Şu An Okunan
11. Uluslararası Canlandıranlar Film Festivali

11. Uluslararası Canlandıranlar Film Festivali

23-29 Ekim

Canlandıranlar Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Canlandıranlar Film Festivali 23-29 Ekim tarihlerinde 11’inci kez gerçekleştiriliyor. Ortak üretime, dayanışmaya ve yardımlaşmaya dikkat çekme maksadıyla ‘Elden Ele Animasyon’ temasıyla düzenlenen festivale Taksim’deki Institut français İstanbul ve Kadıköy’deki Müze Gazhane ev sahipliği yapıyor.

Bu yıl yarışma dışı dâhil 100’e yakın kısa animasyon filmin gösterileceği festivalde En İyi Film, En İyi Öğrenci Filmi, En İyi Türk Filmi ve En İyi İlk Film dallarında ödüller takdim ediliyor. Festivalin yarışma jürisinde animasyon yönetmeni ve set tasarımcısı Merve Çaydere, Basement Animation Studio’nun kurucusu ve yaratıcı direktörü Mbuotidem ‘MBY’ Johnson ve 2018’den bu yana Uluslararası Animasyon Film Derneği ASIFA’nın başkan yardımcılığı görevini yürüten Mohamed Ghazala yer alıyor. Festival kapsamında Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından verilen SİYAD Özel Ödülü jürisi ise sinema yazarları Selin Gürel, Umur Çağın Taş ve Gözde Hatunoğlu’ndan oluşuyor.

Programın uzun metraj seçkisinde ise yönetmen Alain Ughetto’nun 19. yüzyıl sonunda yaşayan göçmen İtalyanların tanıklıkları eşliğinde kendi köklerini keşfini takip eden Köpekler ve İtalyanlar Giremez (Interdit aux chiens et aux Italiens, 2021), olayları üç masal, üç dönem ve üç dünya ekseninde anlatan Michel Ocelot imzalı Firavun, Vahşi Adam ve Prenses (Le Pharaon, le Sauvage et la Princesse, 2022), Haruki Murakami’nin aynı adlı kısa hikâye koleksiyonundan animasyona uyarlanan Pierre Földes imzalı Kör Söğüt, Uyuyan Kadın (Blind Willow, Sleeping Woman, 2022) ve kızını haksız yere cezalandıran ve bundan pişmanlık duyan bir annenin genel grevin gölgesinde tüm dükkânların kapalı olduğu bir günde onun istediği yemeği yapmaya niyetlenmesi üzerinden yaşananları anlatan Chiara Malta ve Sébastien Laudenbach imzalı Linda Tavuk İstiyor! (Linda veut du poulet!) filmlerini izlemek mümkün.

Köpekler ve İtalyanlar Giremez

Gösterimlere söyleşi, atölye gibi bir dizi etkinliğin eşlik ettiği festival ‘Saygı Kuşağı’ adlı bölümünde oyuncu, yazar ve yönetmen Meray Ülgen’i konuk ediyor. Ülgen’in 1970 yılında, Hisar Film Festivali’nde birincilik ödülü kazanan, sessiz kısa stop-motion animasyon filmi Bir Gün, Süleyman Alnıtemiz’in özgün müziğinin eklendiği versiyonuyla seyirciyle buluşacak. Gösterimin ardından Ülgen’le hem filmi hem de filmin çekildiği dönem üzerine bir sohbet gerçekleştirilecek. Festivalin ‘Çağdaş Bestecilerimiz ve Animasyon’ programında Irving Kriesberg’in Out of Into (1972) ve Pelin Kırca’nın The Crowd (2022) filmleri gösterilecek. Gösterimin ardından düzenlenecek sohbette çağdaş bestecilerimizin animasyonla olan ilişkileri ele alınacak. Mimaroğlu (2020) belgeselinin yönetmeni Serdar Kökçeoğlu araştırmalarını, yönetmen Kırca ise deneyimlerini aktaracak. ‘Sanal Gerçeklik İçin Film Çekmek Ne Demek?’ etkinliğinde ise Deniz Tortum ve Virgile Mangiavillano, sanal gerçeklik içeren bir animasyon film yapmanın aşamaları ve kendine has zorlukları üzerine sohbet edecek. Selen Çalık’la film okuması, Merve Çaydere’yle stop-motion film yapma üzerine sohbet, Kaan Tanhan’la ‘Etkileşimli Animasyon Atölyesi’, Ferhat Akbaba’yla ‘Zoetrop Yapımı Atölyesi’ ve Eda Çağıl Çağlarırmak’la 9-13 yaş grubuna hitap eden ‘Kendi Kitabını Tasarla Atölyesi’ gibi etkinlikler de festival takipçilerini bekliyor.

11. Uluslararası Canlandıranlar Film Festivali programında yer alan bütün filmlere ve detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

canlandiranlar.com

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.