Sarah Neumann, 2024), Almanya
- Savaş ve Adalet / Krieg und Gerechtigkeit (Yön. Marcus Vetter, Michele Gentile, 2023), Almanya
- Kaba İnşaat / Rohbau (Yön. Tuna Kaptan, 2023), Almanya
Festivalin geleneksel bölümü ‘Sinema Dünyaları’nda Türkiye ve Almanya toplumlarını yakından ilgilendiren konulara farklı perspektiflerden yaklaşan filmler yer alıyor. Bu yılki seçki festivalin yarışmalı bölümlerinde yer alan Exile Never Ends, Dirsek, Dinamo Mesken, Herkes Kendi Başına Yazar ve Mavi Sınırın Ötesi dâhil 15 filmi bir araya getiriyor. İlker Çatak’ın En İyi Uluslararası Film dalında Oscar’a aday gösterilen filmi Öğretmenler Odası (Das Lehrerzimmer, 2023), Cannes’ın ana yarışmasında Merve Dizdar’a En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazandıran Nuri Bilge Ceylan imzalı Kuru Otlar Üstüne (2023) ve Berlin Film Festivali’nin Karşılaşmalar bölümünde dünya prömiyerini yapan Ayşe Polat imzalı Kör Noktada (Im Toten Winkel, 2023) gibi filmlerin dikkat başı çektiği seçkide festivalin Onur Ödülü sahiplerinin önerdiği filmler de seyirciyle buluşuyor. Hale Soygazi’nin başrolü Kadir İnanır’la paylaştığı Atıf Yılmaz imzalı Bir Yudum Sevgi (1984) ve İris Berben’e Matthias Brandt, Gisela Schneeberger gibi isimlerin eşlik ettiği Matti Geschonneck imzalı Tanıklar Evi (Das Zeugenhaus, 2014) filmlerini program kapsamında izlemek mümkün.
On güne yayılan festivalde gösterimlere bir dizi etkinlik eşlik ediyor. Festival Filmhaus işbirliğinde hazırladığı ‘Okul Gösterimleri’ne bu yıl da devam ediyor. Çocuk ve gençleri sinema alanına teşvik etme amacıyla düzenlenen program kapsamında bu yıl yedi film gösterilecek. Pek çok başlıkta söyleşinin yapılacağı festivalde müzik buluşmaları da gerçekleşecek.
Festivalde ödüller 16 Mart Cumartesi günü CineCittà-Arena’da gerçekleştirilecek törende sahiplerini bulacak. Detaylı bilgiye 28. Türkiye Almanya Film Festivali’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.