Şu An Okunan
12. Engelsiz Filmler Festivali’nden İlk Detaylar

12. Engelsiz Filmler Festivali’nden İlk Detaylar

Puruli Kültür Sanat’ın düzenlediği 12. Engelsiz Filmler Festivali programından detaylar belli olmaya başladı. Herkesin sinemaya eşit koşullarda erişebileceği bir etkinlik olarak tasarlanan festival 7-13 Haziran’da Ankara’da takipçileriyle buluşacak.

Bu sene 12’nci kez kapılarını açmaya hazırlanan Engelsiz Filmler Festivali 7-13 Haziran tarihlerinde Ankara’daki Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe Institut salonlarında izleyiciyle buluşacak. Festivalin düzenleneceği Haziran ayı yaklaşırken programından da detaylar belli olmaya başladı. Kısa Film Yarışması’na seçilen filmlerin duyurulduğu festivalde ‘Parmak İzi’ ve ‘Çocuklar İçin’ bölümlerinin bu yılki seçkileri de açıklanan detaylar arasında.

Festivalin Kısa Film Yarışması kısa film üretiminin gelişimine katkıda bulunma ve dünyanın dört bir yanından örnekleri seyirciyle buluşturma amacıyla 2021 yılından beri düzenleniyor. Bu yıl 28 ülkeden 136 filmin başvurduğu yarışmaya 3’ü yerli, 12’si yabancı olmak üzere toplam 15 film seçildi. Sinema yazarı Hasan Nadir Derin, Engelsiz Filmler Festivali Program Koordinatörü Kaan Denk ve sinema yazarı Öykü Sofuoğlu’ndan oluşan seçici kurul belirlediği finalist filmleri Litvanyalı sinemacı, sanatçı Emilija Škarnulytė, Danimarka Film Eleştirmenleri Derneği Başkanı Nanna Frank Rasmussen ve Canlandıranlar Festivali yönetmeni, canlandırma sanatçısı Berat İlk’in yer aldığı Kısa Film Yarışması jürisi değerlendirecek. Yarışmada yer alan filmler şu şekilde:

  • Ana Morfoz / Ana Morphose (Yön. João Rodrigues), Portekiz
  • Aslında Hiçbir Şey Olmadı / Nothing Really Happened (Yön. Dana Arshagti), Rusya
  • Ben Yağmurum / I Am Rain (Yön. Onur Bilmen), Almanya
  • Beş / Five (Yön. Jérémy Prudent), Fransa
  • Doğruluk Mu, Cesaret Mi? / Shtander, Shtander, Katya! (Yön. Alexandra Shadrina), Estonya
  • Her Gün Biraz Daha Kolay (Yön. Çağıl Bocut) Türkiye
  • Kulaktan Kulağa / On the Grapevine (Yön. Haoran Deng), Çin
  • Onun Kalesinde (Yön. Yasemin Demirci), Türkiye
  • Otuz Saniye / 30 Seconds (Yön. Ivan Sosnin), Rusya
  • Örümcek-Kadın / Spider-Zan (Yön. Maryam Khodabakhsh), İran
  • Paltonun Altında / Under the Overcoat (Yön. Natalia Dementyeva), Rusya
  • Seçme Filmi / Selftape (Yön. Valentin Coste, Florent Beaudot), Fransa
  • Sonunda (Yön. Resmiye Emir), Türkiye
  • Stratosfer / Stratosphere (Yön. Mahmood Pouyandeh), İran
  • Zilden Sonra / After the Ringing of the Bell (Yön. Shahrzad Ebrahimi), İran

Jørgen Leth Filmleri ‘Parmak İzi’nde

Kendilerine has üsluplarıyla dikkat çeken ve ardında iz bırakan sinemacılara yer veren ‘Parmak İzi’ bölümü bu sene Danimarkalı yönetmen, şair, gazeteci, bisiklet ve caz müzik yorumcusu Jørgen Leth’e odaklanıyor. 1963’te başladığı yönetmenlik kariyerine onlarca film sığdıran Leth’in beş spor belgeselinden oluşan bir seçki festival kapsamında seyirciyle buluşuyor. Program kapsamında Metallica grubunun kurucularından Lars Ulrich’in babası da olan Danimarkalı tenis oyuncusu Torben Ulrich’i merkeze alan Hareket Filmi (Motion Picture, 1970), Çinli masa tenisi sporcularının Kültür Devrimi sonrası Batı turnuvalarına geri dönüşlerini anlatan Çin Masa Tenisi (Kinesisk bordtennis, 1972), Leth’in 1973 yılındaki İtalya Bisiklet Turu (Giro d’Italia) boyunca yaptığı kayıtlardan oluşan Yıldızlar ve Su Taşıyıcıları (Stjernerne og vandbærerne, 1974), bisiklet sporunun en zorlu yarışlarından biri olan Paris-Roubaix’i takip eden Cehennemde Bir Pazar (En forårsdag i Helvede, 1977) ve geleneksel bir Bask oyunu olan Pelota’ya odaklanan Pelota (1983) filmleri izlenebilecek.

Saklambaç

Çocuklara film izleme alışkanlığı edindirme, sinema kültürü aşılama ve hayal güçlerini geliştirme amacıyla düzenlenen ‘Çocuklar İçin’ adlı bölümde ise bu yıl Jan Mika’nın Kaz (The Goose, 2022), Anne-Sophie Gousset ve Clément Céard’ın Kız Kardeşler Arasında (Entre deux sœurs, 2022), An Vrombaut’un Saklambaç (Andersland, 2022), Endre Lund Eriksen ve Daniel Damm’ın Ev Ofis (Hjemmekontor, 2023), Lena von Döhren ve Eva Rust’un Gölet (Tümpel, 2023), Janice Nadeau’nun Harvey (2023) ve Bram Algoed’un Sandıkta Ne Var? (Wat zit er in die kist?, 2023) filmleri yer alıyor. Festival her sene olduğu gibi bu yıl da seçkide yer alan filmleri ‘Otizm Dostu Gösterim’ kapsamında seyirciyle buluşturacak. Otizm spektrum bozukluğuyla mücadele eden çocuk ve gençlere özel loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak yapılacak gösterimlerde seyircilere yiyecek içecek tüketme ve diledikleri gibi hareket etme imkânı sunulacak.

Türkiye ve dünya sinemasından pek çok güncel örneği bir araya getiren Engelsiz Filmler Festivali’nde tüm gösterimlere sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleri sağlanıyor. Festival kapsamında düzenlenen etkinlikler de erişilebilir olarak gerçekleştiriliyor.

12. Engelsiz Filmler Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.