Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Mart Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Mart ayında da devam ediyor. Üç hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek. Ayın son haftasında ise peş peşe iki seminer düzenlenecek.
Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Mart ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.
Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı, sinemanın etkinlik alanında düzenleniyor. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilen seminerlere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.
Altyazı Sinema Seminerleri’nin ‘Geçmişi Anlatmak: Sinema ve Tarih’ temalı Mart ayı programı şu şekilde:
Transit: Geçmişe Mazi Dememek – Nil Kural
9 Mart Pazar, saat 14:00
Christian Petzold, 2018 yapımı filmi Transit’te Anna Seghers’in 1944 tarihli romanını sinemaya uyarlarken günümüz dünyasını mesken tutuyor. Bu anlatısıyla tarihin sınırları bulanıklaştıran ve “geçmişe mazi derler” tesellisini yok sayan Petzold, geçmişle bugün arasındaki farkın keskin olmadığını vurguluyor. Seminerde Transit’in geçmişle bugün arasındaki sınırları kaldıran anlatısını, bunun yarattığı imkânları ve bu yolun sinemadaki diğer takipçilerini konuşacağız.
Nil Kural kimdir?
2004 yılından bu yana sinema yazarı, gazeteci ve festival programcısı olarak çalışıyor. Altyazı, Bant, Sinema Dergisi ve Radikal’in de aralarında olduğu yayınlarda yazıları yayımlandı. Milliyet gazetesi ve Milliyet Sanat dergilerinde 10 yılı aşkın süre sinema yazarı ve editör olarak çalışmasının yanı sıra aralarında Venedik, Locarno, Karlovy Vary ve Viyana film festivallerinin de olduğu birçok uluslararası festivalde FIPRESCI jürisinde yer aldı. 2022 yılında Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali Festivali’nin program direktörlüğünü, 2023 yılında ise festival direktörlüğünü üstlendi. 2016 -2024 yılları arasında İstanbul Film Festivali’nde danışmanlık görevinde bulunan ve 2024 yılında Suç ve Ceza Uluslararası Film Festivali’nin kısa film bölümünde programcı olarak çalışan Kural, Avrupa Film Akademisi üyesi.
Hiroşima Sevgilim: Hafızanın İzinde Bir Aşk – Ayça Çiftçi
16 Mart Pazar, saat 15:00
Bu seminerde, Alain Resnais’nin başyapıtı Hiroşima Sevgilim (Hiroshima Mon Amour, 1959) filmine odaklanacağız. Hatırlamanın ve unutmanın ağırlığını müthiş bir üslupla anlatan bu filmle birlikte, sinemanın nasıl bir hatırlama aracı olabileceği üzerine sohbet edeceğiz.
Ayça Çiftçi kimdir?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema bölümünde öğretim üyesi. Medya Sanatları alanındaki doktora çalışmasını 2015’te Royal Holloway Londra Üniversitesi’nde tamamladı. Çeşitli üniversitelerde ve kurumlarda sinema alanında teorik ve pratik dersler verdi. Kadir Has Üniversitesi’nde yürütülen “Türkiye Ekranlarında ve Kamera Arkasında Kadın: Temsilin ve İş Gücünün Güncel Görüntüsü” isimli TÜBİTAK projesinde araştırmacı olarak yer alıyor. Bir Yazdan İzlenimler ve O Sırada Henüz adlı kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. Saadet isimli uzun metraj kurmaca projesi geliştirme aşamasında. 2006`dan beri Altyazı Sinema Dergisi yazarı ve yayın kurulu üyesi.
Buhar Çocuk ve Steampunk: Geçmişte Kurulan Gelecek – Gülengül Altıntaş
23 Mart Pazar, saat 15:00
Steampunk dünyasının 19. yüzyıl estetiğiyle tahayyül ettiği alternatif gelecek anlatılarını ve sinemadaki yansımalarını keşfedeceğimiz bu konuşmada, türün en çarpıcı örneklerinden biri olan Buhar Çocuk (Suchīmubōi, 2004) filmi incelenecek. Filmin sanayi devrimi temelli alternatif tarihi, gelişmiş buhar teknolojileri ve görkemli mekanik tasarımlarıyla geleceği nasıl inşa ettiğini tartışacağız.
Gülengül Altıntaş kimdir?
İstanbul Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, eğitimine UCLA Extention, Content Creation for Entertainment Media programında devam etti. Kısa film ve video çalışmaları çeşitli festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Senaryo eğitimine ilk olarak Yvet Biro (NYU) ile başladı. Türkiye sinemasının usta yönetmenleriyle senaryo çalışmalarına katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Film Televizyon Yüksek Lisans Programı tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesi Medya ve Sinema Araştırmalarında doktora programına katıldı. Aynı üniversitede beş yıl boyunca, öğretim görevlisi olarak Senaryo Yazarlığı Alt-dal programının koordinatörlüğünü yaptı. Aralarında Mavi Dalga (2014), Toz Bezi (2015), Nasipse Adayız (2019), Kim Mihri (2022) gibi filmlerin olduğu çok sayıda filmde senaryo danışmanı, senaryo doktoru ve yazar olarak çalıştı.
Rashômon: Tarihi Sinemayla Çoğaltmak – Aslı Ildır
23 Mart Pazar, saat 17:00
Akira Kurosawa başyapıtı Rashômon (1950) daha ilk gösteriminden itibaren, özellikle bu tür çok bakışlı anlatılara pek alışık olmayan Batı’da büyük ses getirir. Rashômon, sadece sinemanın ve hikâye anlatıcılığının ideolojik boyutuna değil, tarih denen “hikâyenin” güvenilmezliğine, çoksesliliğine ve göreliliğine dair de bir başyapıttır. Bu seminerde tarihyazımının derinliklerine sinema yoluyla inecek ve Rashômon’u parçalara ayıracağız.
Aslı Ildır kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon yüksek lisansını bitirdi. Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Görsel Kültür üzerine doktora yaptı, Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde film üzerine dersler verdi. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna film festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Şu anda Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde doktora sonrası bursiyer olarak yer almakta ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’ne sinema yazarı olarak katkı sunmaktadır.
Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayınız.