Şu An Okunan
11. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

11. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

11-15 Aralık / Postane, Aynalı Geçit, Tütün Deposu

Geçtiğimiz sene pandemi sebebiyle ertelenen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali ‘cezasızlık’ temasıyla on birinci kez takipçileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye’den ve dünyanın pek çok köşesinden hak ihlalleri ve mücadelelerini konu alan filmleri, uluslararası konukları ve güncel meselelere dair etkinlikleri içeren zengin bir program sunan festivalde gösterimler Beyoğlu’nda iki mekânda yapılacak.

Festivalin ‘Türkiye Seçkisi’ adlı bölümü son iki yılın adından sıkça söz ettiren yapımlarına yer veriyor. Programda dikkat çeken yapımlardan bazılar şu şekilde: Mustafa Emin Büyükcoşkun’un Suruç’ta IŞİD’in saldırısında öldürülen otuz üç kişinin anısına çektiği Gitmek (2020), Ezgi Kılınçaslan’ın günümüz insanının doğayla arasına ördüğü duvarların ardında ona hâlâ muhtaç olduğu gerçeğini takip ettiği Kısır Döngü, Sundance Film Festivali’nde kazandığı Jüri Özel Ödülü’nün ardından İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülüne layık bulunan Serhat Karaaslan imzalı Suçlular (2020) ve Türkiye prömiyerini yaptığı Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan Ahmet Necdet Çupur imzalı Yaramaz Çocuklar filmleri.

Yaramaz Çocuklar

‘Uluslararası Seçki’de Türkiye’deki kadın cinayetlerini ve kadın hareketini odağına alan ve İngiltere’nin bu yılki Oscar adayı olan Chloe Fairweather imzalı Ölümüne Boşanmak (Dying to Divorce) öne çıkıyor. Bu bölümde yer alan diğer yapımlar ise şöyle sıralanıyor: Sandra Beerends imzalı Bana Babu Diyorlar (They Call Me Babu, 2020), Anam Abbas imzalı Bu Lekeli Şafak (This Stained Dawn), Federico Ferrone ve Michele Manzolini imzalı Il Varco (2019), Joanna Vasquez Arong imzalı İçerideki Domuzu Sakinleştirmek (To Calm the Pig Inside, 2020), Claudia Sparrow imzalı Maxima (2019), Hjalmar Tim Ilmer ve Job Tichelman imzalı Mrs. Faber (2019) ve Magnus Gertten imzalı Yalnızca Şeytan Umutsuz Yaşar (Only the Devils Lives Without Hope, 2020) filmleri. Festivalin KuirFest seçkisi ise Fehmi Öztürk’ün Free Fun (2019), Cedoy imzalı Komşu, F. Nur Özkaya imzalı Sudan Çıkmış Balık ve Irmak Karasu’nun Mamaville (2020) filmlerini bir araya getiriyor.

Festival, hayata veda ettiği Ağustos ayına kadar sinema camiasına çeşitli alanlarda katkısını sürdüren Nihan Katipoğlu anısına Ceylan Özgün Özçelik’in politik ve psikolojik bir gerilim filmi olan ilk uzun metrajı Kaygı‘yı (2017) seyirciyle buluşturuyor. Eylül ayında aramızdan ayrılan sanatçı Nihat Karataşlı da kendi çektiği Hüzün Diye Travesti İsmi Var (2020) filmiyle hatırlanıyor.

Bir dizi etkinliğin de düzenleneceği festivalde forumlar kapsamında Kanal İstanbul projesinden kentte adil ve ekolojik gıda üretip tüketmeyi mümkün kılan mekânlara farklı konuları odağına alan dört kısa film gösterilecek. ‘Yeraltında İşkenceler: Kaçırılmalar’ başlıklı söyleşide Beyaz İşkence: Yeraltı Şiiri‘nin (White Torture: Underground Poetry, 2019) gösteriminin ardından kaçırılmalar ve resmî olmayan gözaltı yerlerinde işkenceler üzerine konuşulacak. Sohbete filmin yönetmenleri Zoltan Kunckel ve Lorent Saleh de katılacak. Festival 10 Ekim Ankara Katliamı’nın altıncı yılı vesilesiyle ‘Bellek ve Sanatla İyileşme’ etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda ‘Barışa Uçan Kanatlar ve Ardında Kalanlar’ sergisi 10-25 Aralık tarihleri arasında Tütün Deposu’nda ziyarete açık olacak.

Tamamı ücretsiz olan gösterimler ve etkinlikler İstanbul Beyoğlu’nda Postane, Aynalı Geçit ve Tütün Deposu’nda gerçekleşecek. Program takvimine 11. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

hihff.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.