Altyazı Sinema Seminerleri 2025 İlkbahar Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin ilkbahar programında film dili ve senaryodan sürrealist film yapımı atölyesine, tür sinemasından edebiyatta ve sinemada kurmaca gerçek ilişkisine pek çok konuya odaklanan altı seminer Haziran ayına kadar katılımcılarla buluşacak.
Çevrimiçi düzenlenen Altyazı Sinema Seminerleri’ne ilkbaharda da devam ediyoruz. Yeni dönem programımız Gülengül Altıntaş ile ‘Film Dili ve Senaryo’, Engin Ertan ile ‘Tür Sineması’, Senem Aytaç ile ‘Filmlerle Düşünmek’, Hakan Bıçakcı ile ‘Gerçeğin Kaybı: Edebiyatta ve Sinemada Kurmaca Gerçek İlişkisi’, Ayça Çiftçi ile ‘Kendi Filmini Yarat: Sürrealist Film Yapımı Atölyesi’ ve Aslı Ildır ile ‘Bir Film Nasıl Okunur I’ olmak üzere altı seminerden oluşuyor. Seminerlerin programını aşağıda bulabilirsiniz.
Seminer Aboneliği Kampanyası
Birden çok seminere katılmak isteyenlerin indirimli fiyatlardan faydalanabileceği seminer abonelik paketlerine göz atmayı unutmayın. Üç ya da altı semineri kapsayan paketlerden birini satın almak için Altyazı Dükkân’ı ziyaret edebilirsiniz.
Askıda Seminer Programında Yeni Dönem
Altyazı Sinema Derneği’nin 2021’de başlattığı ve üniversite öğrencilerine sinema seminerlerine ücretsiz katılma imkânı sunan ‘Askıda Seminer’ projesi yeni dönemde de devam ediyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Altyazı Sinema Seminerleri İlkbahar Programı
Gülengül Altıntaş ile ‘Film Dili ve Senaryo’ Semineri
Seminer Tarihleri: 15 Şubat – 15 Mart / Cumartesi 12:00 – 15:00
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Senaryo yazmak, görüntü ve sesle düşünmek, hikâyeyi görsel ve işitsel bir dille inşa etmektir. Bu atölye, senaryo yazımı ile ilgilenen katılımcıları film dilinin temel unsurları ve grameriyle tanıştırmayı, bu gramer doğrultusunda senaryo geliştirme ve tasarlama yöntemlerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Atölye boyunca katılımcılar, genel hikâye kurgusundan karakter tasarımına, sahne analizlerinden farklı anlatım biçimlerine kadar çeşitli alanlarda film dilinin temel unsurlarını keşfedecek ve atölye içi yapılacak yazma çalışmaları ile bu becerilerini pratiğe dönüştürme imkânı bulacaklardır.
Seminer hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayınız.
Engin Ertan ile ‘Tür Sineması’ Semineri
Seminer Tarihleri: 2 Mart – 6 Nisan / Pazar 14:00 – 17:00
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Beş hafta sürecek bu seminerde, ünlü Fransız film eleştirmeni ve sinema kuramcısı André Bazin’in “kökleri sinemanınkilerle neredeyse aynı tek film türü” olarak tanımladığı western ile başlayıp, her hafta farklı bir film türünü klasik ve yenilikçi örneklerini karşılaştırarak analiz edeceğiz. Sürekli tekrar eden biçimsel ve metinsel özelliklerin zaman içerisinde nasıl değiştiğini ele alacağız. Eleştiri geleneğinde uzun süre küçümsenen tür sinemasının zaman içerisinde film teorisinin önemli bir parçası hâline gelmesini tartışacağız.
Seminer hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayınız.
