Şu An Okunan
III. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları Başlıyor

III. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları Başlıyor

Sinema Adası’nın organize ettiği Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları 31 Mayıs, 1 ve 2 Haziran tarihlerinde Sinematek/Sinema Evi’nde düzenlenecek. Alanında uzman sinemacılarla sektöre meraklı sinemaseverleri üçüncü kez buluşturan etkinlikte Altın Portakal’da gösterilemeyen kısalardan bir seçki de yer alıyor.

Sinema sektöründen profesyonel isimlerle sektörde aktif çalışan ya da sektöre girmek isteyen sinemaseverleri bir araya getirerek ulusal sinemacılar arasında ulaşılabilirliği sağlamayı ve bir ağ oluşturmayı amaçlayan Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları üçüncü kez gerçekleşiyor. Programını Sinema Adası’nın organize ettiği etkinlikte alanında uzman sinemacıların katılacağı panel, söyleşi ve atölyeler düzenlenecek. Programda Irak’ta on yıldır düzenlenen Duhok Uluslararası Film Festivali’nin sanat yönetmeni Shawkat Amin Korki ‘Kürt Sinemasında Etkileşim ve Biçim Arayışları’ başlıklı panele, Selanik Film Festivali’nin uluslararası program yöneticilerinden Yannis Palavos da ‘Yolumuz Gurbete Düştü: Festivallerde İlk Durak’ başlıklı söyleşiye katılacak. Ürdün’ün Oscar adayı olmasının yanı sıra dünya prömiyerini gerçekleştirdiği Cannes’a seçilen ilk Ürdün filmi olma özelliğini taşıyan İnşallah Erkek Olur‘un (Inshallah walad, 2023) yönetmeni Amjad Al Rasheed ise ‘Fikirden Senaryoya, Senaryodan Filme’ adlı söyleşi kapsamında Sinematek’e konuk olacak. Eşinin ölümü sonrası çocuğunu tek başına büyüten bir kadının ülkesinin miras hukuku ve toplumsal baskısı arasında kendine bir yol açma çabasını anlatan film 29 Mayıs akşam saat 20:00’de Sinematek‘te gösterilecek.

İnşallah Erkek Olur

Sektör Buluşmaları kapsamında ‘Birlikte Öleceğiz! Babamın Kanatları Film Yapım Serüveni’, ‘Bağımsız Bir Sinema Türkiye’de Mümkün mü?’, ‘Ne İzliyorsak Oyuz – MUBI’, ‘Nasıl Şöhret Olurum’, ‘Çağırmazdım Acil Olmasa / Senaryo Danışmanlığı’, ‘Projemi Platformlara Nasıl Sunarım / BluTV’, ‘Ben Sende Tutuklu Kaldım / Yönetmen – Oyuncu İlişkisi’ gibi başlıklarda paneller düzenlenecek. Panellere Selman Nacar, Tülin Özen, Deniz Şaşmaz Oflaz, Soner Alper, Kıvanç Sezer, Cem Altınsaray ve Serdar Orçin, Vildan Atasever, Soner Caner, Ceylan Özgün Özçelik ve Giray Altınok gibi isimler konuşmacı olarak katılacak. Ayrıca Yelin Mckay, Vildan Atasever, Ezgi Baltaş ve Yağmur Kartal oyunculuk, cast ve animasyon konulu atölyelerde meraklılarıyla bir araya gelecek.

Geçtiğimiz yılki edisyonu iptal edilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilemeyen 13 kısa film program kapsamında ilk kez Sinematek’te seyirciyle buluşacak. Sinematek’le eş zamanlı olarak İzmir’de Karaca Sineması’nda, Ankara’da Kült Kavaklıdere’de ve Diyarbakır’da Mordem Sanat’ta da gösterimler yapılacak. Cumhuriyetin yüzüncü yılında 60’ıncı yaşına basan Altın Portakal, Nejla Demirci’nin işlerinden ihraç edilen iki KHK’lının hak mücadelesini konu alan Kanun Hükmü (2023) belgeselinin yarışma programından çıkarılmasıyla başlayan sansür krizi sonucunda iptal edilmişti.

III. Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları biletleri Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesi üzerinden temin edilebiliyor. Program detaylarına aynı site üzerinden ulaşmak mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.