Şu An Okunan
Tuncel Kurtiz’in Sürgün Yıllarından Filmler Gezici Festival’de

Tuncel Kurtiz’in Sürgün Yıllarından Filmler Gezici Festival’de

26 Kasım – 8 Aralık tarihleri arasında Ankara, Sinop ve Kastamonu’da gerçekleştirilecek 26. Gezici Festival, Tuncel Kurtiz’in İsveç’teki sürgün yıllarından iki filmini izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. İsveç Büyükelçiliği’nin katkılarıyla oluşturulan ‘Tuncel Kurtiz’in Sürgün Yılları’ başlıklı bölümde usta oyuncunun uzun yıllardır gün yüzüne çıkmamış Saç ve Bebek filmleri yer alıyor.

Ankara Sinema Derneği‘nin bu yıl yirmi altıncısını düzenlediği Gezici Festival‘in programı yavaş yavaş şekilleniyor. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle düzenlenemeyen festivalin bu sene 26 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek Ankara ayağıyla başlayacağı duyurulmuştu. 3-5 Aralık’ta Sinop’ta, 6-8 Aralık’ta ise Kastamonu’da takipçileriyle buluşacak festivalin ‘Dünya Sineması’, ‘Kısa İyidir’ ve ‘Türkiye Sineması’ gibi bölümlere ek olarak ‘Türkiye 2021’ başlıklı bölümünde yer alan filmler de açıklanmıştı. Son olarak festivalin Tuncel Kurtiz‘in sürgün yıllarına odaklanacak bölümünden de detaylar paylaşıldı.

İsveç Film Enstitüsü kayıtlarına göre Kurtiz’in Avrupa’nın ve dünyanın farklı ülkelerinde geçirdiği yirmi iki yıllık sürgün döneminde oyuncu olarak görev aldığı dokuz film bulunuyor. Usta oyuncunun hayatının bu dönemini odağına alan Gezici Festival, İsveç Büyükelçiliği’nin katkılarıyla Kurtiz’in iki filmini yıllar sonra ‘Tuncel Kurtiz’in Sürgün Yılları’ başlıklı bölümde izleyiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Anadolu’da bir saç toplayıcısı ile bu saçları İsveç pazarına satmayı hayal eden bir göçmen işçinin hikâyesini anlatan Saç, kırk beş yıl sonra ilk kez festival kapsamında gösterilecek. Kurtiz’in 1976 yılı sonbaharında Niğde’nin Değirmenli köyünden başlayıp Toroslar’dan İç Anadolu’ya uzanan ve İsveç’te son bulan yolculuğunu takip eden film, saçlarını satmak zorunda kalan genç kızların çaresizliği üzerinden dönemin ekonomik şartlarının zorluğunu da yansıtıyor. Görüntü yönetmenliğini Gani Turanlı’nın üstlendiği, müziklerinde Zülfü Livaneli’nin imzası olan film, yolculuğun ertesi yılında İsveç Televizyonu’nda yayınlanmıştı.

Bebek

Bu bölümde gösterilecek bir diğer yapım ise Yaşar Kemal’in 1952 tarihli ilk öykü kitabı ‘Sarı Sıcak’ta yer alan aynı adlı hikâyeden uyarlanan Bebek. 48 yıl sonra festival kapsamında izleyiciyle buluşacak olan film, Yaşar Kemal’in ‘Beyaz Pantolon’ ve ‘Menekşe Koyu’ öykülerini de beyazperdeye aktaran İsveçli yazar ve yönetmen Barbro Karabuda’nın imzasını taşıyor. Tek başına doğum yaparken hayatını kaybeden Zala’nın ardından bir yandan bebeğe süt anne arayan diğer yandan da ağaya olan borcunu ödemek için çalışmak zorunda olan İsmail’in mücadelesini odağına alan filmin oyuncu kadrosunda Tuncel Kurtiz’e Aliye Rona, Rahmi Saltuk, Tunç Okan ve Güneş Karabuda gibi isimler eşlik ediyor. Çekimleri Cezayir’in Zeralda kasabasında gerçekleştirilen ve Ingmar Bergman‘ın Monika’yla Bir Yaz (Sommaren mad Monika, 1953), Çığlıklar ve Fısıltılar (Viskningar och rop, 1972) gibi filmlerinde rol alan Harriet Andersson’un da aralarında olduğu İsveçli sanatçıların köylü kadınlara hayat verdiği Bebek, oyuncuların kusursuz bir aksanla Türkçe konuşmasıyla da dikkat çekiyor.

Detaylı programın önümüzdeki günlerde açıklanacağı 26. Gezici Festival’le ilgili gelişmeleri Ankara Sinema Derneği’nin internet sitesi üzerinden takip etmek mümkün.

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.