Şu An Okunan
Sinema Endüstrisinde Cinsel İstismara Karşı Yeni Bir Yönerge

Sinema Endüstrisinde Cinsel İstismara Karşı Yeni Bir Yönerge

İstismara ilişkin yükselen farkındalık işe yarıyor. Daha önce “oyuncularla otel odalarında görüşülmesi” gibi uygulamaların önünü kesen kurallar getiren Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu, çıplaklık ve seks içeren sahnelerin çekimine ilişkin yeni ilkeler yayınladı.

ABD’nin oyuncu sendikası Ekran Oyuncuları Birliği, film ve TV endüstrisinde cinsel istismarı önlemeye yönelik girişimin bir parçası olarak, seks sahnelerinin ve çıplaklığın filme alınma koşullarını düzenleyen yönlendirici ilkeler yayınladı.

Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu (SAG-AFTRA) yaptığı açıklamada, bu yeni standartlar ve “mahremiyet koordinatörleri”nin kullanımıyla ilgili protokollerin, çıplaklık veya seks içeren sahneler çeken üyelerinin “yaratıcılıklarına uygun biçimde çalışırken kişisel ve profesyonel itibarlarını korumalarının garanti altına alınmasına yardımcı olmak adına çığır açıcı bir belge” olduğunu belirtti.

“Mahremiyet koordinatörü” kimdir?
“Mahremiyet koordinatörü” (intimacy coordinator), pek çok kişinin aşina olmadığı bir kavram. Federasyon bu görevi üstlenen kişileri, “oyunculara ve prodüksiyon ekibine çıplaklık ve seks içeren hassas sahnelerde rehberlik eden profesyoneller” olarak tanımlıyor. Sinema endüstrisinde cinsel istismara ilişkin yükselen farkındalığın bir sonucu olarak, mahremiyet koordinatörleri giderek artan biçimde revaçta.

Yeni ilkelere göre bu koordinatörlerin sorumlulukları arasında, provalarda gözetim yapmak, setlerin kapalı olduğundan emin olmak ve son kurguda yer alan görüntülerin başta üzerinde anlaşılan ile örtüşmesini garanti altına almak bulunuyor.

SAG-AFTRA, (davası birkaç hafta önce başlayan) Harvey Weinstein skandalı ve #MeToo hareketinin ortaya çıkmasının ardından 2018’de cinsel istismarı önlemeye yönelik başka çalışmalarda da bulunmuş ve oyuncularla ilk görüşmelerin otel odalarında yahut evlerde gerçekleşmesinin önünü kesen bir kural getirmişti.

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında ise İngiltere Ekran Yönetmenleri Derneği ‘Directors UK’ “çıplaklık ve seks sahnelerinin yönetilmesine” dair 96 maddelik bir yönerge hazırlamıştı.

Kaynak: The Guardian

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.