Beyoğlu Sineması’nın Mart Programı
Mart 2024 / Beyoğlu Sineması
Beyoğlu Sineması‘nın Mart dönemini kapsayan programları duyuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen Beyoğlu Sineması, her ay İBB Kültür’ün hazırladığı programları seyirciyle buluşturuyor. Farklı yapımları tematik başlıklarda bir araya getiren aylık seçkilere atölye, söyleşi gibi etkinliklerin eşlik ettiği programların her biri ücretsiz olarak sunuluyor. Beyoğlu Sineması’nın Türkiye sinema tarihinde iz bırakan bir yönetmene odaklanan ‘Ayın Yönetmeni’ bölümü bu ay Yeşim Ustaoğlu’nu konuk ediyor. 1980’li yılların ortalarında kısa film çalışmalarıyla başlayıp günümüze kadar uzanan başarılı sinema kariyerinde pek çok ödüllü filme imza atan Ustaoğlu’nun 1994 yılında imza attığı ilk uzun metrajı İz, Sundance’te NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’ne layık bulunan Bulutları Beklerken (2003), San Sebastian’da En İyi Film ödülü kazanan Pandora’nın Kutusu (2008) ve Venedik, Vancouver gibi film festivallerinin dolaştıktan sonra Abu Dhabi’de En İyi Film seçilen Araf (2012) filmleri program kapsamında seyirciyle buluşuyor. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) işbirliğinde hazırlanan ‘Yönetmen Sineması Söyleşileri’ kapsamında ise Esin Küçüktepepınar moderatörlüğünde yönetmen Ustaoğlu’yla bir söyleşi yapılacak. Yeşim Tabak ve Ayla Kambur da Ustaoğlu’nun sineması üzerine sohbet edecek.
‘Ayın Teması’ bölümü için Film Yönetmenleri Derneği’yle (FİLM-YÖN) işbirliğine giden Beyoğlu Sineması, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladığımız Mart ayında kadın yönetmenleri merkeze alıyor. İlksen Başarır’ın Antalya Altın Portakal ve Ankara film festivallerinden ödülle dönen filmi Başka Dilde Aşk‘tan (2009) Azra Deniz Okyay‘ın dünya prömiyerini Venedik’te yapan ilk uzun metrajı Hayaletler‘e (2020) uzanan ‘Türk Sineması’nda Kadınlar Anlatıyor’ başlıklı seçkide Çiğdem Sezgin’in Kasap Havası (2015) ve İffet Eren Danışman Boz’un Turna Misali (2021) filmleri de görülebilecek. Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP) işbirliğiyle hazırlanan ve Şubat ayı itibariyle programa eklenen ‘Yakın Dönem Bağımsızlar’ bölümünde ise dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı (Lion of the Future) ödülünü kazanan Ali Aydın imzalı Küf (2012), Berlinale’deki prömiyerinin ardından İstanbul, Karlovy Vary, Saraybosna gibi film festivallerinden çok sayıda ödül kazanan Emin Alper imzalı Tepenin Ardı (2012), dünya prömiyerini Berlinale’nin Forum bölümünde yapan Melisa Önel imzalı Kumun Tadı (2014) ve 2022 yılında Cannes Film Festivali’nin film marketi Marché du Film bünyesinde düzenlenen Frontières platformuna seçilen Barış Fert imzalı Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu (2023) filmleri yer alıyor.
Bu ay Fransız Kültür Merkezi’yle işbirliğine giden Beyoğlu Sineması, Fransız filmlerinden bir seçkiyi ‘Frankofon Film Günleri’ kapsamında seyirciyle buluşturuyor. Seçkide Tibet dağlarında kar parsı arayışında olan bir yazarla bir fotoğrafçıyı takip eden Marie Amiguet ve Vincent Munier imzalı Kar Panteri (La panthère des neiges, 2021), işini severek yapan, özel yaşamı ise partiler, dijital flörtler ve tembel günler üçgeninde geçen bir havayolu çalışanının işten çıkarılması sonucu yaşadıklarını konu alan Emmanuel Marre ve Julie Lecoustre imzalı Umurumda Değil (Rien à foutre, 2021) ve 19. yüzyılda Fransa’da yaşayan genç bir şaire odaklanan Xavier Giannoli imzalı Sönmüş Hayaller (Illusions Perdues, 2021) gibi beş film yer alıyor.
