Sinematek’in Şubat-Mart Programı

14 Şubat – 28 Mart
Sinematek/Sinema Evi‘nin Şubat-Mart dönemini kapsayan programları duyuruldu. Sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin oluşmasına katkı sunan akım ve ekollere odaklanan seçkileri panel, konferans, sergi gibi etkinlikler eşliğinde seyirciyle buluşturan Sinematek, yeni yılın ilk programında usta oyuncu Romy Schneider’i odağına alıyor. Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle hazırlanan program Schneider’in döneminin tipik kadın karakterleri ötesinde, birbirinden farklı rollerle yer aldığı dokuz filmini bir araya getirirken bunlardan dört tanesi usta oyuncunun uzun yıllar pek çok filminde beraber çalıştığı Claude Sautet’nin imzasını taşıyor. ‘Ben Romy’ başlıklı seçkide Orson Welles’in Franz Kafka’nın aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı Dava (Le procès, 1962), yönetmen Jacques Deray ve senarist Jean-Claude Carrière ikilisinin Alan Page’in bir öyküsünden sinemaya uyarladıkları ve Schneider’e başrolde Alain Delon’un eşlik ettiği Sen Benimsin (La piscine, 1969), Claude Sautet’nin, başrollerdeki Michel Piccoli ve Romy Schneider’in yanı sıra besteci Philippe Sarde ve senarist Jean-Loup Dabadie ile yıllar sürecek işbirliklerinin ilki olma özelliği taşıyan Hayat Bağları (Les choses de la vie, 1970) ve Schneider’in etkileyici performansıyla Fransa’nın Oscar’ı kabul edilen César ödülünü kucakladığı Andrzej Zulawski imzalı Önemli Olan Sevmek (L’important c’est d’aimer, 1975) gibi filmler yer alıyor.
Anısına: David Lynch
Sinematek, geçtiğimiz Ocak ayında aramızdan ayrılan David Lynch’i filmleriyle hatırlıyor. Seçkide usta yönetmenin her biri kült mertebesine erişmiş üç filmi yer alıyor: Lynch’in ilk uzun metrajı Eraserhead (1977), adını Bobby Vinton’un aynı adlı şarkısından alan ve Lynch’e En İyi Yönetmen dalında ikinci kez Akademi Ödülü adaylığı getiren Mavi Kadife (Blue Velvet, 1986) ve Hollywood’u bir kâbus mekânına çeviren Lynch’in Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü kazandığı Mulholland Çıkmazı (Mulholland Drive, 2001).
Sessiz Perşembe: Korkunun Senfonisi
Sinematek/Sinema Evi’nin sessiz film gösterimlerine ayrılan bölümü ‘Sessiz Perşembe’nin yeni programı korku türünün öne çıkan örneklerinden ikisini bir araya getiriyor. Nosferatu‘nun Robbert Eggers imzalı yeniden çekimiyle gündeme geldiği bu günlerde korku sinemasının ilk dönemlerini keşfe davet eden Sinematek, türün klasikleşmiş en eski yapımlarından olan F.W. Murnau imzalı Nosferatu: Bir Dehşet Senfonisi (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922) filmini seyirciyle buluşturuyor. Programda yer alan bir diğer film, Vampir (Vampyr, 1932) ise Carl Theodor Dreyer’in ilk sesli filmi olmasına rağmen yönetmenin sesli diyaloğu hayli sınırlı tuttuğu ve sessiz film usulü ara yazılara ağırlık verdiği bir yapım. Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteğiyle gerçekleşen ‘Sessiz Perşembe’ kapsamında yapılacak gösterimler her zaman olduğu gibi canlı müzik eşliğinde sunulacak.
FilmKoop ile Bağımsız Sinema
Bağımsız Türkiye sineması için bir alan ve gösterim mecrası yaratma amacıyla işbirliğine giden Sinematek ve FilmKoop, gösterimlerine kaldığı yerden devam ediyor. Yerli sinemanın güncel ve öne çıkan yapımların yer aldığı ‘FilmKoop ile Bağımsız Sinema’ programının yenisi Murat Düzgünoğlu’nun Köpekle Kurt Arasında (2024), Erkan Tahhuşoğlu’nun Döngü (2024) ve Belkıs Bayrak’ın Gülizar (2024) filmlerinden oluşuyor. Her Pazar günü saat 14:00’te yapılan gösterimlerin ardından film ekiplerinin katılacağı sohbetler de düzenleniyor.
Aysel, Bataklı Damın Kızı Gösterimleri Devam Ediyor
Daha önce Erden Kıral imzalı Hakkâri’de Bir Mevsim‘i (1983) restore ederek yeniden kazandıran Sinematek son olarak sinema tarihimiz açısından pek çok “ilk”i barındıran Muhsin Ertuğrul imzalı Aysel, Bataklı Damın Kızı‘nı (1935) restore etti. Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteğiyle restore edilen filmin galası geçtiğimiz yıl 27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü’nde yapıldı. Restorasyon işlemi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi Sinema-TV Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle Atlas Post Prodüksiyon Stüdyoları’nda gerçekleştirilen filmin gösterimleri yeni yılda da devam ediyor.
Film, Sinematek’in programına paralel olarak 23 Şubat’ta İsveç Film Enstitüsü’nde, 6 Nisan’da ise Amsterdam’da bulunan Eye Filmmuseum’da gösterilecek. Yine Kurukahveci Mehmet Efendi desteğiyle hazırlanan, küratörlüğünü Suna Altan’ın, grafik tasarım ve uygulamasını Kerem Yaman’ın üstlendiği sergi de Sinematek/Sinema Evi’nde ziyaret edilebilir. Haftanın her günü saat 10:00-18:00 arasında açık olan sergi ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Film gösterimleri ve etkinliklerin takvimine Sinematek/Sinema Evi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.