Şu An Okunan
Ayvalık Uluslararası Film Festivali

Ayvalık Uluslararası Film Festivali

Ayrılma Kararı, Decision to Leave

16-21 Eylül / Ayvalık

Başta Ayvalık olmak üzere ülkenin dört bir yanında kültür sanat faaliyetleri düzenlemek üzere kurulan Seyir Derneği’nin düzenlediği Ayvalık Uluslararası Film Festivali 16-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üç mekâna yayılan festivale Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro ve Eski Köylü Pazarı Meydanı ev sahipliği yapacak. Festival biletleri 9 Eylül’de Biletix üzerinden satışa sunulurken Eski Köylü Pazarı Meydanı’nda yapılacak gösterimler ücretsiz olarak takip edilebilecek. Direktörlüğünü Azize Tan’ın, danışmalık görevini ise Fatih Özgüven’in üstlendiği festival Ayvalık’ın ardından 24-25 Eylül tarihleri arasında Mordem Sanat işbirliği ve Kültür için Alan desteğiyle Diyarbakır’a konuk olacak.

Türkiye ve dünya sinemasından pek çok güncel yapımın yanı sıra çeşitli yan etkinliklerle de beslenen zengin bir programla seyircinin karşısına çıkmaya hazırlanan festivalde herhangi bir yarışma bölümü bulunmuyor. Ancak geçtiğimiz günlerde festival yönetimi bu yıldan itibaren genç sinemacıların yetişmesi ve teşvik edilmesini amaçlayan bir ödül verileceğini duyurdu. Mey|Diageo’nun katkılarıyla verilecek ‘Yeni Bir…’ ödülü yönetmenden oyuncuya, senaristten kurgucuya kamera arkası ya da önünde görev alan ve o yıl içinde gösterdiği başarılarla öne çıkan genç bir sinemacının olacak.

Açılış Filmi: Ayrılma Kararı

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin bu yılki açılışını Park Chan-Wook’un Cannes’dan En İyi Yönetmen ödülüyle ayrıldığı Ayrılma Kararı (Haeojil Gyeolsim) filmi yapacak. 16 Eylül akşamı festivalin Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenecek açılış töreninin ardından gösterilecek Ayrılma Kararı bu yılın en çok merak edilen filmleri arasında yer alıyor.

Öğle Güneşinde Yıldızlar

Bunun yanı sıra festivalin uluslararası seçkisi Cannes Film Festivali’nde ilk kez seyirciyle buluşan ve çeşitli ödüllere layık bulunan filmlerin pek çoğuna programında yer veriyor. Bunların başında David Cronenberg imzalı Müstakbel Suçlar (Crimes of the Future), Hirokazu Koreeda imzalı Bebek Servisi (Broker), Jerzy Skolimowski imzalı (Hi-Han), Claire Denis imzalı Öğle Güneşinde Yıldızlar (Stars at Noon), Jean-Pierre Dardenne ve Luc Dardenne imzalı Tori and Lokita (Tori et Lokita) ve Mia Hansen-Løve imzalı Güzel Bir Sabah (Un beau matin) filmleri geliyor. Ayrıca Berlinale’nin açılışında gösterilen François Ozon imzalı Peter von Kant, prömiyerini Cannes’da yapan George Miller imzalı Üç Bin Yıllık Bekleyiş (Three Thousand Years of Longing), San Sebastian Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü’yle ayrılan Lucile Hadžihalilović imzalı Earwig (2021), Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen Kristoffer Borgli imzalı İlgi Manyağı (Sick of Myself), Cannes’da Eleştirmenlerin Haftası bölümünde gösterilen Charlotte Wells imzalı Güneş Sonrası (Aftersun), dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’den En İyi Başrol Performansı (Meltem Kaptan), En İyi Senaryo ve Sanat Sinemaları Birliği Ödülü’yle dönen Andreas Dresen imzalı Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush, 2021) ve Cannes’a paralel olarak düzenlenen Yönetmenlerin On Beş Günü (Quinzaine des réalisateurs / Directors’ Fortnight) bölümünde gösterilen Erige Sehiri imzalı İncir Ağaçlarının Altında (Under the Fig Trees) gibi pek çok önemli filmi festival kapsamında izlemek mümkün. Ozon’un modern bir yorum getirdiği Peter von Kant‘ın yanında, filmin 1972 yapımı orijinali olan Rainer Werner Fassbinder imzalı Petra Von Kant’ın Acı Gözyaşları (Die bitteren Tränen der Petra von Kant, 1972) da seyirciyle buluşacak.

Bu filmlerin bir kısmı, festivalin dünyanın dört bir yanından çocukları kucaklayan ve onların duygusal, ruhsal ve fiziksel incinme tehlikesi altında yaşadıkları bir zaman dilimine olduğumuza dikkat çeken ‘Bu Dünyanın Çocukları’ bölümünde gösterilecek. Antalya Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülüne, İstanbul Film Festivali Belgesel Film Yarışması’nda ise Mansiyon Ödülü’ne layık bulunan Volkan Üce imzalı Her Şey Dâhil (2021) de bu bölümde yer alan yapımlardan.

