Şu An Okunan
Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Nisan Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri Beyoğlu Sineması’nda: Nisan Ayı Programı

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki yoğunlaştırılmış birer günlük programları Nisan ayında da devam ediyor. 4 hafta sürecek seminerlerde her hafta farklı bir eğitmen sinemanın farklı yakalarına uzanan eğitimler verecek.

Altyazı Sinema Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından restore edilen ve yeniden seyirciye açılan Beyoğlu Sineması’yla ortaklaşa düzenlediği sinema seminerleri Nisan ayında da devam ediyor. Altyazı’nın geleneksel sinema seminerleri hazırlanan yeni ve yoğunlaştırılmış bir programla Beyoğlu Sineması etkinlik programlarının bir parçası olurken her hafta farklı bir eğitmen tarafından farklı bir konuya odaklanan seminerlerde sinemanın pek çok farklı noktasına uzanılıyor.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması programı, pazar günleri saat 15.00-17.00 saatleri arasında Beyoğlu Sineması’nın etkinlik alanında düzenlenecek. Tamamen ücretsiz olarak, kısıtlı bir kontenjanla gerçekleştirilecek seminere İstanbul Senin uygulaması üzerinden kayıt yaptırmak mümkün. Uygulamanın İBB Kültür bölümünden etkinlikler listesine ulaşıp kayıt işlemi gerçekleştirilebiliyor. Kontenjanın dolması nedeniyle kayıt yaptıramamanız hâlinde etkinlik günü ve saatinde Beyoğlu Sineması’na uğrayıp müsait yer varsa seminere katılabilirsiniz.

Altyazı Sinema Seminerleri’nin Beyoğlu Sineması’ndaki Nisan ayı programı şu şekilde:

Sinema Tarihinde Yolculuk: Öncü Akımlar – Sinemada Dışavurumculuk
– Engin Ertan
7 Nisan Pazar, saat: 15:00-17:00

Dışavurumculuk, sinema tarihi derslerinin ilk duraklarından biri, aynı zamanda sinemanın başka sanat dallarıyla ortaklığının en çarpıcı örneklerindendir. Dışavurumculuk akımının sinemadaki yansıması Birinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkmış ve Alman sinema endüstrisini dünyada önemli bir yere taşımıştır. Günümüzde hâlâ sinema tarihinin başyapıtları arasında sayılan filmlerle sayısız yönetmene ilham kaynağı olan bu akımı ve en bilindik örneklerini, tarihsel bir bağlam çerçevesinde ele alacağız. 

Örnek filmler: Dr. Caligari’nin Muayenehanesi (Das Cabinet des Dr. Caligari, 1920), Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922), Balmumu Müzesi (Das Wachsfigurenkabinett, 1924), Faust (1926), Metropolis (1927), M – Bir Şehir Katilini Arıyor (M – Eine Stadt sucht einen Mörder, 1931)

Engin Ertan kimdir?

1979 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2000 yılında Sinema Dergisi’nde sinema yazarlığına başladı. 2009 yılından derginin Aralık 2013’te kapatılmasına değin yine Sinema’da Yazı İşleri Müdürü görevini sürdürdü. Dergide yaklaşık 13 yıl boyunca aralıksız devam eden Kült Filmler köşesini hazırladı. Sinema Dergisi dışında Radikal, Rolling Stone Türkiye, Total Film Türkiye, Film+, Milliyet Sanat, Altyazı gibi gazete ve dergilerde sinema ve müzik alanında yazıları yayımlandı. 2015 yılından bu yana devam eden, Goethe-Institut’un düzenlediği Kino başlıklı film programının proje koordinatörlerinden biri. Yine 2015’ten bu yana İstanbul Film Festivali Danışma Kurulu’nda yer almakta. Sinema yazılarına Altyazı ve Milliyet Sanat’ta devam ediyor.


Tür Sineması – Aslı Ildır
14 Nisan Pazar, saat: 15:00-17:00

Sinema tarihi boyunca hem tanıdık hem de şaşırtıcı olmayı başaran tür sineması, tam da bu nedenden popüler sinemanın da en önemli araçlarından biri olagelmiş, âdeta film endüstrisinin “seri üretim bandı” hâline gelmiştir. Her bir tür yıllar boyunca şekilden şekle girmiş, toplumsal ve politik dönüşümlerden payını almış, farklı coğrafyalarda ve dönemlerde çok farklı anlamlara bürünmüştür. Bu seminerde yönetmenlerin çeşitli türlerin kodlarını kendi estetik ve politik yaklaşımları doğrultusunda nasıl dönüştürdüğüne bakılacak ve bu dönüşüm üzerinden tür sineması tartışılacak. 

