Şu An Okunan
Kundura Sinema’da 2023 Sezonu

Kundura Sinema’da 2023 Sezonu

Beykoz Kundura bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kundura Sinema, kuruluşunun beşinci yılını kutladığı 2023’te de sinema tarihinin farklı noktalarına uzanmaya hazırlanıyor. Tüm yıla yayılan program kapsamında restore edilmiş klasiklerden güncel yapımlara pek çok farklı yapımı sinema perdesinde deneyimlemek mümkün olacak.

Kurulduğu günden bu yana sinema tarihine belirli bir perspektiften bakan yaklaşımıyla dikkat çeken Kundura Sinema, bu yıl beşinci yaşını kutluyor. Bir yandan sinema tarihinde derin izler bırakmış eserlerin günümüz koşullarında yeniden seyirciyle buluşturulmasının yanı sıra gözden kaçmış, değeri tekrardan anlaşılan pek çok esere iade-i itibar yaklaşımıyla hareket eden Kundura Sinema’nın küratörlüğünü S. Buse Yıldırım üstleniyor. Kundura Sinema’nın ilk dönemi büyük ölçüde şekillenen 2023 programından birçok detay da belli olmuş durumda. Bu kapsamda Geleceğe Dönüş serisinden sinemanın sessiz dönemine çok farklı tür, dönem ve üretim biçimlerinden filmi deneyimlemek mümkün.

Pazar Sinema Kulübü

Edward Scissorhands
Makas Eller

Kundura Sinema’nın öne çıkan programlarının başında Şubat ayında gerçekleştirilecek Pazar Sinema Kulübü seçkisi geliyor. 90’lar Türkiye’sinin olmazsa olmazlarından Parliament Pazar Gecesi Sineması’ndan ilhamla oluşturulan seçkide dönemin önemli yapımlarına yer verilecek. Programda başrollerinde Patrick Swayze ve Demii Moore’un yer aldığı unutulmaz klasik Hayalet (Ghost, 1990), Tim Burton filmografisinin önemli parçalarından Beterböcek (Beetlejuice, 1988) ve Makas Eller‘in (Edward Scissorhands, 1990) yanı sıra 1990’lar dendiğinde pek çok kişinin aklına gelen ilk sinema referanslarından Geleceğe Dönüş serisinin ilk iki filmi yer alacak.

Programla ilgili detaylı bilgi ve gösterim takvimi için tıklayın.

Sinemanın Öncü Kadınları

Asta Nielsen

Kundura Sinema, Mart ayında da 8 Mart kutlamaları vesilesiyle klasikleşen programlarından Sinemanın Öncü Kadınları’na yer verecek. Seçki, sinema tarihinde göz ardı edilmiş pek çok kadın sinemacının üretimlerini öne çıkarma amacı güdüyor. Bu yılın teması ise sessiz film döneminin önemli oyuncularından Asta Nielsen. 1910’ların en popüler yıldızları arasında yer alan Danimarkalı oyuncu, aynı zamanda ilk uluslararası film yıldızlarından birisi olarak da tanınıyor. Kariyerini Nazizmin güçlendiği yıllara kadar Almanya’da sürdürmüş olan Nielsen’in personası, canlandırdığı güçlü kadın karakterler etrafında kurulu. İkonik oyuncunun 1910-1922 tarihleri arasında çekilmiş yedi filmi, canlı müzik eşliğinde Kundura Sinema’da gösterilecek. Yazar ve sinema eleştirmeni Pamela Hutchinson’ın küratörlüğünde hazırlanan programda Asta Nielsen’in sinema tarihinde bıraktığı izleri takip etmek mümkün olacak.

Nielsen’in ana karakterini görkemli bir kadın karaktere dönüştürdüğü Shakespeare uyarlaması Hamlet (1921) de Sinemanın Öncü Kadınları programında yer alan filmler arasında.

Belgesel Kuşağı

Kundura Sinema farklı dönemlere uzanan kurmaca filmlerin yanı sıra belgesel alanında da pek çok gösterime ev sahipliği yapıyor. Mayıs ayı da büyük ölçüde belgesel üretime yer verilen bir programa sahip. Öncelikle son dönemin güncel yaratıcı belgesellerinin gösterildiği Kundura Sinema Belgesel Kuşağı seyirciyle buluşurken ardından Kundura DocLab programı da Mayıs ayı içerisinde düzenlenecek. Kundura DocLab, belgesel sinema ve belgesel tiyatro yönetmenlerine yönelik hazırlanan bir proje. Sinema ve tiyatro pratiklerini bir araya getirme ve yeni gelişim yollarına alan açma amacı taşıyan projede Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Güney Kafkasya bölge ülkelerinden film ve oyun yönetmenleri İstanbul’da bir araya gelecek.

Bir Yaz Gecesi Festivali

Kundura Sinema’nın programları yazın gelişi ve havaların ısınmasıyla her yıl olduğu gibi açık havaya taşınacak. Bu yıl yedinci kez gerçekleştirilen ve sinema ayağı kadar pek çok farklı üretim biçimini bünyesinde barındıran Bir Yaz Gecesi Festivali‘nde film gösterimlerini ve konserleri takip etmek mümkün olacak. Festivalin bu yılki tarihleri 4-20 Ağustos olarak açıklandı.

Kundura Sinema etkinliklerinin tamamını Beykoz Kundura’nın internet sitesi üzerinden takip etmek mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.