Şu An Okunan
3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali 16 Haziran’da Başlıyor

3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali 16 Haziran’da Başlıyor

3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali 16-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Nuri Bilge Ceylan’ın üç filminden seçilen sahneler üzerine bestelenen caz eserlerinden oluşan ‘Taşra Üçlemesi’ projesinin dünya prömiyerinin yapılacağı festival programında 100’ü aşkın film yer alıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZFAŞ, İZELMAN ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliğinde bu sene üçüncü kez düzenlediği İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali‘ne geri sayım başladı. Sinema ve müzik ilişkisini öne çıkaran 100’ü aşkın filmin gösterileceği zengin programıyla dikkat çeken festival bir prömiyere de ev sahipliği yapıyor. Altın Palmiye ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak (2002) adlı filmlerinden seçilen 11 sahne üzerine bestelenen caz eserlerinden oluşan ‘Taşra Üçlemesi’ projesinin dünya prömiyeri festival kapsamında İzmir’de yapılacak. Festivalin 16 Haziran’daki açılış töreninde yapılacak etkinlikte filmlerden seçilen sahneler, müzisyenlerin canlı performansları eşliğinde gösterilecek. Projenin bestecisi piyanist Yiğit Özatalay’a saksafonda Barış Ertürk, davulda Mustafa Kemal Emirel eşlik ediyor. Öte yandan Ceylan son olarak Kuru Otlar Üstüne filmiyle Cannes’a katılmış, başrol oyuncularından Merve Dizdar filmdeki performansıyla festivalin En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kucaklamıştı.

İlk iki yılında sadece Ulusal Yarışma’nın düzenlediği festival, bu yıl kapsamını genişleterek müzik temalı kurmaca ve belgesel filmlerin yarışacağı Uluslararası Yarışma’yı da bünyesine dâhil ediyor. Festival programında yarışmalı bölümlere ek olarak göç temalı filmlerden oluşan ‘İki Arada Bir Derede’, ‘Dünya Festivallerinden’, ‘Müziğin Yıldızları’, ‘Müziğin İzinde’, ‘Ustaya Saygı: Luchino Visconti’, ‘Hayatın Ritmi’, ‘Hayal Ülkesi’ ve ‘Kısaca Müzik’ adlı bölümler yer alıyor. Festival kapsamında 19 Haziran’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek Zuhal Olcay konseri ve ‘Sinema- Müzik İlişkisi’ konulu seminer gibi bir dizi yan etkinlik de gerçekleşecek.

Festivalin Emek Ödülleri Türkiye’nin ilk kadın sinema eleştirmeni, çevirmen Sevin Okyay ve akademisyen, yazar Prof. Dr. Oğuz Makal’a verilecek. Ödüller sahiplerine festivalin 16 Haziran’da Elhamra Sanat Merkezi’nde yapılacak açılış töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından takdim edilecek. Yarışma ve Onur Ödülleri ise 21 Haziran Avrupa Müzik Günü’nde İstinye Park Teras’ta düzenlenecek törende sahipleriyle buluşacak.

Festival toplamda yedi mekâna yayılıyor. İstinye Park Teras’ın iki salonu festivalin iki yarışmasına ev sahipliği yaparken diğer gösterim mekânları ise şu şekilde: İzmir’in en eski sinemalarından olan, şimdilerde Devlet Opera ve Balesi salonu olarak kullanılan Elhamra, Karaca Sinema, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Kültürpark İzmir Sanat salonları ve Güzelyalı sahilindeki Kadifekale Gemisi.

Festivalin bu yılki afişini Nazlı Ongan, ödül heykelciklerini ise Sema Okan Topaç tasarladı. 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.