İBB Belgesel Film Arşiv Merkezi (DOCİST) ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle(BSB) ortaklaşa hazırlanan ‘Salı Belgeselleri’nde Bahriye Kabadayı Dal imzalı Hakkâri’nin Gizemli Taşları‘ndan (2014) Sefa Sarı imzalı Gülten‘e (2024) dört belgesel film yer alıyor. Beyoğlu Sineması’nın Kültür AŞ işbirliğinde hazırladığı ‘Senden Benden Bizden’ programında Elif Nazlı Durlu’nun Zuhal (2021), Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı Üçlemesi 15+ (2022), İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ’ın Düet (2022) ve Melisa Önel’in Aniden (2022) filmleri yer alırken kısalara ayrılan seçkide ise Merve Bozcu’nun Plastik Rüya (2021), Elif Refiğ’in Siz Biraz Uzak Kaldınız (2021), Pınar Göktaş’ın Bayrak (2021) ve Ceyda Aşar’ın Burası Size Göre Değil (2023) izlenebiliyor. ‘Sinemasal Buluşmalar’ programı Türkiye’de kadın sinemacı olma deneyimini araştıran Su Baloğlu ve Merve Bozcu imzalı Onun Filmi‘nden (2017) Hakan Bıçakcı’nın öyküsünden uyarlanan ve Altın Portakal’ın da aralarında olduğu pek çok festivalden En İyi Kısa Film ödülüyle ayrılan Barış Kefeli ve Nükhet Taneri imzalı Ben Tek Siz Hepiniz‘e (2022) uzanıyor. Çocuklara hitap eden filmlere de programında yer veren Beyoğlu Sineması, Hayao Miyazaki’nin başyapıtlarından Komşum Totoro (Tonari no Totoro, 1988) başta olmak üzere George Miller, Warren Coleman ve Judy Morris’in birlikte yönettikleri Neşeli Ayaklar (Happy Feet, 2006), yönetmenliğini Jan Pinkava ve Brad Bird’ün üstlendiği Ratatouille (2007) ve Rich Moore imzalı Oyunbozan Ralph (Wreck-It Ralph, 2012) filmlerini seyirciyle buluşturuyor.
Altyazı Sinema Seminerleri ve Altyazı Seçti
Altyazı Sinema Derneği’nin Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Mart ayında da devam ediyor. Altyazı eğitmenlerinin sinemanın farklı noktalarına ve uzmanlık alanlarına dair hazırladığı seminerlerden oluşan program, Pazar günleri 15:00-17:00 saatleri arasında Beyoğlu Sineması’nın etkinlik alanında düzenleniyor. Aslı Ildır’ın ‘Film Analizi’ semineriyle başlayan programda Engin Ertan’la ‘Sinema Tarihinin ‘Çirkin Ördek Yavruları”, Gülengül Altıntaş’la ‘Senaryo Analizi ‘Alcarràs” ve Evrim Kaya’yla ‘Auteur Kuramı’ seminerleri düzenlenecek.
Beyoğlu Sineması ve Altyazı Sinema Derneği arasında geliştirilen işbirliğinin bir diğer ayağı olan ‘Altyazı Seçti’ programında ise Joanna Hogg’un Sonsuz Sır (The Eternal Daughter, 2022) filmi gösterilecek. İki bölümden oluşan başyapıtı The Souvenir’le hafızalarda yer edinen Hogg’un bir anne-kızın hikâyesine odaklandığı Sonsuz Sır‘da her iki karaktere de Tilda Swinton hayat veriyor.
Beyoğlu Sineması’nın Mart programına dair detaylı bilgiye İBB Kültür’ün internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.