Örnek filmler: Tuhaf Günler (Strange Days, 1995), Kurak Günler (2022)

Aslı Ildır kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Film Çalışmaları eğitiminin ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon yüksek lisansını bitirdi. Antwerp Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde Film Çalışmaları ve Görsel Kültür üzerine doktora yaptı, Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde film üzerine dersler verdi. 2017’de sinema yazarı olarak Berlin ve Saraybosna film festivallerinin Talent Campus programlarına seçildi. Şu anda Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nde doktora sonrası bursiyer olarak yer almakta ve yayın kurulunda yer aldığı Altyazı Sinema Dergisi’nde sinema yazarı olarak çalışmaktadır.


Türkiye Sinemasında Emeğin Yolculuğu – Şenay Aydemir
21 Nisan Pazar, saat: 15:00-17:00

Türkiye sinemasının ilk işçi filmi olarak 1964 tarihli Karanlıkta Uyananlar kabul edilir. Filmin işçilere grev hakkı tanıyan 1961 anayasasının kabulü, büyük Saraçhane mitingi ve Kavel direnişinden sonra çekilmiş olması anlamlıdır. O günden bugüne Türkiye sinemasında emek temsili, toplumsal mücadelenin dinamiklerine, ülke ekonomisinin dönüşümüne ve tabii ki kültürel kodlara bağlı olarak yol aldı. Kimi zaman anaakım filmlerin anlatılarına sızdı, kimi zaman sansürlenmek istendi. Ülkedeki değişimler yalnızca emek hikâyelerini değil, estetiğini de belirledi. Emekçilerin Yeşilçam’dan bugüne perdedeki temsillerine bir bakış atıyoruz.

Örnek filmler: Karanlıkta Uyananlar (1964), Gurbet Kuşları (1964), Oh Olsun (1973), Gelin (1973) – Düğün (1973) – Diyet (1974), Maden (1978), Neşeli Günler (1978), Sultan (1978), Düttürü Dünya (1988), Çark (1987), Zerre (2012), Babamın Kanatları (2016)

Şenay Aydemir kimdir?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim gördü. 1997-2014 yılları arasında Evrensel, Referans ve Radikal gazetelerinde muhabir, editör ve film eleştirmeni olarak çalıştı. Hâlen serbest gazetecilik yapıyor. Evrim Kaya, Kaan Müjdeci ve Fırat Yücel ile Türkiye sinemasındaki tekelleşmeye dikkat çeken Kapalı Gişe (2016) belgeselini hazırladı. Yayımlanmış iki kitabı var.


Karakter Tasarımı – Gülengül Altıntaş
28 Nisan Pazar, saat: 15:00-17:00

Senaryo yazımındaki en önemli dramatik unsur olan karakterin, tasarımını ve yolculuğunu, üç farklı film ve üç farklı karakter üzerinden inceliyoruz. Çocuk karakter, anti-kahraman ve değişmeyen karakterler gibi farklı başlıkların tartışılacağı seminere katılımcıların filmleri izleyerek gelmeleri önerilir.

Örnek karakterler: Mahito – Çocuk ve Balıkçıl (Kimitachi wa dô ikiru ka, 2023); Phil – The Power of the Dog (2021); Fern – Nomadland (2020)

Gülengül Altıntaş kimdir?

İstanbul Üniversitesi Radyo TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, eğitimine UCLA Extention, Content Creation for Entertainment Media programında devam etti. Kısa film ve video çalışmaları çeşitli festivallerde gösterildi, ödüller aldı. Senaryo eğitimine ilk olarak Yvet Biro (NYU) ile başladı. Türkiye sinemasının usta yönetmenleriyle senaryo çalışmalarına katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Film Televizyon Yüksek Lisans Programı tamamladıktan sonra, Bahçeşehir Üniversitesi Medya ve Sinema Araştırmaları’nda doktora programına katıldı. Aynı üniversitede beş yıl boyunca, öğretim görevlisi olarak Senaryo Yazarlığı Alt-dal programının koordinatörülüğünü yaptı. Aralarında Mavi Dalga (2014), Toz Bezi (2015), Nasipse Adayız (2019) ve Kim Mihri (2022) gibi filmlerin olduğu çok sayıda filmde senaryo danışmanı, senaryo doktoru ve yazar olarak çalıştı.


Altyazı Sinema Seminerleri’nin tamamına ulaşmak için tıklayın.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.