28. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali

27 Mayıs – 4 Haziran / Kült Kavaklıdere, Etimesgut Belediyesi 100. Yıl Cumhuriyet Kültür Merkezi
1998 yılında sinemada kadın emeğini görünür kılma motivasyonuyla yola çıkan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında 28. kez kapılarını açıyor. Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olma niteliği taşıyan Uçan Süpürge, bu sene ‘Benzersiz Kadınlar Benzersiz Hikâyeler’ sloganıyla düzenleniyor. Festival her sene olduğu gibi bu yıl da dünyanın dört bir yanından direnen, ilham veren ve dayanışmaya hayat veren kadınların hikâyelerine odaklanan filmlerden oluşan zengin bir programa sahip. 29 ülkeden, 26’sı uzun metrajlı olmak üzere toplam 44 filmi seyirciyle buluşturan festivalde gösterimlere Kült Kavaklıdere sinemaları ve Etimesgut Belediyesi 100. Yıl Cumhuriyet Kültür Merkezi ev sahipliği yapıyor.
Festival programı ‘Her Biri Ayrı Renk’, ‘Pembesiz Mavisiz’, ‘Olay Yeri Aile’, ‘Oyunbozanlar’, ‘Hafızanın Direnişi’, ‘Yakın Plan’ ve ‘Kısa Olmazsa Olmaz’ bölümlerinden oluşuyor. Geleneksel bölümlerden ‘Her Biri Ayrı Renk’te yer alan filmler FIPRESCI ödülüyle ödüllendiriliyor. Bu yıl Bettina Hirsch, Adriana Fernandez ve Senem Erdine’den oluşan jürinin değerlendireceği yarışmada Venedik Film Festivali Eleştirmenlerin Haftası bölümünde Büyük Ödülü kazanan Duong Dieu Linh imzalı Ağlama, Kelebek (Don’t Cry, Butterfly), İstanbul Film Festivali’nde SİYAD Ödülü’ne layık bulunan Emine Yıldırım imzalı Gündüz Apollon Gece Athena, Locarno Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’yle dönen Kurdwin Ayub imzalı Ay (Moon), DOK Leipzig’de prömiyerini yapan Anna Thommen imzalı Naima ve Creteil Kadın Filmleri Festivali’nden İzleyici Ödülü alan Zeynep Köprülü imzalı Su Yüzü gibi filmler dikkat çekiyor. Yarışma filmlerinin tamamı şöyle:
- Ay / Moon (Yön. Kurdwin Ayub)
- Gündüz Apollon Gece Athena (Yön. Emine Yıldırım)
- Başlama Vuruşu / Kickoff (Yön. Roser Corella, Stefano Obino)
- Görünmeyen Şeylerin Doğası / The Nature of Invisible Things (Yön. Rafaela Camelo)
- Çirkin Üvey Kardeş / The Ugly Stepsister (Yön. Emilie Blichfeldt)
- Su Yüzü (Yön. Zeynep Köprülü)
- Naima (Yön. Anna Thommen)
- Tropikal Sevda / Beloved Tropic (Yön. Ana Endara Mislov)
- Bankamızı Tercih Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederiz / Thank You for Banking (Yön. Laila Abbas)
- Ağlama, Kelebek / Don’t Cry, Butterfly (Yön. Duong Dieu Linh)
Ayrıca, Uçan Süpürge’nin altıncı yılından bu yana işbirliği yaptığı Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI’nin kuruluşunun 100. yıldönümü vesilesiyle 30 Mayıs Cuma günü “Film Eleştirisinde Toplumsal Cinsiyet” başlıklı bir panel düzenlenecek. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Danışmanı Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Başkanı Esin Küçüktepepınar ve jüri üyeleri katılım sağlayacak.
