35. Ankara Film Festivali
7-15 Kasım
Dünya Kitle İletişimi Vakfı tarafından düzenlenen Ankara Film Festivali 7-15 Kasım tarihlerinde 35. kez kapılarını açıyor. Yarışmalı bölümlerinin yanı sıra dünya sinemasından zengin bir seçkiye de ev sahipliği yapan festival özel gösterimlere de programında yer veriyor. Gösterimlerin Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacağı festivalde pek çok yan etkinlik de yer alıyor.
Ulusal Yarışmalar
Ankara Film Festivali’nde Ulusal Uzun Film Yarışması jürisi Onur Saylak başkanlığında toplanıyor. Jüride Saylak’a oyuncu Burcu Biricik, yazar ve film eleştirmeni Burçak Evren, kurgucu Çiçek Kahraman ve oyuncu Serkan Keskin eşlik ediyor. Ayrıca yarışmada yer alan filmlerden bir tanesi Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından SİYAD En İyi Film Ödülü’yle ödüllendiriliyor. Ödülü belirleyecek SİYAD jürisi ise Cem Altınsaray, Okan Arpaç ve Kaan Karsan’dan oluşuyor.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmler şöyle:
- Büyük Kuşatma (Yön. Sinan Kesova)
- Döngü (Yön. Erkan Tahhuşoğlu)
- Fidan (Yön. Ayçıl Yeltan)
- Gecenin Kıyısı (Yön. Türker Süer)
- Gülizar (Yön. Belkıs Bayrak)
- Hakkı (Yön. Hikmet Kerem Özcan)
- Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri (Yön. Murat Fıratoğlu)
- Köpekle Kurt Arasında (Yön. Murat Düzgünoğlu)
- Mukadderat (Yön. Nadim Güç)
- Ölü Mevsim (Yön. Doğuş Algün)
Ulusal Belgesel Yarışması’nda ise jüri yönetmen ve yapımcı Nihan Gider Işıkman, yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Ulaş Tosun ile yönetmen ve yazar Berna Gençalp’ten oluşuyor. Yarışmaya seçilen filmlerin tamamı şu şekilde:
- Domates Biber Depresyon (Yön. Aybüke Avcı)
- Işığın Hasadı (Yön. Esin Özalp Öztürk)
- İyi Ölüm (Yön. Hasan Ete)
- Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde (Yön. Zehra Yiğit, Perihan Taş Öz)
- Kökleri Dışarıda (Yön. Baran İsmail Ulaş)
- Oya (Yön. Sevinç Baloğlu)
- Sürgün Asla Bitmez (Yön. Bahar Bektaş)
- Zamanın Kıyısında Sınav (Yön. İlkay Nişancı)
Oyuncu Ece Yüksel, yazar, senarist ve yapımcı Melikşah Altuntaş ile akademisyen ve yazar Ruken Öztürk’ten oluşan jürinin değerlendireceği Ulusal Kısa Film Yarışması seçkisi ise şu şekilde:
- Aç Açına (Yön. Ahmet Toğaç)
- Dilan Hakkında Konuşmalıyız (Yön. Umut Şilan Oğurlu)
- Eko (Yön. Mehveş Topçuoğlu)
- Görüşürüz Kaplumbağa (Yön. Selin Öksüzoğlu)
- Günaydın Anne (Yön. Oben Yılmaz)
- Hayaller, Umutlar ve Dönen Yunuslar (Yön. Adil Burak Aydın)
- Kabuk (Yön. Sema Güler)
- Kaçmandan Çok Korktum (Yön. F. Nur Özkaya)
- Kravat (Yön. Çamran Azizoğlu)
- Mori (Yön. Yakup Tekintangaç)
- Rehber (Yön. Mert Erez)
- Sinan (Yön. Kadri Doğan)
- Tavuk Suyuna Çorba (Yön. Deniz Büyükkırlı)
- Telaşlı Parlama (Yön. Erman German)
Dünya Sineması: Truffaut, Bir Kadın Filmi, Kino 2024…
Ankara Film Festivali ulusal yarışma bölümlerinin yanı sıra güncel sinemanın son örneklerinden klasik yapımlara uzanan oldukça kapsamlı bir program sunuyor. 11 ülkeden 17 yönetmenin imzasını taşıyan toplam 19 film, dört ayrı tematik başlıkta festivalin ‘Dünya Sineması’ bölümünde toplanıyor. Cannes, Berlinale gibi önemli festivallerden yolu geçen altı filmin yer aldığı ‘Festivallerden’ seçkisinde Cannes’dan Jüri Özel Ödülü’yle dönen Mohammad Rasoulof imzalı Kutsal İncirin Tohumu (Dane-ye anjir-e ma’abed, 2024) öne çıkarken Emanuel Pârvu imzalı Dünyanın Sonuna Üç Kilometre (Trei kilometri pâna la capatul lumii, 2024), David Cronenberg imzalı Kefenler (The Shrouds, 2024), Christophe Honoré imzalı Marcello mio (2024), Piero Messina imzalı Farklı Bir Son (Another End, 2024) ve Neri Marcorè imzalı Zamora (2024) adlı filmler de izlenebilecek.
