Şu An Okunan
46. Toronto Film Festivali’nde Ödüller Açıklandı

46. Toronto Film Festivali’nde Ödüller Açıklandı

Anadolu Leoparı

46. Toronto Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Oscar’ın habercisi olarak görülen Halkın Seçimi Ödülü’nü Kenneth Branagh imzalı Belfast kazanırken Emre Kayiş’in Anadolu Leoparı filmi FIPRESCI ödülüne layık görüldü.

Bu yıl 46. kez gerçekleştirilen Toronto Film Festivali (TIFF) bünyesinde verilen ödüller açıklandı. Son yıllarda Oscar yarışının en önemli göstergelerinden birisi kabul edilen Halkın Seçimi Ödülü’nü Kenneth Branagh’ın merakla beklenen filmi Belfast kazandı. Scarborough ve The Power of the Dog filmlerinin önünde yarışı kazanan Belfast, çocukluğu Kuzey İrlanda’da geçen Branagh’ın kendi yaşam öyküsünden ilham alan bir büyüme hikâyesi. Film özellikle kişisel tonu ve görsel işçiliğiyle oldukça beğeni kazanmıştı.

Bu haberle birlikte Oscar yarışı da resmî olarak hız kazanmış oldu. Son yıllarda Oscar yarışı için önemli göstergeler sunan Venedik ve Toronto film festivallerinin tamamlanmasıyla ödül sezonunda öne çıkan yapımlar da şekillenmeye başladı. Bir ana yarışması bulunmayan Toronto’nun en önemli ödülü konumundaki Halkın Seçimi Ödülü’nü son 13 yılda kazanan filmlerin 12’si En İyi Film dalında Oscar’a aday gösterildi. Bu filmlerden 5 tanesi ise törenden En İyi Film ödülüyle ayrıldı. Belfast‘ın benzer bir başarı gösterip göstermeyeceği ise şimdiden merak konusu.

Belfast
Belfast

Bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’yi kazanan Julia Ducournau’nun Titane filminin Geceyarısı Çılgınlığı bölümünde verilen Halkın Seçimi Ödülü’ne layık bulunmuş olması da ödül sezonu için dikkat çekici olabilecek gelişmeler arasında yer alıyor.

FIPRESCI Ödülü Anadolu Leoparı’nın!

Festivalde dağıtılan ödüllerde dikkat çeken bir diğer kategori ise FIPRESCI Ödülü oldu. Zira ödülü bu sene yönetmenliğini Emre Kayiş’in üstlendiği Anadolu Leoparı filmi kazandı. Dünya prömiyerini festivalin Keşif bölümünde gerçekleştiren film yönetmenin ilk uzun metrajı. Oyuncu kadrosunda Uğur Polat, Hatice Aslan ve Ege Aydan gibi isimleri bulunduran Anadolu Leoparı bir hayvanat bahçesi müdürünün bir Anadolu leoparını buradan kaçırma girişimine odaklanıyor. Türkiye prömiyerini Ekim ayında düzenlenecek 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapacak filmin sonrasında festival yolculuğuna devam etmesi bekleniyor.

46. Toronto Film Festivali‘nde ödül kazanan filmlerin tam listesi şu şekilde:

Halkın Seçimi Ödülü: Belfast (Yön. Kenneth Branagh)

Halkın Seçimi Ödülü – Belgesel: The Rescue (Yön. Chai Vasarhelyi ve Jimmy Chin)

Halkın Seçimi ÖdülüGeceyarısı Çılgınlığı: Titane (Yön. Julia Ducournau)

Platform Ödülü: Yuni (Yön. Kamila Andini)

FIPRESCI Ödülü: Anadolu Leoparı (Yön. Emre Kayiş)

NETPAC Ödülü: Costa Brava, Lebanon (Yön. Mounia Akl)

Kaynak: IndieWire


46. Toronto Film Festivali’ni takip eden Engin Ertan’ın festival izlenimleri Altyazı’da. Günlüklerin tamamına ulaşmak için tıklayın: Toronto Günlükleri 2021

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.