Şu An Okunan
Kundura Sinema’da ‘Belgesel Film Kuşağı 2024’

Kundura Sinema’da ‘Belgesel Film Kuşağı 2024’

Kundura Sinema, dünyanın dört bir yanından özgün ve yaratıcı belgeselleri bir araya getiren ‘Belgesel Film Kuşağı’nın 2024 seçkisini 5 Mayıs – 2 Haziran tarihlerinde seyirciyle buluşturuyor. Altı filmden oluşan programda gösterimlerin tamamı ücretsiz.

Beykoz Kundura bünyesinde faaliyet gösteren Kundura Sinema, ‘Belgesel Film Kuşağı’ adlı film programı kapsamında dünyanın dört bir yanından belgeselleri bir araya getiriyor. Programın Mayıs ve Haziran aylarına yayılan 2024 edisyonu kişisel hafızadan yola çıkıp evrensel insanlık hikâyelerine uzanan belgesellerden oluşuyor. Politikacıların dünyayı şekillendiren kararlarını tartışmaya açarken eylemleriyle barış, insan hakları ve özgürlük gibi mefhumları ne kadar kolay yok saydıklarını çarpıcı tanıklıklar ve belgeler eşliğinde sunan seçkide altı belgesel yer alıyor.

Gürcistan’dan İsrail’e, Letonya’dan Katar’a uzanan seçkinin açılış filmi Sundance’deki prömiyeri sonrasında Philadelphia Film Festivali’nde En İyi Uzun Belgesel Ödülü’nü kazanan Tantura (2022). Alon Schwarz imzalı film Mayıs 1948’de bir Filistin köyünde sivillere yönelik düzenlenen ve İsrail tarafından reddedilen katliama odaklanıyor. Berlinale’nin Panorama bölümünde Ekümenik Jüri Özel Mansiyon Ödülü dâhil üç ödül kazanan Gece Yarısı Yolcuları (Midnight Traveler, 2019) seçkinin öne çıkan yapımlarından. Filmde Afgan yönetmen Hassan Fazili, kaçan bir ailenin öyküsü üzerinden göçmen politikalarına içeriden ve çarpıcı bir bakış sunuyor. 2015’te çektiği bir film yüzünden Taliban tarafından başına ödül konan Fazili, ailesiyle birlikte kaçmak zorunda kalmış, filmin ana karakteri örgütün düzenlediği suikastla öldürülmüştü. Madeleine Gavin imzalı Ütopya Ötesi (Beyond Utopia, 2023) de seçkide ıskalanmaması gereken yapımlardan. 1940’lardan beri ülkelerini yöneten bir diktatörlükten kaçmanın zorluklarını anlatan Kuzey Koreli aktivistleri ve mültecileri takip eden belgeselin prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nden Seyirci Ödülü bulunuyor.

Gürcistan Hakkında Bir Şeyler

Gürcü asıllı Fransız gazeteci ve belgesel sinemacı Nino Kirtadze’nin Gürcistan devletinin kritik ve şiddet dolu bir yılına odaklanan belgeseli Gürcistan Hakkında Bir Şeyler (Something about Georgia, 2010) de seçkinin dikkat çeken yapımlarından. IDFA, ZagrebDox, DfOK Leipzig gibi önemli belgesel film festivallerinden yolu geçen belgesel Avrupa Film Akademisi ve Visions du Réel’den çeşitli ödüller kazandı. Kirtadze 22-27 Nisan tarihlerinde ikincisi düzenlenen Kundura DocLab‘in konukları arasındaydı. Ayrıca Yafa’da Yahudi ve Filistinli İsrailli çocuklara birlikte dans etmeyi öğreten dansçı Pierre Dulaine’nin öyküsü üzerinden kimlik, ayrımcılık ve ırkçı önyargı gibi mefhumları sorgulatan Hilla Medalia imzalı Yafa’da Dans (Dancing in Jaffa, 2013) ve tek bir ailenin hikâyesinden yola çıkarak Soğuk Savaş döneminin gerçeklerine dair genel bir anlatı sunan Gints Grube ve Jaak Kilmi imzalı Babam Bir Ajan (Spiegs, kurs mans tevs, 2019) filmlerini de izlemek mümkün.

‘Belgesel Film Kuşağı 2024’ün ücretsiz gösterimleri için rezervasyon yaptırmak yeterli. Program detaylarına Beykoz Kundura’nın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.