Şu An Okunan
21. Eskişehir Uluslararası Film Festivali

21. Eskişehir Uluslararası Film Festivali

3-11 Aralık

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin düzenlediği Eskişehir Uluslararası Film Festivali, yirmi birinci yılında kapılarını Pedro Almodóvar ve Penélope Cruz ikilisini yeniden bir araya getiren Madres Paralelas (Parallel Mothers) ile açıyor. Dünyanın dört bir yanından yapımlara yer veren zengin programıyla 3-11 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek festivalde gösterimler Cinetime Salon 9 ve Sinema Anadolu’da gerçekleştirilecek. Festival Nathalie Álvarez Mesén’in Clara Sola, Kateryna Gornostai’nin Stop-Zemlia, Jonas Poher Rasmussen’in Kaçış (Flee) ve Ignacio Marquez’in Özel (Especial, 2020) filmlerinin Türkiye prömiyerlerine de ev sahipliği yapacak.

Festivalin ‘Türk Sineması 2020-2021’ başlıklı bölümü son dönemde Türkiye sinemasının ürettiği önemli yapımlardan bir seçki sunuyor: Emre Erdoğdu’nun Beni Sevenler Listesi, Leyla Yılmaz’ın Bilmemek, Nisan Dağ’ın Bir Nefes Daha, Barış Sarhan’ın Cemil Şov, Erdem Tepegöz’ün Gölgeler İçinde, Selman Nacar’ın İki Şafak Arasında, Ferit Karahan’ın Okul Tıraşı ve Özkan Yılmaz’ın Soluk filmleri. ‘Dünya Sinemasının Genç Yıldızları’ başlıklı bölümdeyse Clara Sola ve Stop-Zemlia filmleriyle birlikte şu yapımlar yer alıyor: Valdimar Jóhannsson’un Kuzu (Lamb), Alex Camilleri’nin Luzzu, Antoneta Alamat Kusijanovic’in Murina ve Tatiana Huezo’nun Yangın Gecesi (Noche de fuego) filmleri.

Bilmemek

Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin ‘Dünya Festivallerinden’ başlıklı bölümü son iki yılın ödüllü ve dikkat çeken yapımlarına yer veriyor. Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Özel Ödülü kazanan Sebastian Meise imzalı Büyük Özgürlük (Grosse Freiheit), Cannes’da En İyi Senaryo ve FIPRESCI dâhil üç ödül kazanan Ryûsuke Hamaguchi imzalı Drive My Car, Cannes’dan Jüri Özel Ödülü’yle ayrılan Asghar Farhadi imzalı Kahraman (Ghahreman), Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ve FIPRESCI ödüllerine layık görülen Audrey Diwan imzalı Kürtaj (L’Événement), Cannes’da Altın Palmiye’ye aday gösterilen ve Londra Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanan Mahamat-Saleh Haroun imzalı Lingui ve Altın Aslan’a aday gösterildiği Venedik Film Festivali’nden Jüri Büyük Ödülü’yle ayrılan Michel Franco imzalı New Order (Nuevo orden, 2020).

Festivalin ‘Canlandırma Sineması’ bölümü Kaçış‘la birlikte Michaela Pavlátová’nın Güneşli Maad (My Sunny Maad) filmini seyirciyle buluştururken ‘Engelli Farkındalık’ seçkisinde de Özel filmine ek olarak Jerry Rothwell imzalı Neden mi Zıplıyorum? (The Reason I Jump, 2020) yer alıyor. 21. Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin ‘Hayatımız Belgesel’ bölümünde yer alan üç belgesel ise şu şekilde: Rintu Thomas ve Sushmit Ghosh imzalı Ateşle Yazmak (Writting with Fire), Andrea Arnold imzalı İnek (Cow) ve Ahmet Necdet Çupur imzalı Yaramaz Çocuklar.

Güneşli Maad

Jean-Jacques Annaud tarafından Umberto Eco’nun aynı adlı romanından uyarlanan Gülün Adı (Der Name der Rose, 1986) ve Tunç Başaran’ın Kartal Tibet’li filmi Tarkan (1969) festivalin ‘Anısına’ başlıklı bölümünde seyirciyle buluşacak. Festivalin ‘Gece Yarısı Sineması’nda da Cannes’dan Altın Palmiye’yle dönen Julia Ducournau imzalı Titane gösterilecek.

Festivalin bu yılki Onur Ödülleri yönetmen Erden Kıral ve oyuncu Nur Sürer’e, Emek Ödülleri oyuncu ve seslendirme sanatçısı Tijen Par ve festival direktörü ve akademisyen Prof. Dr. Kadir Beycioğlu’na, Sinema Kültürüne Katkı Ödülü Arzu Film’e, Yılın Performans Ödülleri de oyuncular Hayal Köseoğlu ve Ozan Çelik’e takdim edilecek. Ödüller sunuculuğunu Sermet Yeşil’in üstlendiği 3 Aralık’taki açılış töreninde sahiplerine sunulurken 19 Ağustos’ta hayata veda eden Beycioğlu’nun ödülünü onun adına eşi teslim alacak.

eskfilmfest.org.tr

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.