Fransız auteur yönetmen François Truffaut, aramızdan ayrılışının 40. yılında festival kapsamında hatırlanıyor. Institut français Türkiye’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Hep Yeni: François Truffaut’ adlı seçki usta yönetmene Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran 400 Darbe‘yi (Les quatre cents coups, 1959) seyirciyle buluşturuyor. Seçkide Truffaut’nun Adèle H.’nin Öyküsü (L’histoire d’Adèle H., 1975) ve Neşeli Pazar (Vivement dimanche!, 1983) filmleri de yer alıyor.
Festivalin dikkat çeken bir diğer bölümü, ‘Bir Kadın Filmi’ ise özgün hikâyeleri ve aldıkları ödüllerle dikkat çeken kadın yönetmenlerden yedisini bir araya getiriyor. Cannes’ın Jüri Büyük Ödülü’nün bu yılki sahibi Payal Kapadia imzalı Aydınlık Hayallerimiz‘in (All We Imagine as Light, 2024) başı çektiği seçki Venedik Film Festivali’nde Özel Jüri Ödülü’nü alan Dea Kulumbegashvili imzalı Nisan (April, 2024), Locarno Film Festivali’nde En İyi Film seçilen Saulė Bliuvaitė imzalı Toksik (Akiplėša, 2024), yine Locarno’da Özel Mansiyon kazanan Mar Coll imzalı Salve Maria (2024), Sundance Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu dalında Jüri Ödülü kazanan Veerle Baetens imzalı Eridiğinde (Het smelt, 2024), Cannes’da Altın Palmiye için yarışan Agathe Riedinger imzalı Vahşi Elmas (Diamant Brut, 2024) ve Cannes’da Queer Palm adaylığı alan Noemie Merlant imzalı Balkondaki Kadınlar (Les femmes au balcon, 2024) adlı filmlerden oluşuyor.
Festival her sene olduğu gibi bu yıl da Alman sinemasının son dönem örneklerinden bir seçkiyi seyirciyle buluşturuyor. Goethe-Institut ve German Films işbirliğinde hazırlanan ‘Kino 2024’ seçkisinde İranlı muhalif sinemacı Narges Kalhor imzalı Shahid (2024) dikkat çeken yapımlardan. Berlin Film Festivali’nin Forum bölümde büyük ödül Caligari-Preis’i kazanan film kurmaca ve belgeselin iç içe geçtiği özgün bir anlatıma sahip. Ayrıca Berlinale’den En İyi Senaryo ödülüyle dönen Matthias Glasner imzalı Ölmek (Sterben, 2024) ve prömiyerini Berlinale’nin Generation 14plus bölümünde yapan Aslı Özarslan imzalı Dirsek (Ellbogen, 2024) adlı filmler de program kapsamında seyirciyle buluşacak. Kino 2024’ün sonbahar gösterimleri Kasım ayı boyunca devam edecek. 15-17 Kasım’da Diyarbakır’da Mordem Sanat’a konuk olan Kino 2024 seçkisi, 20-24 Kasım tarihleri arasında Gaziantep’te 11. Zeugma Film Festivali’nde, 26-30 Kasım’da ise İzmir’de İstinyePark Teras Renk Sineması’nda seyircisiyle buluşacak.
Festival bir de özel gösterime ev sahipliği yapıyor. Bülten Vardar’ın Köklere (2024) adlı belgeseli dünya galası 35. Ankara Film Festivali’nde kapsamında gerçekleştirilecek. Vardar filminde 1912 Balkan Savaşı sonrasında doğdukları topraklardan ayrılmak zorunda kalan aile büyüklerinin yaşadıkları üzerinden mübadelenin kişisel ve toplumsal etkilerini inceliyor.
Festivalin Aziz Nesin Emek Ödülü Müjdat Gezen’e, Sanat Çınarı Ödülü Şefika Kutluer’e, Kitle İletişim Ödülü de Kurtuluş Özyazıcı’ya takdim edilecek. Bu yıl üçüncüsü verilen Vakıf Özel Ödülü ise Selda Taşkın ve Berkay Ateş’e sunulacak. Ödüller festivalin 7 Kasım’daki açılışında sahiplerine verilecek.
35. Ankara Film Festivali’ne dair tüm gelişmelere festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.