Şu An Okunan
17. Documentarist’te Ödüller Sahiplerini Buldu

17. Documentarist’te Ödüller Sahiplerini Buldu

Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalin Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’nü Sweet Home Adana kazanırken Jüri Özel Ödülü ise Kraliçenin İllüzyonu‘na gitti.

Belgesel sinemanın güncel örneklerini bir araya getiren zengin programıyla bu sene 17’nci yaşını kutlayan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, dün yapılan son gösterimlerin ardından sona erdi. 8-13 Haziran tarihlerine yayılan festivalde 70’ten fazla belgesel seyirciyle buluştu. Altyazı Fasikül’ün yapımı Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi‘nin ilk gösterimi de festival kapsamında gerçekleşti. Documentarist’in Türkiye Panorama seçkisinde seyirci karşısına çıkan Görünür Görünmez, Türkiye’den sinemacı ve sanatçıların yükseklikleri giderek artan duvarların ardından sansür ve otosansür üzerine düşündüğü kolektif bir sorgulama. Sinema, fotoğraf, video, güncel sanat, tiyatro, performans, hukuk gibi farklı disiplinlerden üreticileri ve hikâyelerini buluşturan antoloji; Tereddütler, Duvarlar, Eksik Belgeseller, Çark, Sevgili F ve Sevil başlıklı altı videodan oluşuyor. Küratörlüğünü Fırat Yücel’in, proje koordinatörlüğünü Yetkin Nural’ın üstlendiği Görünür Görünmez Altyazı Fasikül’ün İçeriden Dışarıya (2021) ve Aşağıdan Yukarıya‘nın (2022) ardından gelen üçüncü video serisi olma özelliğini taşıyor.


Advertisement
Sevgili F

Festivalin tamamlanmasıyla Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’nde ödüller de sahiplerini buldu. Bir ana yarışma düzenlemeyen Documentarist’te her yıl Türkiye Panorama bölümünde yer alan ilk veya ikinci filmlerden birine verilen Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü bu sene Nagehan Uskan’ın Sweet Home Adana belgeseline layık bulundu. Jüri Özel Ödülü’nü ise Ceren Özkanlı Samlı ve Erinç Durlanık’ın birlikte yönettiği Kraliçenin İllüzyonu kazandı. Ödül jürisi bu yıl Ceylan Özgün Özçelik, N. Buket Cengiz ve Ekin İlkbağ’dan oluşuyordu.

Festival kapsamında ilk kez geçen sene verilmeye başlanan Kurgu, Görüntü ve Ses Tasarımı Ödülleri’nde ise Berke Baş’ın yönettiği Dargeçit iki ödül birden kazandı. En İyi Kurgu ve En İyi Görüntü ödüllerine layık bulunan Dargeçit 43. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilmişti. En İyi Ses ödülü ise Şirin Bahar Demirel imzalı Zarafet ve Şiddet Arasında (2023) belgeselinin oldu. Kurgucular Dayanışması’nın önerileriyle oluşturulan ödül jürisinde bu sene Koray Kesik, Özlem Sarıyıldız ve Murat Şenürkmez görev aldı.

Dargeçit

Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.