Şu An Okunan
10. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

10. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

7-11 Aralık

Geçtiğimiz sene yeterli bütçe bulunamadığı için ertelenen 10. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 7-11 Aralık 2019 tarihlerinde gerçekleşiyor. 10. yaşını kutlayan festival, mültecilikten iklim krizine, kadın haklarından zorla kaybetmeye kadar günümüze dair pek çok meseleye odaklanan 35’e yakın filme yer verecek. Hollanda merkezli Movies That Matter Film Festivali başta olmak üzere AB Sivil Düşün ve İsveç Başkonsolosluğu’nun desteği ile  Documentarist tarafından gerçekleştirilen gösterimler Diyarbakır ve Batman’a da uğrayacak.

Festivalin sürekli bölümlerinden ‘Evimiz Neresi?’ bu sene de geniş bir seçkiye sahip. Bu yıl Documentarist’te FIPRESCI Ödülü kazanan Helin Çelik imzalı Rüzgârın Götürdüğü (What the Wind Took Away) ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü kucaklayan Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne? seçkinin öne çıkan örnekleri arasında. Bu bölümdeki filmlerden Müstesna Mekânlar’ın (Spaces of Exception) Türkiye’deki ilk gösterimi festival kapsamında gerçekleştirilecek. ABD’de “rezervasyon” olarak adlandırılan yerli toplama kampları ile Lübnan’daki Filistin mülteci kampları arasında bir paralellik yakalayan belgeselin gösterimine, belgeselin yönetmenlerinden Matt Peterson da katılacak.

‘Türkiye Nereye?’ bölümü KHK mağdurları, iş cinayetleri, kitlesel katliamlar ve basına yönelik baskı ve şiddet gibi meselelere eğilen filmlere ağırlık veriyor. Eylem Şen’in Buluştuğumuz Yer: Hakikat Bahçeleri, Gül Büyükbeşe’nin Ölüm Ne Yana Düşer Usta’sı, Fatih Pınar’ın Kaza Değil Cinayet’i bölüm kapsamında gösterilecek yeni belgeseller arasında yer alacak.

Festivalin bu yıla özgü ‘Zorla Kaybettirme’ bölümü Türkiye’den Veysi Altay imzali Kuyu (Bîr) ve Lübnan’dan Ghassan Halwani imzalı Silinmiş, Görünmezin Yükselişi (Erased,_Ascent of the Invisible) filmlerine ev sahipliği edecek. Festivalin yeni bölümlerinden ‘Yok Oluş İsyanı’nda ise, okyanusun ortasında bir ada halkının suların yükselmesi karşısında yaşadıklarını anlatan Matthieu Rytz imzalı Anote’nin Gemisi (Anote’s Ark), endüstriyel tarıma karşı tohum çeşitliliğini koruma mücadelesinin hikâyesi Kökler Arasında ve Hasankeyf’te binlerce yıllık tarihin silinişine tanıklık eden Aether gibi filmler gösterilecek.

Belgesellerin yanı sıra kurmaca filmlerin de yer aldığı programda Ceylan Özgün Özçelik’in yönetmenliğini üstlendiği Cadı Üçlemesi 13+ ve Ümit Kıvanç’ın Selahattin Demirtaş’ın bir öyküsünden uyarladığı Ah, Asuman!, ekiplerin katılımıyla seyirci karşısına çıkacak. Bu sene boyunca dünya ve Türkiye festivallerinde, kısa film kategorisinde çok sayıda ödül kazanan Gökalp Gönen imzalı Avarya, Yılmaz Özdil imzalı Ağır Yük (Barê Giran) ve Tuna Kaplan imzalı Duyuyor musun Anne? de festival dahilinde izleyiciyle buluşacak.

Festival kapsamında gösterimler dışında düzenlenecek etkinliklerden öne çıkanlar şöyle: ‘Ana Dilde Kültür ve Sanata Erişim Hakkı’ ve ‘Dönemi Belgelemek: Bir Engelli Koşu-2019’ forumları, ‘İran’da Neler Oluyor?’ paneli, Altyazı Sinema Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Fatih Pınar Video Atölyesi’ ve SGDD-ASAM işbirliğiyle yapılan ‘Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi’.

Gösterimlerin tamamının ücretsiz olduğu festivalden birer seçki Diyarbakır (7-11 Aralık) ve Batman’da (7-9 Aralık) izleyiciyle buluşacak. İstanbul’daki gösterimler TAK Kadıköy ve Aynalı Geçit’te düzenlenirken, forum, panel ve atölye gibi yan etkinlikler ise Tütün Deposu, Cezayir, SGDD-ASAM ve Altyazı Sinema Derneği’nde takip edilebilecek.

www.hihff.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.