17. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali
1-8 Mayıs
Her sene sponsorsuz, ücretsiz ve yarışmasız olarak düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 17’nci yılında da aynı geleneği sürdürüyor. Pandemi koşullarından dolayı son iki senedir çevrimiçi olarak düzenlenen festival bu yıl çevrimiçi ve yüz yüze olarak gerçekleştirilecek. Organizasyonun ilk etabı İstanbul ve Ankara’da başlayacak olup İstanbul’daki yüz yüze gösterimler 5-8 Mayıs’ta Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nde, 6-8 Mayıs’ta da Taksim Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. Çevrimiçi gösterim ve etkinlikler ise festivalin YouTube kanalından canlı olarak takip edilebilecek. Festivalin Ayşen Şahin’in sunumuyla gerçekleştirilecek açılış töreni 2 Mayıs’ta İstanbul Moda Sahnesi’nde yapılacak ve canlı olarak da yayınlanacak. Oyuncu Nur Sürer’e teşekkür ve onur plaketinin takdim edileceği gecede her sene olduğu gibi bir set emekçisi de sahneye davet edilecek. Festivalin Moda Sahnesi’ndeki açılışı Fikret Reyhan’ın Çatlak (2020) filmiyle yapılırken çevrimiçi ortamdaki açılışında Nairi Hakhverdi’nin Yerevan Sokaklarını Süpürmek (Sweeping Yerevan, 2020) filmi gösterilecek.
Festivale bu yıl dünyanın dört bir yanından toplamda 594 başvuru yapıldı. Festival ekibi 20 ülkeden 69 filmi festival programına dâhil ederken bunlardan 15’i Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında Türkiye prömiyerini yapacak filmler arasında Philip Neel ve David Jeffery imzalı Ders Planı: Üçüncü Dalganın Öyküsü (Lesson Plan: The Story of the Third Wave, 2010), Marta Valle imzalı Geleceği Yoğurmak (Amasando Futuro, 2021), Michelangelo Severgnini imzalı L’Urlo (Çığlık, 2020), Shigeyoshi Suzuki imzalı Bunu Ona Yaptıran Neydi? (What Made Her Do It?, 1930), Tassos Morfis imzalı Sarmal (Tied, 2019) ve Tommaso Facchin ve Ivan Franceschini imzalı Boramey: Fabrikadaki Hayaletler (Boramey: Ghosts in the Factory, 2021) yer alıyor. Çığlık‘ın Türkiye’deki ilk gösterimine yönetmen Severgnini de eşlik edecek.
Festivalde gösterilecek yerli yapımlar arasındaysa Ulaş Tosun’un Merhaba Canım (2021), Selman Nacar’ın İki Şafak Arasında (2021), Emre Erdoğdu’nun Beni Sevenler Listesi (2021), Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe’nin Patrida (2021) ve Ebru Özyurt’un Emeğin Sineması: Karanlıkta Uyananlar (2021) filmleri dikkat çekiyor. Türkiye’deki kadın cinayetlerini ve kadın hareketini odağına alan ve Oscar’a aday gösterilen Chloe Fairweather imzalı Ölümüne Boşanmak (Dying to Divorce, 2021) da festival kapsamında seyirciyle buluşacak.
Festivalin bu yılki programında film gösterimleri ve söyleşilerin yanı sıra bir de çalıştay yer alıyor. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Filmkoop işbirliğinde düzenlendiği ‘Sinema Toplulukları Çalıştayı’ 7 Mayıs’ta saat 14:00-17:00 arasında Kadıköy Sinematek/Sinema Evi’nde gerçekleştirilecek.
17. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Ankara’daki gösterimlerini tamamlandıktan sonra bu yılın sonuna kadar Türkiye’nin birçok iline konuk olacak. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesinden ulaşılabiliyor.