Şu An Okunan
Sessiz Filmler Canlı Müzik Eşliğinde Beykoz Kundura’da

Sessiz Filmler Canlı Müzik Eşliğinde Beykoz Kundura’da

Kundura Sinema ve Sahne’nin bu yıl beşincisini düzenlediği ‘Bir Yaz Gecesi Festivali’ Ağustos ayında sessiz sinema döneminden filmlerin usta müzisyenlerin canlı performansları eşliğinde gösterileceği programıyla devam ediyor. Beykoz Kundura’da yapılan gösterimlerde 1920’lerden dört sessiz klasik izleyiciyle buluşuyor.

Kundura Sinema ve Sahne’nin 2017 yılından beri gerçekleştirdiği açık hava buluşmaları, film gösterimleri ve konserlerin yer aldığı programıyla 16 Temmuz’da başladı. Temmuz programında Diren! (Suffragette, 2015), Bir Yıldız Doğuyor (A Star is Born, 1954), Delphine ve Carole (Delphine et Carole, insoumuses, 2019) gibi filmlere ev sahipliği yapan festival, Ağustos ayında ise sessiz filmleri Türkiye’den önemli müzisyenlerin üretimleriyle birleştiren özel bir programla izleyici karşısına çıkıyor.  

Abwege, Dolambaçlı Yollar
Dolambaçlı Yollar

Programın açılışı 6 Ağustos’ta piyanist, müzisyen ve prodüktör Gonca Feride Varol’un canlı performansıyla eşlik ettiği, Sidney Franklin’in köle olarak satılmaktan son anda kurtulmuş genç bir kadının Şangay’dan San Fransisco’ya uzanan maceralarını anlatan Broadway oyunundan sinemaya uyarlanan Doğu Batıdır’ın (East in West, 1922) gösterimiyle başladı. Program normal şartlarda 7 Ağustos’ta Dolambaçlı Yollar’ın (Abwege, 1928) BaBa ZuLa’nın müziği eşliğinde yapılacak gösterimiyle devam edecekti ancak hava muhalefeti nedeniyle gösterim iptal edildi. Bu etkinliğe bileti olanlar 14 Ağustos’ta gerçekleştirilecek aynı gösterimi takip edebilecekler.

Saksafoncu, şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör Korhan Futacı ise Abram Room’un, dönemin Sovyet Rusya’sında geçen bir aşk üçgeni üzerinden toplumun içinde bulunduğu çelişkileri ve çıkmazları açık eden filmi Bodrum Katı Âşıkları’na (Tretya meshchanskaya, 1927) eşlik edecek. Gösterimler 8 ve 13 Ağustos’ta. 

Bodrum Katı Âşıkları

Rusya’da bir taşra kasabasında yaşayan iki kadının hayatını o dönemki köy yaşantısından unsurlarla bezeyerek anlatan, sinemanın ilk kadın yönetmenlerinden Olga Preobrazhenskaya’nın Ivan Pravov ile birlikte çektiği Ryazan’ın Kadınları (Baby ryazanskie, 1927) ise Kolektif İstanbul’un canlı müziği eşliğinde 15 Ağustos’ta izleyiciyle buluşacak. 

Öte yandan Haziran ayında kapılarını açan, Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine yolculuk eden ‘Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya’ sergisi de Beykoz Kundura’da ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

‘Bir Yaz Gecesi Festivali’nin sessiz film gösterimlerinin biletleri satışa sunulmuş durumda. Detaylara ulaşmak için Kundura Sinema’nın internet sitesi ziyaret edilebilir.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.