29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali
12-18 Eylül
Bu yıl 29. kez gerçekleştirilen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Türkiye ve dünya sinemasından pek çok güncel yapımı seyirciyle buluşturuyor. 12-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen festival programında ulusal yarışmanın yanı sıra başta Cannes olmak üzere Berlinale, Venedik gibi büyük festivalleri dolaşan filmlerden ilk ya da ikinci filmleriyle ödül kazanan yönetmenlerin filmlerine uzanan kapsamlı bir seçki yer alıyor. Gösterimlere pek çok paralel etkinlik de eşlik ediyor.
Kadir Beycioğlu ve Murat Özer Anılıyor
Uzun yıllar Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali‘ne emek veren, bir dönem festival direktörlüğü görevini üstlenen ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan 2021 yılında kaybettiğimiz Prof. Dr. Kadir Beycioğlu anısına özel bir film seçkisi hazırlandı. 34 ülkeden 33 filmin yer aldığı seçkide başta Cannes olmak üzere önemli festivallerden ödülle dönen ve son dönemin öne çıkan filmleri yer alıyor. Cannes’da Jüri Büyük Ödülü’nü Close filmiyle paylaşan Claire Denis imzalı Öğle Güneşinde Yıldızlar (Stars at Noon), Cannes’ın 75. Yıl Özel Ödülü’nün bu yılki sahibi olan Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne imzalı Tori and Lokita (Tori et Lokita), Song Kang-Ho’nun Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandığı Hirokazu Koreeda imzalı Bebek Servisi (Broker) ve Tarik Saleh’in Cannes’da En İyi Senaryo ödülüne layık görüldüğü Cennetten Gelen Çocuk (Boy From Heaven) bunların başında geliyor.
Bu yılın Mart ayında kaybettiğimiz sinema yazarı Murat Özer de sevdiği yönetmenlerden Cristian Mungiu’nun yeni filmi MR‘ın (R.M.N.) gösterimiyle festivalde hatırlanacak. Occident (2002) filmiyle Cannes’da ilk filmlere verilen Altın Kamera ödülünü kazanan ve başarılı sinema kariyerinde 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, 2007), Tepelerin Arında (Dupa dealuri, 2012), Mezuniyet (Bacalaureat, 2016) gibi bol ödüllü filmlere imza atan Mungiu, Romanya’nın ekonomik krizle birlikte yükselen ırkçılık sorununa bakış atan MR filmiyle 2022 Cannes’da ana yarışmaya seçilerek Altın Palmiye’ye aday gösterildi.
Seçkide ilk ya da ikinci filmleriyle önemli ödüller kazanarak eleştirmenlerin dikkatini çeken yönetmenlerin filmlerinden örnekler de yer alıyor. Lise Akoka ve Romane Gueret imzalı İşe Yaramazlar (Les pires), Maha Haj imzalı Akdeniz Ateşi (Mediterranean Fever), Marie Kreutzer imzalı Korsaj (Corsage), Erge Sehiri imzalı İncir Ağaçlarının Altında (Taht Alshajra), Maksym Nakonechnyi imzalı Kelebek Görüşü (Bachennya metelyka) ve Shaunak Sen imzalı Dünyanın Bütün Nefesleri (All That Breathes) gibi filmleri festival kapsamında izlemek mümkün olacak. Anna Kazejak imzalı Kahrolası Bornholm (Fucking Bornholm), Kristoffer Borgli imzalı İlgi Manyağı (Syk Pike) ve Charlotte Wells imzalı Güneş Sonrası (Aftersun) gibi mizah yönü güçlü filmler de bu seçki kapsamında gösterilecek.
Ulusal Yarışmalar
29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yönetmen ve senarist Özcan Alper başkanlığında toplanıyor. Jüride görev yapacak diğer isimler ise yapımcı ve festival programcısı Julia Sinkevych, oyuncu Nazan Kesal, oyuncu Levent Özdilek, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, müzisyen Fahir Atakoğlu ve yazar ve akademisyen Prof. Dr. Umut Tümay Arslan. Yarışmada sekiz film yer alırken bunlardan üçü dünya prömiyerini, biri de Türkiye prömiyerini festival kapsamında Adana’da yapacak.
Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda yer alan filmlerin tamamı şu şekilde:
- Bana Karanlığını Anlat (Yön: Gizem Kızıl)
- Bir Zamanlar Gelecek: 2121 (Yön: Serpil Altın)
- Çilingir Sofrası (Yön: Ali Kemal Güven)
- Ela ile Hilmi ve Ali (Yön: Ziya Demirel)
- Kabahat (Yön: Ümran Safter)
- Mendirek (Yön: Cem Demirer)
- Suna (Yön: Çiğdem Sezgin)
- Yaban (Yön: Tareq Daoud)
Ulusal Belgesel Yarışması’nda ise jüri koltuğunda yapımcı ve yönetmen Sevinç Yeşiltaş, yapımcı ve yönetmen Vedat Atasoy ile yapımcı Derya Tarım oturuyor. Dört filmin dünya prömiyerini yapacağı yarışmadaki belgesellerin tamamı şöyle:
- Bakırköy Underground (Yön: Berkay Şatır)
- Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner (Yön: Mehmet Güreli)
- Bu Ben Değilim (Yön: Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak)
- Crossroads (Yön: Mahmut Fazıl Coşkun)
- Herkes Toprağa Gömülür, Ben Suya (Yön: Fettullah Çelik)
- Koudelka: Aynı Nehirden Geçmek (Yön: Coşkun Aşar)
- Köşe Başı Beklerim (Yön: Neslihan Kültür)
- Maffy’s Jazz (Yön: Deniz Yüksel Abalıoğlu)
- Metamazon (Yön: Can Adiloğlu)
- Senin Yıllardır Gerçekleştirmeyi Beklediğin Bir Düş Var (Yön: Pınar Fontini)
Ekoloji Belgesellerine Özel Seçki: ‘Sürdürüle-mez’
Ekolojik problemler günümüzün en ciddi sıkıntıları arasında yer alıyor. Etkileri dünyanın dört bir yanında görülüyor ve gün geçtikçe derinleşiyor. Krizin etkileri sadece doğal bozulmalara sebep olmuyor, açlık ve eşitsizlik gibi beşeri sorunları da beraberinde getiriyor. Ekolojik sorunları görünür kılan pek çok belgesele imza atıldı. Festival de bu belgesellerden oluşan bir seçkiyi seyirciyle buluşturuyor. Volker Schlöndorff’un Büyük Sahra Çölü’nden rüzgârla taşınan kumlara karşı tarım alanlarını koruyan ve tahıl üretimini arttıran Tony Rinaudo’nun çalışmalarının izini sürdüğü Ormanların Kurtarıcısı‘ndan (The Forest Maker) Luke Griswold – Tergis’in buz devri ekosistemini yeniden yaratmayı hedefleyen baba-oğul iki bilim insanını takip ettiği Buz Devri Parkı‘na (Pleistocene Park) beş belgesel 12-18 Eylül tarihleri arasında Adana Esas 01 Burda AVM CinemaPink salonlarında gösterilecek.
Diğer Etkinlikler
Festivalin sevilen etkinliklerinden ‘Gondolda Sinema’ bu yıl da Seyhan Nehri üzerinde keyifli bir seyir deneyimi sunuyor. 12 Eylül’de Murat Şeker’in Görevimiz Tatil (2018) filminin gösterimiyle başlayan etkinlik festival boyunca sürecek. Orhan Aksoy’un Kiracı (1987), Tunç Şahin’in İnsanlar İkiye Ayrılır (2020), Alfonso Gomez-Rejon’un Elektrik Savaşları (The Current War, 2017), Murat Kepez’in Kolonya Cumhuriyeti (2017), Ali Atay’ın Cinayet Süsü (2019) ve Atıf Yılmaz’ın Hasip ile Nasip (1976) filmlerinden oluşan programda gösterimler her akşam saat 20:00’de başlayacak. Gösterimleri ücretsiz takip etmek için sehircilikatolyesi.org adresi üzerinden kayıt yaptırmak gerekiyor.
Festival kapsamında bu yıl ilk kez çocuklara hitap eden bir program hazırlandı. ‘Geleceğimizi yeşertiyoruz’ fikrini benimseyen programda çocukların gelişim basamakları ve psiko-pedagojik yapıları gözetilerek 5-6, 7-8 yaş gruplarına yönelik farklı filmlerden bir seçki oluşturuldu. Festivale paralel düzenlenen etkinlikte gösterimler çocuklar için ücretsiz olup Esas 01 Burda AVM’de seyirciyle buluşacak. Ayrıca gösterim ve etkinliklere katılan her çocuk için ‘Her Çocuk Bir Fidan’ temasıyla bir fidan dikilerek Adana Sarıçam’da ‘Altın Koza Hatıra Ormanı’ yeşertilecek.
Festivalin bu yılki Onur Ödülleri Müjdat Gezen ve Hale Soygazi’ye, Orhan Kemal Emek Ödülleri ise Zihni Göktay, Suzan Kardeş ve Zafer Ayden’e takdim edilecek. 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ne dair detaylı bilgiye ve son gelişmelere festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.