61. Altın Portakal’da Ulusal Yarışma Jürisi Başkanı Ferzan Özpetek
Geçtiğimiz yıl sansür nedeniyle yapılamayan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 61’inci edisyonundan ilk detaylar duyuruldu. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisine yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek başkanlık edecek.
Bu yıl 61’incisi düzenlenmesi planlanan Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nden ilk detaylar belli olmaya başladı. Festival bu sene 5-12 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. Altın Portakal’ın Ulusal Uzun Metraj Yarışması jüri başkanlığını ise yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek üstlenecek. Özpetek’in 1997 tarihli ilk filmi Hamam (The Turkish Bath) Cannes Film Festivali’nin prestijli Quinzaine des Réalisateurs bölümüne seçilmiş, burada eleştirmenlerin dikkatini çektiği gibi seyirci tarafından da büyük ilgiyle karşılanmıştı. Altın Portakal’da En İyi Film dâhil üç ödül kazanan Hamam‘la yakaladığı ivmeyi üretken sinemacılığıyla bugün hâlâ sürdüren yönetmen Cahil Periler (La fate ignoranti, 2001), Karşı Pencere (La finestra di fronte, 2003), İstanbul Kırmızısı (2017) ve Napoli’nin Sırrı (Napoli Velata, 2017) gibi filmleriyle tanınıyor.
‘Kanun Hükmü’ne Sansürden Festival İptaline
Geçtiğimiz yılın en büyük sinema skandallarından birisi 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaşandı. Nejla Demirci’nin, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan bir doktorla bir öğretmenin hikâyesini anlatan Kanun Hükmü (2023) belgeselinin ön jüri tarafından seçildiği Ulusal Belgesel Yarışma seçkisinden kaldırılması, festivalin iptaline dek uzanan süreci de beraberinde getirdi. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun imzasıyla yayımlanan açıklamada sansüre gerekçe olarak belgeselde yer alan kişilerden birinin yargı sürecinin devam ettiği iddiası öne atıldı. Ancak film hakkında herhangi bir yargı kararı bulunmuyor.
Altın Portakal’ın Kanun Hükmü‘nü yarışmadan çıkarma gerekçesiyle ilgili Altyazı Sinema Derneği’nin yaptığı açıklamayı okumak için tıklayınız.
Programdan çıkarılan belgesel sektörün hemen hemen her kesimi tarafından sahiplenildi. Festival yönetimi belgeseli programına geri alsa da bu kararın ardında duramadı. Kültür Bakanlığı’nın ve sponsorların festivale desteğini çekmesi, Adalet Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın film vasıtasıyla FETÖ propagandası yapılacağını iddia ederek festivali hedef göstermeleri üzerine Kanun Hükmü yine aynı gün içinde yarışmadan geri çıkarıldı. Son olarak Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, cumhuriyetin 100’üncü yılında 60’ıncı yaşını kutlayacak Altın Portakal’ın iptalini duyurdu.
Altın Portakal’da yaşanan skandal festivalin tarihindeki ilk vukuatı değil. 1979 yılında programındaki üç filmi (Yavuz Özkan’ın Demiryol, Ömer Kavur’un Yusuf ile Kenan ve Yavuz Pağda’nın Yolcular filmleri) sansürleyen Altın Portakal’da, tüm yönetmen ve jüri üyelerinin çekilmesi sonucu o yılki edisyon iptal edilmişti. 2014 yılında ise Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek… (2014) belgeselini yarışma programından çıkaran Altın Portakal’da belgesel yarışmasındaki tüm filmler çekilse de Ulusal Yarışma’da yer alan uzun metraj kurmacaların katılımıyla festival gerçekleştirilmişti.
61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.