Senem Aytaç ile ‘Filmlerle Düşünmek’ Semineri
Seminer Tarihleri: 12 Nisan – 10 Mayıs / Cumartesi 14:00 – 17:00
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
‘Filmlerle Düşünmek’, bakış, mekân ve tarih gibi kavramları filmler aracılığıyla ele alarak sinema üzerine ve üzerinden düşünmeyi amaçlayan bir seminerdir. Sinema ile olan ilişkimizi yalnızca bir tüketim deneyimi olmaktan çıkararak dönüştürmeyi hedefleyen bu seminerde, katılımcılardan yazı, görüntü ve ses kullanarak yaratıcı egzersizler yapmaları da beklenmektedir. Beş hafta sürecek olan seminerde, sinema tarihinden ve günümüzden seçilen farklı film örneklerini izleyerek üzerine tartışacak; son haftada ise bu filmlerle ilişkimiz üzerinden gerçekleştirdiğimiz egzersizleri birbirimizle paylaşacağız.
Seminer hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayınız.
Hakan Bıçakcı ile ‘Gerçeğin Kaybı: Edebiyatta ve Sinemada Kurmaca Gerçek İlişkisi’ Semineri
Seminer Tarihleri: 13 Nisan – 11 Mayıs / Pazar 12:00 – 15:00
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Beş haftalık bu seminerde hikâyenin anatomisine odaklanacağız. Gerçeğin anlatılamayacağı iddiasından hareketle önce gerçekçi yapılara, ardından onlara kafa tutan alternatif yaklaşımlara göz atacağız. Klasik- gerçekçi hikâye yapısını inceleyeceğiz ve yapı karşıtı deneysel yaklaşımlarla karşılaştıracağız. Doğaüstü unsurların yer aldığı, dolayısıyla gerçekliğin yara aldığı türleri, ara bölgedeki fantastik durumları, korku anlatılarını, canavar kavramını ve hakikat-sonrası dünyanın gelişini haber veren siber-punk türünü masaya yatıracağız.
Seminer hakkında ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayınız.
Ayça Çiftçi ile ‘Kendi Filmini Yarat: Sürrealist Film Yapımı Atölyesi’ Semineri
Seminer Tarihleri: 10 Mayıs – 21 Haziran / Cumartesi 12:00 – 15:00
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Bu atölyede bir yandan sürrealist film teorisini ve estetiğini öğrenirken, bir yandan da kurgu programında uygulamalı çalışmalarla kendi kişisel film dilinizi geliştireceksiniz. Sürrealist sanatın sıra dışı dünyasını keşfederek, hayal gücü, bilinçdışı ve tesadüflerle çalışmanın film üretiminde nasıl karşılık bulabileceğini araştıracaksınız. Seminer boyunca yaratıcı çekim ve kurgu teknikleri üzerinde çalışırken sürrealizmin özgürleştirici estetiğini deneyimleyeceksiniz. Beş haftanın sonunda, kendi kişisel sürrealist filminizi hayata geçirmiş olacaksınız.
Aslı Ildır ile ‘Bir Film Nasıl Okunur I’ Semineri
Seminer Tarihleri: 18 Mayıs – 29 Haziran / Pazar 15:00 – 18:00
Seminer Süresi: 5 hafta (günde 3 saat, toplamda 15 saat)
Filmler bizimle nasıl konuşur? Filmleri başka bir “gözle” izlemek mümkün müdür? Bir film, farklı perspektiflerden bakıldığında bize nasıl kapılar açılar? Bir filmin anlam dünyasını çözümlemek için gerekli temel kavram ve yaklaşımlar nelerdir? Filmlerin anlamı zamana ve seyirciye göre değişebilir mi? Bir film, içerisinde kaç farklı anlam barındırır? Aynı filmin birbiriyle çelişen anlamlar üretmesi mümkün müdür? İmgenin gösterdiği, hikâyenin söylediğinden ne kadar farklı olabilir? Bu sorular etrafında şekillendirilmiş bu seminerde, film gramerinin ve sinemada anlamın nasıl üretildiğini, sinema tarihinde tartışma yaratmış beş farklı örnek üzerinden tartışacağız. Sinemanın mizansen, görüntü yönetimi, kurgu ve ses gibi anlatım öğelerini örnek sahneler eşliğinde işleyecek ve bu öğelerle ne gibi anlamlar (ve karşı anlamlar) üretildiğini konuşacağız.