Şu An Okunan
AkademIda’da Altyazı Dergisi ile Sinema Okur Yazarlığı Atölyesi (12-19 Ağustos)

AkademIda’da Altyazı Dergisi ile Sinema Okur Yazarlığı Atölyesi (12-19 Ağustos)

Deneyimli ya da amatör sinemacıları alanında uzman isimlerle buluşturan Akademİda’nın 2013 atölyelerine başvurmak için son günler… Amatör veya profesyonel, fark olmaksızın sinema ile ilgilenen herkese uzman sinemacılarla birebir çalışma imkânı yaratan Akademİda atölyeleri Çanakkale Assos yakınlarındaki Kozlu Köyü’nün eşsiz doğası eşliğinde gerçekleşiyor.

Altyazı sinema dergisinin yayın kurulu üyelerinden Nadir Öperli ve Övgü Gökçe’nin rehberliğinde yapılacak ‘Altyazı Dergisi ile Sinema Okur Yazarlığı Atölyesi’ katılımcılarına, filmleri anlamlandırmak ve yeniden yorumlamak için kapsayıcı bir bakış kazandırmayı amaçlıyor. Atölyede, farklı dönem ve coğrafyalarda çıkacağımız gezinti sırasında birbirinden çarpıcı filmlere odaklanarak, sinema tarihine ve kuramına, türlere ve film analizine dair bir tartışma yürüteceğiz. Böylelikle, tek bir filmin içinden geçerken sinemanın bize sunduğu farklı tarihsel, kültürel ve estetik konulara, akımlara, türlere ve temalara değinmemiz de mümkün olacak. Sinema hakkında ön bir bilgi gerektirmeyen atölyenin amacı, yapılacak tartışmalar aracılığıyla katılımcılara ‘aktif’ bir film izleme pratiği kazandırarak film izleme deneyimlerini zenginleştirmek ve izlenen filmleri “yeniden yazma” deneyimi sunmak.

Atölye, üç farklı bölümden oluşacak. Eğitmenlerin farklı dönem ve coğrafyalardan seçilmiş filmlerden örnekler eşliğinde verecekleri seminer, film gösterimi ve bu filmin detaylı analizinin yapılacağı tartışma bölümü. Ayrıca sinema yazarlığıyla özel olarak ilgilenen katılımcıların film üzerine yazma pratiğini geliştirmeyi amaçlayan bir çalışma da atölyenin parçası olarak yürütülecek.

* Gösterilecek olan filmlerin bazılarında Türkçe altyazı seçeneği olmayabilir, bu yüzden zorunlu olmamakla birlikte katılımcıların belli bir seviyede İngilizce’ye vakıf olmaları beklenmektedir.

1. Gün: Film Kültürüne Giriş / Sinema Tarihinde Hızlı Bir Gezinti “Sinema Kendine Bakarken: Hollywood, Gerçekçilik ve Ötesi” (sessiz sinema, avangard, belgeselin doğuşu, türler)

2. Gün: Film Gramerine Giriş / Sinema Kuramının Sınırlarında “Sovyet Sinemasından Yeni Dalga’ya Sinema Dilinde Deneyler” (biçim-içerik tartışmaları, farklı montaj yaklaşımları, auteur kuramı, sanat sineması)

3. Gün: Ülke Sinemalarının İzinde “Üçüncü Sinemanın Mirası” (sömürgecilik, manifestolar, geçmişten bugüne Latin Amerika ve Afrika sinemaları)

4. Gün: Gelenek ve Sinema “Uzakdoğunun Dengeleri” (Çin, Hong Kong, Tayvan, Japonya)

5. Gün: Türkiye Sinemasına Yakın Plan “Size Baba Diyebilir Miyim?” (Yeşilçam, yönetmenler, ulusal sinema, 80’ler, yeni Türkiye sineması)

Övgü Gökçe
1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV bölümünde yaptığı yüksek lisansı “Sır(r)ı Olmayan Bir Ayna: Devrim-Sonrası İran Sinemasında Anlatım” başlıklı tezle tamamladı. Aynı kurumda 1999-2004 tarihleri arasında araştırma görevlisi olarak çalıştı. Ohio Üniversitesi Disiplinlerarası Sanatlar Bölümü’nde yaptığı sinema ve estetik doktorasının tez aşamasında. Türk sineması, ülke sinemaları, sinema ve diğer sanatlar ilişkisi yoğunlaştığı konular arasında. Kurulduğu 2001 yılından beri Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin içinde yer alan ve sinema yazıları yazan Övgü Gökçe, 2005’den beri dergide yayın kurulu üyeliğini sürdürüyor. 2004’de yaptığı ilk ve şimdilik tek kısa filmi Uyku Sonra pek çok uluslararası festival katıldı. SİYAD ve FIPRESCI üyesi olan Gökçe, 2011′den beri Diyarbakır Sanat Merkezi’nde proje koordinatörlüğü yapıyor.

Nadir Öperli
2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdi. Aynı üniversitenin Eleştiri ve Kültür Araştırmaları programında yüksek lisansını tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Radyo‐TV‐Sinema bölümünde doktora eğitimine başladı. 2001’de, halen yayın kurulunda bulunduğu Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin kuruluşunda rol aldı. 2004’ten 2009 yılına kadar internet sitesi Sinema.com’un editörlüğünü üstlenen Öperli, 2007’de Bulut Film’in kurucu ortakları arasında yer aldı. Bulut Film bünyesinde Tatil KitabıBahtı KaraBizim Büyük Çaresizliğimiz ve Hayatboyu gibi filmlerin yapımcılığını üstlendi. 2010 yılında Fransa merkezli uluslararası yapımcı ağı ACE’e (Ateliers du Cinéma Européen) seçilen Öperli, aynı zamanda SİYAD ve FİPRESCİ üyesi. 2011’de kendi şirketi Liman Film’i kurdu. Halihazırda yapımcılık çalışmalarının yanı sıra Altyazı dergisi bünyesinde sinema yazarlığını da sürdürüyor.

Katılım ve Ücretlendirme
Tek kişilik oda ücreti (sabah ve akşam yemeği, konaklama, atölye ucreti dahil) :  1150 TL
Çift kişilik oda ücreti (sabah ve akşam yemeği, konaklama, atölye ucreti dahil) :   950 TL

Atölyeye katılım başvurunuz için buraya tıklayınız ya da [email protected] adresine e-posta gönderiniz.

*Atölyeye katılım 15 kişi ile sınırlıdır.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.