Şu An Okunan
Beykoz Kundura’da Nisan Ayı

Beykoz Kundura’da Nisan Ayı

Filmden dansa, performanstan çocuk atölyelerine kültür-sanatın farklı alanlarında pek çok faaliyete ev sahipliği yapan Beykoz Kundura’nın Nisan ayı programı başlıyor. Program bünyesinde pek çok önemli filmi izlemek ve danstan belgesel tiyatroya çeşitli etkinliklere katılım sağlamak mümkün.

Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından olan, bugünse kültür-sanat merkezi olarak faaliyet gösteren Beykoz Kundura, Nisan ayında da birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Şubat ayında yapılması planlanan ancak deprem felaketi nedeniyle ertelenen etkinliklerin yanı sıra Nisan ayına özel hazırlanan pek çok program da bu haftadan itibaren izleyiciyle buluşmaya başlayacak. Beykoz Kundura’da Nisan ayında düzenlenecek pek çok etkinlikten elde edilecek gelirin deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına bağışlanması planlanıyor.

Rimini Protokoll’den ‘Namevcut Konferans’

‘Namevcut Konferans’ın Dresden performansından.

Tiyatroda yapay zeka kullanımını yeni bir eşiğe taşıyan çalışmaları ve belgesel tiyatro alanındaki üretimleriyle tanınan öncü sanat kolektifi Rimini Protokoll, çarpıcı performansları ‘Namevcut Konferans’ı 1 ve 2 Nisan tarihlerinde Kundura Sahne seyircilerine sunuyor. Venedik Mimarlık Bienali başta olmak üzere pek çok uluslararası etkinlikte sahnelenen bu sıradışı performans seyirciyi iklim krizi endişesinin tartışılacağı bir konferansın parçasına dönüştürüyor. Buna göre Midilli Adası’ndan bir mülteci, uzaya uçuşa hazırlanan bir astronot ve savaş suçlularını temsil eden bir avukatın da aralarında olduğu gerçek kişiler seyirciler tarafından sahnede temsil edilecek ve seyirci performansın bir parçası hâline getirilecek.

Stefan Kaegi Beykoz Kundura’da

Stefan Kaegi

Beykoz Kundura’nın Nisan ayı programında öne çıkan bir diğer etkinlikse İsviçreli yönetmen, sanatçı ve küratör Stefan Kaegi’nin vereceği atölye olacak. ‘Namevcut Konferans’ın yaratıcılarından biri olan Kaegi, aynı zamanda Rimini Protokoll’ün kurucularından biri. Sınırlı kontenjanla 1 Nisan tarihinde Kundura Sahne’de yapılacak atölye, tiyatronun ekolojik bakımdan sürdürülebilir koşullarda uygulama alanlarına dair önemli bir tartışma alanı açıyor. Atölye sırasında geçmiş performanslarından örnekler de sunacak Stefan Kaegi, performansa yönelik geliştirdiği dijital uygulamaları ve ‘katılımcı seyirci’ye yönelik yenilikçi formatları atölyenin katılımcılarıyla paylaşacak.

Pazar Sinema Kulübü

Beterböcek

Beykoz Kundura’nın sinema alanındaki etkinliklerinin öne çıkan başlıklarından birisi Pazar Sinema Kulübü seçkisi. 90’lar Türkiye’sinin olmazsa olmazlarından Parliament Pazar Gecesi Sineması’ndan ilhamla oluşturulan seçki normal şartlar Şubat ayında gösterilecekti ancak yaşanan deprem felaket sonrası ertelenmişti. Nisan ayında seyirciyle buluşacak filmler arasında ‘Geleceğe Dönüş’ serisinin ilk iki filmi, Patrick Swayze ve Demii Moore’un yer aldığı unutulmaz klasik Hayalet (Ghost, 1990), Tim Burton filmografisinin önemli parçalarından Beterböcek (Beetlejuice, 1988) ve Makas Eller (Edward Scissorhands, 1990) gibi yapımlar yer alıyor. Bir yandan 90’ların unutulmaz sinema fenomenine selam veren Pazar Sinema Kulübü, o dönemin önemli eserlerini 4K kalitesinde restore kopyalarıyla yeniden beyazperdeye taşırken Beykoz’da 90’lar havası estirecek. Gösterimler 8, 9, 15 ve 16 Nisan’da düzenlenecek.

Dünya Dans Günü’nde ‘Dans Aşkına: Pina Bausch’

Bir Gün Pina Dedi ki…

Beykoz Kundura, kültür-sanatın pek çok alanı gibi dansa da oldukça önemli bir yer ayırıyor. 29 Nisan Dünya Dans Günü vesilesiyle Nisan ayının son günlerini 2009 yılında kaybettiğimiz efsanevi dansçı ve koreograf Pina Bausch’a adayan Beykoz Kundura, dans ve sinemayı bir araya getiren etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kundura Sahne ve Kundura Sinema ortaklığıyla hazırlanan ‘Dans Aşkına: Pina Bausch’ programı “dans tiyatrosu” kavramını modern dans literatürüne yerleştiren Bausch’un dünyasını İstanbul’a taşıma amacı güdüyor. Bu kapsamda 29 Nisan günü sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Chantal Akerman’ın Pina Bausch hakkındaki belgeseli Bir Gün Pina Dedi ki… (Un jour Pina m’a demandé, 1983) filmi izlenecek, ardından da Altyazı yazarlarının da katılımıyla film ve Pina Bausch hakkında bir sohbet düzenlenecek. Program kapsamında ayrıca, dansçı ve koreograf Leyla Postalcıoğlu’nun eşliğinde bir dans etkinliği de düzenlenecek.

Diğer Etkinlikler

Nisan ayı boyunca Beykoz Kundura bünyesinde başka pek çok program da yer alıyor. Beykoz Kundura’nın arşiv ve araştırma merkezi Kundura Hafıza’nın düzenlediği çocuk atölyeleri ay boyunca düzenlenmeye devam edecek. 6-9 yaş grubundan çocuklara yönelik atölyeler Kundura Fabrikası’nın tarihinden ve üretim sürecinden yola çıkarak tasarlanıyor. Bunun yanı sıra Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma tarafından hazırlanan, Sümerbank Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın hafızasını tutan ‘Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya’ adlı sergiyi de gezmek mümkün.

Etkinliklerin tamamıyla ilgili detaylı bilgiye Beykoz Kundura’nın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.