Festivallerde beğeniyle karşılanan ödüllü yapımları bir araya getiren ‘Oyunbozanlar’ bölümünde En İyi Belgesel dalında Oscar adayı gösterilen Shiori Itō imzalı Kara Kutu Günlükleri (Black Box Diaries, 2024), dünya prömiyerini Ji.hlava Film Festivali’nde yaptıktan sonra İstanbul’un da aralarında bulunduğu pek çok festivali dolaşan Ceylan Özgün Özçelik imzalı Hiçbir Şey Normal Değil (2024) ve Berlinale’de Olağanüstü Sanatsal Katkı ödülüne layık bulunan Lucile Hadzihalilović imzalı Buzlar Kraliçesi (The Ice Tower) gibi filmler yer alıyor. LGBTİ+ temalı filmlere ayrılan ‘Pembesiz Mavisiz’ seçkisi ise Joy Gharoro-Akpojotor imzalı Hayalperestler (Dreamers), Melisa Kenanoğlu imzalı Hatırladıkların, Tuğçe Taşer imzalı Başını Dik Tut ve Čejen Černić Čanak imzalı Tavşan Tepesi (Sandbag Dam) filmlerinden oluşuyor.
‘Hafızanın Direnişi’ seçkisinde Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde En İyi Film seçilen Farahnaz Sharifi imzalı Çalınan Gezegenim (Sayyareye dozdide shodeye man, 2024) öne çıkıyor. İzmir’den Kudüs’e, Amsterdam’dan Kahire’ye takipçi edinmiş Yahudi bir haham olan Sabetay Sevi’nin hikâyesi üzerinden hafıza, resmî tarihin dışladıkları ve dolaşımdaki şehir efsaneleri üzerine düşünen Aylin Kuryel ve Raşel Meseri imzalı Şehir ve Mesih (2024) ve Mardin’in sınır köyü Dirbesiyê’deki yaşamın askeri ve politik etkiler altında nasıl dönüştüğünü takip eden Berivan Saruhan imzalı Sınırdaki Yıldız (2024) da seçkide dikkat çeken yapımlardan.
Aile mefhumunu merkeze alan filmlerden oluşan ‘Olay Yeri: Aile’ bölümünde Altın Portakal’da. Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü dâhil üç ödül kazanan Belkıs Bayrak imzalı Gülizar (2024) başta olmak üzere Abigail Mallia imzalı Castillo, Maura Delpero imzalı Vermiglio (2024) ve Alissa Jung imzalı Babalık İzni (Paternal Leave) filmleri yer alıyor. ‘Yakın Plan’ seçkisi Pınar Gültekin anısına hazırlanan Eylem Şen imzalı Arkadaşım Pınar‘dan (2024), kadınların seslerinin bastırılmaya çalışıldığı bir düzende onların hikâyelerini anlatan Hevî Nimet Gatar imzalı GotûbeJin‘e (2024) uzanırken festivalin ‘Kısa Olmazsa Olmaz’ seçkisinde ise Tuvana Simin Günay’ın Dank (2023), Umut Şilan Oğurlu’nun Dilan Hakkında Konuşmalıyız (2024), Oben Yılmaz’ın Günaydın Anne (2024), Ece Dizdar’ın Mükemmel (2024), Ecre Begüm Bayrak’ın Kurtlar (2024), Sema Güler’in Kabuk (2024) ve Esra Yıldız’ın İstanbul Sözleşmesi Yaşatır (2024) filmleri görülebilecek.
Festival kapsamında her sene sinemada kadının emeğinin önemine dikkat çekmek ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek adına ödüller veriliyor. Uçan Süpürge’de bu yıl oyuncular Gülşen Bubikoğlu ve Hülya Darcan’a Onur Ödülü, oyuncu Bennu Yıldırımlar, cast direktörü Harika Uygur, yapımcı ve festival yönetmeni Başak Emre’ye Bilge Olgaç Başarı Ödülü, oyuncu Mina Demirtaş’a da Genç Cadı Ödülü verilecek. Ödüller festivalin 27 Mayıs’taki açılış töreninde sahiplerine sunulacak.
28. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne dair detaylı bilgiye ve gösterim takvimine festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.