Şu An Okunan
15. Yaşını Kutlayan !f İstanbul’dan 15 Öneri

15. Yaşını Kutlayan !f İstanbul’dan 15 Öneri

18-28 Şubat tarihlerinde İstanbul’da başlayıp daha sonra Ankara ve İzmir’e uğrayacak olan !f’in geniş programından 15 film seçtik. Senenin merakla beklenen yapımlarından Anomalisa, Aşk 3D, Cobain: Kahrolası Montaj, Bir Genç Kızın Gizli Defteri ve Tangerine’i de ele aldığımız 15 sayfalık !f dosyamızı Şubat sayımızda okuyabilirsiniz.

Suikastçı Nie yin niang

Minimalist filmleriyle tanınan Tayvanlı büyük usta Hou Hsiao-hsien, Suikastçı’da wuxia türüne özgün dokunuşlar getiriyor. Belirgin kodlara sahip bu uzakdoğu dövüş sanatları türünde normalde farkına varma fırsatı bulamadığımız detayları, hazları, hisleri görünür, dokunulur kılıyor ve dövüş sanatları filmlerinin hızlı evrenine ‘es’ler ekliyor.

Tekerleme

İstanbul doğumlu Merlyn Solakhan’ın 1986’da Berlinale’de gösterildikten sonra ortadan kaybolan Tekerleme’si, askerî darbe sonrası İstanbul’unda geçen, dönemin toplumsal gerçekçi politik yapımlarına kafa tutan sıradışı bir 12 Eylül filmi. Başrollerini Mustafa Irgat ve Zümrüt Pekin’in paylaştığı Tekerleme, sinema tarihimizin keşfedilmeyi bekleyen saklı hazinelerinden…

Jackson Heights In Jackson Heights

Belgesel sinemanın günümüzdeki en önemli temsilcilerinden Frederick Wiseman’ın imzasını taşıyan Jackson Heights, New York’un Queens bölgesindeki Jackson Heights semtini konu alıyor. Wiseman, devasa bir kentsel dönüşüm sürecinden geçen bu semte bakarken, onu bir ‘marka’ olarak pazarlamaya çalışanlara inat, yoldaşlık, direniş, örgütlülük, duygudaşlık üzerinden anlamaya çalışıyor mekânın ruhunu.

Şov Dünyası Entertainment

Amerikan bağımsız sinemasının yükselen yıldızlarından Rick Alverson’ın yönettiği Şov Dünyası, kariyeri yerlerde sürünen, ailesi paramparça olmuş bir stand-up komedyeninin Kaliforniya’nın ortasındaki bir çöle yolculuğunu anlatıyor. Ruhunu kaybetmiş bir komedyenin nafile yolculuğu eşliğinde bir günümüz Amerikan toplumu panoraması…

İmparatorun Çıplak Ordusu Hâlâ İlerliyor Yuki Yukite Shingun

Festivalin konukları arasında yer alan Kazuo Hara’nın 1987 yapımı kült belgeseli, 62 yaşındaki II. Dünya Savaşı gazisi Kenzo Okuzaki’ye odaklanıyor. Kırk yıl önce Yeni Gine’de savaştığı birlikte yaşanan tuhaf olayları araştıran Okuzaki’nin inanılmaz öyküsü, arka planına Japonya tarihini alırken ortaya dehşet verici bir karakter portresi çıkarıyor.

Ma

Genç yönetmen Celia Rowlson-Hall’un bu ilk uzun metrajı, Meryem Ana’nın mitik yolculuğunu günümüzde geçen esrarengiz bir öyküye dönüştürüyor. ABD’nin kuzeyindeki çorak diyarlarda ilerleyen Ma adlı karakter gibi film de fazla ‘konuşmuyor’, bizi gizemin içine davet ediyor.

Acı Göl Bitter Lake

Benzersiz belgeselleriyle tanınan Adam Curtis, bu kez Batı ülkelerinin Afganistan’daki askerî ve siyasi varlığını, BBC News arşivinde yer alan ve daha önce gün yüzüne çıkmamış olan görüntülerden oluşan muazzam bir kurguyla ortaya koyuyor.

