Şu An Okunan
Sanat Dünyamız 50. Yaşını Film Günleriyle Kutluyor

Sanat Dünyamız 50. Yaşını Film Günleriyle Kutluyor

Yapı Kredi Yayınları bünyesinde yayımlanan Sanat Dünyamız dergisi 50’nci yaşını bu yıl ilki düzenlenen Sanat Dünyamız Film Günleri’yle kutluyor. ‘Yersiz Yurtsuz’ temasıyla düzenlenen program 27 Ocak’ta Somnur Vardar imzalı Boşlukta filminin gösterimiyle başlayacak.

Yapı Kredi Yayınları (YKY) bünyesinde 1974’ten beri yayımlanan Sanat Dünyamız dergisi yayın hayatında yarım asrı devirdi. YKY tarafından iki ayda bir yayımlanan dergi Türkiye ve dünyada güncel sanatın izini sürüyor. Sergi, sempozyum, etkinlik gibi organizasyonlara dair değerlendirme, söyleşi, eleştiri ve deneme yazılarını bir araya getiren dergi, dosya sayılarıyla kaynak bir yayın olma niteliği taşıyor. Ellinci yaşını bir dizi etkinlikle kutlayan dergi bu vesileyle bir de film günleri düzenliyor. Bu yıl ilki gerçekleşen Sanat Dünyamız Film Günleri güncel sanatın, özellikle 1960’lı yıllardan günümüze performans, video ve yerleştirmelerde karşımıza çıkan ‘akan görüntü’ kavramına ilgisinden beslenerek sinemayla olan bağını güçlendirmeyi motivasyon kabul ediyor. Küratörlüğünü sinema eleştirmeni Engin Ertan’ın üstlendiği, Ahsen Erdoğan ve Fisun Yalçınkaya’nın koordinatörlüğünde hazırlanan program sinemanın güncel sanatla olan ilişkisini incelemenin yanı sıra film çeken sanatçılara ya da sanatla uğraşana sinemacılara bakma imkânı sunuyor.

Program hem İstanbul Film Festivali ve hem de SİYAD Ödülleri’nden En İyi Belgesel ödülü kazanan Somnur Vardar imzalı Boşlukta‘nın (2022) 27 Ocak’taki gösterimiyle başlayacak. İstanbul Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması’nda FIPRESCI Ödülü kazanan Fırat Yücel imzalı 8 Mart 2020: Bir Günce (2022), Sight and Sound’un ‘2022’nin En İyileri’ listesine 33’üncü sıradan giren Miryam Charles imzalı Bu Ev (Cette maison, 2022), DOK Leipzig, Edinburgh gibi uluslararası film festivallerini dolaşan Jumana Manna imzalı Toplayıcılar (Foragers, 2022) ve Rotterdam Film Festivali’ndeki prömiyerinin ardından Adana Altın Koza Film Festivali’nde kazandığı ödüllerle dikkat çeken Umut Subaşı imzalı Sanki Her Şey Biraz Felaket’in (2023) öne çıktığı programda Pınar Öğrenci’nin Turkish Delight (2022), Lütfü İrdem’in Pîrebok (2022), Onur Gökmen ve Fatma Belkıs’ın Alakadar (2022) ve Deniz Telek’in Suyu Bulandıran Kız (2022) filmleri de görülebilecek.

Bu Ev

Programdaki filmlerden bir kısmının gösterimi sonrası film ekiplerinin katılımıyla söyleşi düzenlenecek. Begüm Özden Fırat, Gülce Özkara ve Başak Özdoğan’ın konuşmacı olacağı ‘Yersiz Yurtsuz’ başlıklı sohbet ise 29 Ocak Pazartesi akşamı saat 19:00’da gerçekleşecek.

26-29 Ocak’ta Loca’da yapılacak Sanat Dünyamız Film Günleri’nin biletleri Biletix üzerinde satışa sunuldu. Etkinliğe dair detaylı bilgiye YKY’nin internet sitesi üzerinden ulaşılmak mümkün. Sanat Dünyamız’ın Ocak-Şubat 2024’ü kapsayan 198’inci sayısı da aynı siteden temin edilebiliyor.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.