Şu An Okunan
E.T.’nin Görüntü Yönetmeni Allen Daviau Öldü

E.T.’nin Görüntü Yönetmeni Allen Daviau Öldü

Beş kez Oscar’a aday gösterilen görüntü yönetmeni, E.T. ve Güneş İmparatorluğu dahil, Steven Spielberg’in birçok filmini çekmişti.

COVID-19 sebebiyle yaşamını yitiren Allen Daviau 77 yaşındaydı. Usta görüntü yönetmeni, Steven Spielberg’in E.T. the Extra Terrestrial (1982), Mor Yıllar (The Color Purple, 1985) ve Güneş İmparatorluğu (Empire of the Sun, 1987) filmleriyle; ayrıca Barry Levinson’ın yönettiği Avalon (1990) ve Bugsy (1991) ile Oscar adaylığı almıştı.

Üçüncü Türden Yakınlaşmalar’ın (Close Encounters of the Third Kind, 1977) Gobi Çölü sahnesinde de imzası bulunan Daviau’nun Spielberg ile işbirliği çok eskilere dayanıyordu. Yönetmen, eski dostunu sözlerle andı: “1968’de, Allen ve ben kariyerlerimize kısa film Amblin ile, yan yana başladık. Allen harika bir sanatçıydı ama sıcaklığı ve insanlığı da lensi kadar güçlüydü. Benzersiz bir yetenek ve güzel bir insandı.”

Mesleğe müzik video’ları çekerek başlayan Allen Daviau’nun başlıca sinema filmleri arasında John Schlesinger’in yönetttiği Genç Casuslar (The Falcon and the Snowman, 1985), Albert Brooks imzalı Hayat Savunmaya Değer (Defending Your Life, 1991) ve Peter Weir’in Korkusuz’u (Fearless, 1993); yakın dönemden ise Van Helsing (2004) bulunuyordu. 

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.