İşte Bu Her Şeyi Değiştirir This Changes Everything

Ünlü sosyalist yazar Naomi Klein’ın son kitabından uyarlanan belgesel, dünyanın dört bir tarafında endüstrileşme nedeniyle toprakları, evleri ve işleri ellerinden alınan işçilerin ve yoksulların verdiği mücadeleyi ele alıyor. “Zenginlerin değil yoksulların çevre mücadelesi” üzerinden tezini kuran film, iklim krizinin kapitalist sistemi değiştirmek için büyük bir fırsat olabileceğini söyleyen ilgi çekici bir önermeye sahip.

Bağlar

Berke Baş ve Melis Birder’in imzasını taşıyan Bağlar, Diyarbakır’ın Bağlar belediyesinin bölgesel ligde mücadele eden basketbol takımına odaklanırken bir yandan da bölgedeki siyasal gelişmeleri takip eden, sürükleyici bir belgesel.

Güllerin Cenaze Töreni Bara no sôretsu

Daha çok video sanatçısı olarak tanınan Toshio Matsumoto’nun 1969 yapımı ilk uzun metrajı Güllerin Cenaze Töreni, 1960’lar Tokyo’sunun gece hayatına ve yeraltı dünyasına yakından bakarken belgeselle kurmacayı, melodramla absürd komediyi bir araya getiren bir ‘Kral Oedipus’ uyarlaması.

Masumiyet Müzesi The Innocence of Memories

Radiohead ve Joy Division için çektiği hipnotik filmlerinin yanı sıra, W.G. Sebald’ın metinlerinin izinden giden 2012 yapımı Sabır (Sebald’ın Ardından) / Patience (After Sebald) ile de tanınan Grant Gee, Masumiyet Müzesi’nde başlayıp İstanbul sokaklarına doğru genişleyen, müze ve roman hakkında olduğu kadar İstanbul gecelerinin melankolisi ve bizzat Orhan Pamuk’un kendisi hakkında tuhaf bir anlatıya imza atıyor.

Kırıntılar Crumbs

Kıyametin ardından medeniyet kalıntılarının dünyanın dört bir tarafına saçıldığı bir gelecekte geçen Kırıntılar, Candy’nin dünyadan sıkılıp ait olduğuna inandığı gezegene dönmeye çalışmasını anlatıyor. Birçok popüler kültür referansını içinde barındıran film, Lynch-vari bir estetiğe sahip distopik bir rüyaya benziyor. Geçtiğimiz yıl Rotterdam ve Vancouver gibi festivallerde gösterilen yapım merak uyandıran bir Keş!f filmi.

#direnayol

Trans LGBT aktivisti arkadaşı Şevval’in belgeselini yapmak isteyen Rüzgâr, 2013 Haziran’ında kendini Gezi Parkı direnişini, ardından ise Onur Haftası’nı belgelerken bulur. Değişen politik atmosferde LGBT bireylerin rolünü ve Gezi’nin onlar üzerindeki etkisini anlatan belgesel, direnişe katılanların yüzlerindeki mutluluğa odaklanan, Gezi’nin mizah anlayışını yakalamaya çalışan bir bakış açısına sahip.

Veşartî

İlk uzun metrajı Kurte Film’le 2 yıl önce !f İstanbul’da boy gösterip dikkat çeken Ali Kemal Çınar, yine kendisini ve yakın çevresini kameranın karşısına geçiriyor, sabit planlarla sade bir sinema dili kuruyor. Çınar, ince bir mizahla, Kürt toplumunun geleneksel aile kodları ve cinsel kimliklere bakışını da sorgulayan oyunbaz bir filme imza atıyor. Tuhaflığından hiç ödün vermeyen Veşartî festivalin Keş!f bölümündeki tek yerli yapım.

Quincy’de Mevsimler: John Berger’in Dört Portresi The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger

!f İstanbul’un ‘sanatçı portresi’ filmlerini değerlendirirken, filmin sinemasal niteliklerinden ziyade hayatı mercek altına alınan ismin önem kazandığını itiraf etmek gerek. Kariyerine 1940’larda ressam olarak başlayan, daha sonra romanlarıyla, denemeleriyle, şiirleriyle bize umudun imkânlarına ve dayanışma yöntemlerine dair ilham veren John Berger’in gündelik hayatına odaklanan 4 kısa film var karşımızda.

Saygıyla anıyoruz: Şubat sayımızda mini bir dosyayla andığımız David Bowie’ye festivalde ayrılan özel bölümü ve yine yakın zamanda kaybettiğimiz usta yönetmen Chantal Akerman’ın son filmi No Home Movie’yi (2015) de es geçmeyin!

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.