Şu An Okunan
Sudanlı Sinemacı Hajooj Kuka’ya Hapis Cezası

Sudanlı Sinemacı Hajooj Kuka’ya Hapis Cezası

Aralarında yönetmen Hajooj Kuka’nın da yer aldığı beş Sudanlı sanatçı “toplumun huzurunu bozma” suçundan iki aylık hapis cezasına çarptırıldı. Sinema sektörünün farklı yakalarından pek çok kurum ve  isim Kuka’yla dayanışma çağrısı yapıyor.

Güncel Sudan sinemasının tanınmış yönetmenlerinden Hajooj Kuka, Ağustos ayında gerçekleştirdikleri bir tiyatro oyunu provası sonrasında çok ses çıkardıkları gerekçesiyle on arkadaşıyla birlikte gözaltına alınmıştı. Kuka’nın da aralarında bulunduğu beş Sudanlı sanatçıya “toplumun huzurunu bozma” suçundan iki aylık hapis cezası ve 5.000 Sudan sterlini para cezası verildi. Kuka, Nisan 2019’da diktatör Ömer el-Beşir’in devrilmesiyle sonuçlanan olaylarda rejim karşıtı örgütlenmede aktif rol almış ve geçtiğimiz Şubat ayında bir protesto esnasında da gözaltına alınmıştı.

Ülkesinin sembol isimlerinden Hajooj Kuka’nın Beats of Antonov (2014) filmi Toronto Film Festivali’nde belgesel kategorisinde Halkın Seçimi Ödülü’ne layık görülmüş, Kuka ilk uzun kurmacasıyla da Venedik Film Festivali’ne seçilmişti. Bu sene Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademi’sine davet edilen ve gelecek Oscarlarda oy kullanma hakkı elde eden yönetmen, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada hem fiziksel hem psikolojik şiddet gördüğünü ifade etti ve dayanışma çağrısında bulundu. Kuka ayrıca yaşanan olayda radikal İslamcılar tarafından darp edildiklerini, polisin de olan biteni yalnızca izlemekle yetindiğini dile getirdi.

Kuka’nın çağrısı sonrası aralarında Berlin ve Toronto gibi festival yönetimlerinin de bulunduğu sinema sektöründen birçok kurum ve kişi Sudanlı santçılarla dayanışma mesajları paylaşırken tutuklamalar sanatsal ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak yorumlanıyor.

Kaynak: Middle East Eye

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.