Idris Elba ve Tilda Swinton’ın başrolleri paylaştığı Üç Bin Yıllık Bekleyiş‘te Zerrin Tekindor, Ece Yüksel, Burcu Gölgedar ve karikatürist Erdil Yaşaroğlu da rol alıyor.

Türkiye Sineması 2021-2022

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, Türkiye sinemasından da pek çok güncel örneğe programında yer veriyor. ‘Türkiye Sineması 2021-2022’ başlıklı bölümde Tayfun Pirselimoğlu’nun Kerr, Ali Kemal Güven’in Çilingir Sofrası, Ali Tansu Turhan’ın Diyalog, Ziya Demirel’in Ela ile Hilmi ve Ali, Tareq Daoud’un Yaban, Nazlı Elif Durlu’nun Zuhal, Çiğdem Sezgin’in Suna ve Cem Demirer’in Mendirek filmleri bulunuyor. Gösterimlerin ardından film ekiplerinin katılacağı sohbetler de düzenlenecek.

Festivalin kısa film seçkisinde de geçtiğimiz yılın dikkat çeken pek çok kısa filmi bir araya getiriliyor. Ali Ercivan’ın Lekesiz, Deniz Tortum ve Kathryn Hamilton’ın Our Ark (2021), Arda Gökçe’nin Sıradan Bir Gün (2021), Can Merdan Doğan’ın Stiletto (2021), Sami Morhayim’in Susam (2021), İnan Erbil’in Belki Bir Gün Gideriz (2021) ve Türkay Döşkaya’nın Rüzgâr İçinde (2021) fillmleri bu bölüm kapsamında gösterilecek. Belgesel seçkisinde ise Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesi 15+, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu Dermansız (2021), Senem Tüzen, Adam Isenberg ve Noah Amir Arjomand’ın yönettikleri Eat Your Catfish (2021), Nur Akalın’ın Do You Like Jupiter?, Cem Kaya’nın Aşk, Mark ve Ölüm ve Coşkun Aşar’ın Koudelka – Aynı Nehirden Geçmek (2021) filmleri seyirciyle buluşacak.

Aşk Mark ve Ölüm
Aşk, Mark ve Ölüm

Anısına, Ulrike Ottinger ve Diğer Etkinlikler

Festival kapsamında sinema camiasına çeşitli alanlarda üretimleriyle katkı sunmuş ve hayatını kaybeden önemli isimleri hatırlamak üzere özel bir program hazırlandı. ‘Anısına’ başlıklı bölümde Erden Kıral anısına Vicdan (2008), Cüneyt Arkın anısına Orhan Oğuz imzalı İki Başlı Dev (1990), Cem Madra anısına John Cassavetes imzalı Yüzler (Faces, 1968) ve Peter Brook anısına Yedi Gün… Yedi Gece (Moderato Cantabile, 1960) filmleri gösterilecek.

Festival, Alman yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Ulrike Ottinger’in 80. yaş gününe özel bir programa da ev sahipliği yapıyor. Alman sinemasındaki feminist bakışın en önemli temsilcileri arasında gösterilen ve sinema kariyerinden önce ressam olarak faaliyet gösteren Ottinger’in imzasını taşıyan Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi (Dorian Gray im Spiegel der Boulevardpresse, 1984) festival kapsamında seyirciyle buluşacak. Ottinger filminde Oscar Wilde’ın tek romanı ‘Dorian Gray’in Portresi’ndeki Dorian Gray karakterini Veruschka von Lehndorff’a emanet ederek cinsel kimlikleri altüst eden bir iş çıkarıyor.

Dorian Gray’in Magazin Basınındaki Portresi

Festivalde film gösterimlerine paralel pek çok etkinlik de düzenlenecek. ‘Türkiye’de Yaratıcı Belgesel: Yeni Anlatım Olanakları’, ‘Bir Zenaat Olarak Oyunculuk’ ve ‘Şu Anlaşılmazlık Meselesi: Bir Filmi Anlamak ya da Anlamamak’ başlıklı panellerin yanı sıra festival, Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları işbirliğiyle bir film gösterimi gerçekleştirecek. Sarah Winkenstette imzalı Çok Uzakta (Zu Weit Weg, 2019) filminin gösteriminin ardından Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları Koordinatörü ve Bütün Çocuklar Bizim Derneği yönetim kurulu üyelerinden ebeveyn koçu Ayşegül Cebenoyan’ın katılacağı bir etkinlik gerçekleştirilecek.

Öte yandan Seyir Derneği’nin Kültür için Alan desteğiyle gerçekleştireceği ‘Genç Sinema’ programına katılmaya hak kazanan öğrenciler de belli oldu. İstanbul’dan Ankara’ya, Zonguldak’tan Muğla’ya toplam 25 farklı üniversiteden 30 öğrenci festival boyunca Ayvalık’ta kalacak. Öğrenciler yapımcılıktan yazarlığa, yönetmenlikten kurgu ve post-prodüksiyona farklı alanlarda profesyonel isimlerin vereceği atölye çalışmalarına katılabilecek. Festival filmlerini izleme, etkinliklere katılma ve sinemacılarla tanışma imkânı sunan program, öğrencilerin festival ekibiyle birlikte çalışıp tecrübe kazanmasına da olanak sağlayacak.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali’yle ilgili detaylı bilgiye ve son gelişmelere festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak ümkün.

ayvalikff.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.