Şu An Okunan
Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Haziran Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Haziran Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Haziran ayında da devam ediyor. 4 hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek.

Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Haziran ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.


Advertisement

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı, pazar günleri 15:00-17:00 saatleri arasında Beyoğlu Sineması’nın etkinlik alanında düzenlenecek. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilecek seminere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki Haziran ayı programı şu şekilde:

Yeşilçam’ın Sonu: 80’lerden 90’lara Türkiye Sineması – Evrim Kaya
2 Haziran Pazar: 15:00-17:00

Bu seminerde Yeşilçam’ın ticari modelinin çöküşte olduğu ve film üretiminin düşüşe geçtiği yıllarda üretilen, genellikle “kadın filmleri”, “solcu filmleri” ve “sinema üzerine düşünen filmler” gibi başlıklarla gruplanan filmlere tematik ve biçimsel özellikleri üzerinden yaklaşarak, Yeşilçam’ın döneminin sonunun Yeni Türkiye Sineması olarak nitelendirilen döneme bıraktığı mirası anlamaya çalışacağız.

Örnek filmler: Sis (1988), Hakkari’de Bir Mevsim (1983), Mine (1983), Su da Yanar (1987), Sen Türkülerini Söyle (1986), Camdan Kalp (1990), Büyük Yalnızlık (1990), Bir Sonbahar Hikayesi (1994), Filim Bitti (1989), Bir Yanımız Bahar Bahçe (1994), Tekerleme (1984), Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990), Muhsin Bey (1987)

Evrim Kaya kimdir?
Evrim Kaya Boğaziçi Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gördü, akademisyenlik ve sinema yazarlığının yanı sıra gazetecilik ve editörlük yaptı. Halen Hamburg Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdürüyor.


Sinema ve Hafıza – Yeşim Burul
9 Haziran Pazar: 15.00-17:00

Hatırlamak ve unutmak, sinemada sadece ele alınan konular açısından değil filmlerin anlatılarını kurma biçimlerinde de çok önemli bir rol oynar. Bu seminerde, geçmiş ve hafıza ile ilişkisini farklı biçimde kuran filmlere bakarak sinemada anlam üretiminde hafızanın rolünü konuşacağız.

Örnek filmler: Dünyanın Sonundan Çok Da Bir Şey Beklemeyin (Do Not Expect Too Much from the End of the World, 2023), İlgi Alanı (The Zone of Interest, 2023), Baba (The Father, 2020)

Yeşim Burul kimdir?
Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünde, yüksek lisansını Goldsmiths College, University of London’da Medya ve İletişim bölümünde tamamladı. Amsterdam Üniversitesi Kültürel Analiz Enstitüsü’nde doktora çalışmaları yaptı. Satir İnsan Gelişimi ve Aile Terapisi Enstitüsü’nde psikoterapi eğitimlerine devam ediyor. Northwestern Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi’nde sinema, televizyon, medya ve popüler kültür üzerine dersler verdi. Altyazı sinema dergisi yazarları arasında olan Burul, çeşitli derleme kitaplara Türkiye’de sinema ve popüler kültür üzerine yazılarıyla katkıda bulundu, çeşitli film festivallerinde jüri ve seçici kurul üyesi olarak yer aldı. 1995 yılından beri çevirmen, editör, yapımcı ve sunucu olarak değişik görevler aldığı Açık Radyo’da ‘Sinefil’ programını hazırlayıp sunuyor. 


Sinema Tarihinde Yolculuk: Şiirsel Gerçekçilik – Engin Ertan
23 Haziran Pazar: 15:00-17:00

1930’lu yıllarda Fransız sinemasında etkin olan eğilimleri bir arada tanımlamak için kullanılan Şiirsel Gerçekçilik aslında tam anlamıyla bir akım sayılmaz. Bu başlık altında toplanan filmler gerek dâhil oldukları türler gerek biçimsel gerek tematik yaklaşımları açısından çeşitlilik gösterir. Fakat büyük ölçüde iki dünya savaşı arasındaki bir zaman dilimine denk düşen Şiirsel Gerçekçilik filmleri, Ekonomik Buhran’ın da etkisini taşıyarak, ortak bir hissiyatla dönemin portresini çıkartır.

Örnek filmler: L’Atalante (1934), Pépé le Moko (1937), Harp Esirleri (La Grande Illusion, 1937), Hayvanlaşan İnsan (La Bête humaine, 1938), Sisler Rıhtımı (Le Quai des brumes, 1938), Oyunun Kuralı (La Règle du jeu, 1939), Gün Ağarıyor (Le jour se lève, 1939), Cennetin Çocukları (Les Enfants du paradis, 1945)

Engin Ertan kimdir?
1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000yılında Sinema Dergisi’nde sinema yazarlığına başladı. 2009 yılından derginin Aralık 2013’te kapatılmasına değin yine Sinema Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü görevini sürdürdü. Dergide yaklaşık 13 yıl boyunca aralıksız devam eden Kült Filmler köşesini hazırladı. Sinema Dergisi dışında Radikal, Rolling Stone Türkiye, Total Film Türkiye, Film+, Milliyet Sanat, Altyazı gibi gazete ve dergilerde sinema ve müzik alanında yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana devam eden, Goethe-Institut’un düzenlediği Kino başlıklı film programının proje koordinatörlerinden biri. Yine 2015’ten bu yana İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu’nda yer almakta. Sinema yazılarına Altyazı ve Milliyet Sanat’ta devam ediyor.


Sinemada Zaman ve Mekân – Aslı Ildır
30 Haziran Pazar: 15:00-17:00

Zamanın ve mekânın manipülasyonunda en usta sanat dallarından sinema, yüzyılların iki saate sığdığı, saniyelerin ise uzayıp saatlere yayıldığı görsel-işitsel bir coğrafya sunar bize. Bu seminerde zaman ve mekân kavramlarıyla alışık olduğumuzun da ötesinde yöntemlerle oynayan, zihinsel sıçramaları takip eden, ‘ayrılığın’ ve ‘büyümenin’ zamanına bakan iki filmi konuşuyoruz: Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum ve Çocuk ve Balıkçıl.

Örnek filmler: Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum (I’m Thinking of Ending Things, 2020), Çocuk ve Balıkçıl (Kimitachi wa dô ikiru ka, 2023)

Aslı Ildır kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde sinema-televizyon yüksek lisansını bitirdi. Halen Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde film çalışmaları ve görsel kültür üzerine doktora yapıyor ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’nde editör olarak çalışıyor. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna Film festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde film üzerine dersler veriyor.


Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.