Şu An Okunan
Ayvalık Uluslararası Film Festivali

Ayvalık Uluslararası Film Festivali

17-22 Eylül / Ayvalık

Seyir Derneği’nin, Ayvalık Belediyesi işbirliğinde düzenlediği Ayvalık Uluslararası Film Festivali 17-22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Beş mekâna yayılan festivalde gösterimler Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Fabrika Ayvalık, ASKEV Sera, İsmet İnönü Kültür Merkezi ve Kırlangıç Ayvalık’ta yapılacak. Festival biletleri Biletix üzerinden satışa sunulurken Ayvalık Küçük Han’daki gişeden de temin edilebiliyor. ASKEV Sera ve Kırlangıç Ayvalık’taki gösterimlere ise katılım ücretsiz.

Türkiye ve dünya sinemasından pek çok güncel yapımı bir araya getiren festivalde çok sayıda paralel etkinlik de düzenleniyor. Festivalde herhangi bir yarışma bölümü bulunmuyor ancak genç sinemacıların yetişmesi ve teşvik edilmesini amaçlayan ‘Yeni Bir…’ ödülü veriliyor. Mey|Diageo’nun katkılarıyla bu yıl üçüncü kez verilecek ödül yönetmenden oyuncuya, senaristten kurgucuya kamera arkası ya da önünde görev alan ve o yıl içinde gösterdiği başarılarla öne çıkan genç bir sinemacıya sunuluyor. Ödülün bu yılki sahibini belirleyecek seçici kurulda yönetmen, senarist Belmin Söylemez, kurgucu Ali Aga, yapımcı Anna Maria Aslanoğlu, gazeteci Asu Maro ve oyuncu Nezaket Erden yer alıyor. 75 bin TL değerindeki ödüle layık bulunan sinemacı festivalin 17 Eylül’de Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenecek açılış gecesinde açıklanacak.

Açılış Film: Megalopolis

Festivalin bu yılki açılışını Francis Ford Coppola’nın kırk yılı aşkın bir süredir sürekli geliştirdiği Megalopolis (2024) yapacak. Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında yapan film Türkiye’de ilk kez Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nde gösterilecek. Adam Driver, Giancarlo Esposito ve Nathalie Emmanuel’in başrollerde olduğu filmin oyuncu kadrosunda Aubrey Plaza, Shia Labeouf, Jon Voight ve Dustin Hoffman gibi yıldız isimler de yer alıyor. Film Yeni Roma şehrini bir ütopya olarak yeniden inşa etmek isteyen mimar Cesar Catilina’ya odaklanıyor. Delilik ve dâhilik arasında duran mimar Catilina’yla, gerçekleştirmeyi istediği tutkulu projesinin önündeki en büyük engel olan muhafazakâr belediye başkanı Cicero arasındaki çatışmayı takip eden film Shakespeare tragedyalarını anımsattığı gibi Fritz Lang’ın bilim kurgu klasiği Metropolis‘e (1927) de göndermeler içeriyor.

Merhamet Hikâyeleri

‘Doğulmaz-Olunur’, ‘Sinemanın Yazarları’, ‘Farklı Gözle Bakanlar’ ve ‘Gidecek Yer Yok’ gibi tematik başlıklarda çok sayıda filmi bir araya getiren festival Cannes, Berlinale gibi film festivallerinde öne çıkan ve merakla beklenen filmlerin pek çoğuna programında yer veriyor. Programda prömiyerini yaptığı Cannes’da başrolündeki Kôji Yakusho’ya En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandıran Wim Wenders imzalı Mükemmel Günler (Perfect Days, 2023), Cannes’ın Jüri Büyük Ödülü’nün bu yılki sahibi Payal Kapadia imzalı All We Imagine as Light (2024), Berlinale’de büyük ödül Altın Ayı’ya layık bulunan Mati Diop imzalı Dahomey (2024), Miguel Gomes’e Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran Grand Tour (2024), Berlinale’de FIPRESCI ve Ekümenik Jüri Ödülleri’ne layık bulunan Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha imzalı My Favourite Cake (Keyke mahboobe man, 2024), Jesse Plemons’a Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren Yorgos Lanthimos imzalı Merhamet Hikâyeleri (Kind of Kindness, 2024), Cannes’da En İyi Senaryo ödülüne layık bulunan Colin Fargeat imzalı The Substance (2024) ve Cannes’dan Jüri Özel Ödülü’yle dönen Mohammad Rasoulof imzalı The Seed of the Sacred Fig (2024) gibi filmler dikkat çekiyor.

Cannes’da ana yarışma gösterilen Alice Rohrwacher imzalı La Chimera (2023), Oscar ödüllü Paolo Sorrentino imzalı Parthenope (2024), İranlı yönetmen Ali Abbasi imzalı The Apprentice (2024), Fransız sinemacı Christophe Honoré imzalı Marcello mio (2024), prömiyerini Cannes’da yapan Leos Carax imzalı It’s Not Me (2024) gibi çok sayıda filmi izleme imkânı sunan festival Sinematek/Sinema Evi işbirliğiyle Belçikalı yönetmen Chantal Akerman’ın başyapıtı Jeanne Dielman‘ı (Jeanne Dielman, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles, 1975) da seyirciyle buluşturuyor.

Gitmesek de Görmesek de… 2023-2024

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, Türkiye sinemasından da pek çok güncel örneğe programında yer veriyor.

Yurt

‘Gitmesek de Görmesek de… 2023-2024’ başlıklı bölümde dünya prömiyerini yaptığı 80. Venedik Film Festivali’nin Orizzonti (Ufuklar) bölümünde Bisato d’Oro En İyi Senaryo ödülünü kazanan, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerine layık bulunan Nehir Tuna imzalı Yurt (2023), Zürih Film Festivali’nde En İyi Film seçilmesinin yanı sıra İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve FIPRESCI ödüllerini kazanan Selman Nacar imzalı Tereddüt Çizgisi (2023), Ankara Film Festivali’nde En İyi Film dâhil üç dalda ödül kazanan Tunahan Kurt imzalı Karganın Uykusu (2023), dünya prömiyerini yaptığı Tallinn Black Nights Film Festivali’nde NETPAC Ödülü’ne layık bulunan Ozan Yoleri imzalı Başlangıçlar (2023), İstanbul Film Festivali’nden En İyi Sanat Yönetmeni ödülüyle dönen Mete Gümürhan imzalı Beraber (2023), İstanbul Film Festivali’nde Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Sinan Kesova imzalı Büyük Kuşatma (2024) ve İstanbul Film Festivali’nde Kariyo & Ababay Vakfı Jüri Özel Ödülü dâhil dört dalda ödül kazanan Vuslat Saraçoğlu imzalı Bildiğin Gibi Değil (2024) filmleri yer alıyor.

Reha Erdem’in Neadria‘sından (2024), Cem Demirer’in Noksan‘ına (2024) çok sayıda filmi çeşitli başlıklarda buluşturan festival Aslı Özge’nin iki filmini bir araya getiriyor: İlk Kez Münih Film Festivali’nde gösterilen Kara Kutu (Black Box, 2023) ve dünya prömiyerini yaptığı Berlinale’den FIPRESCI ödülüyle dönen Faruk (2024) da gösterimi yapılacak yapımlar arasında.

Belgeseller, Kısalar

Festivalin belgesellere ayrılan bölümünde Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülüne layık bulunan Kerem Soyyılmaz imzalı Rodakis’i Ararken (2023), İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışması’nda gösterilen İpek Kent ile Efe Öztezdoğan imzalı Eclipse (2023) ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Belgesel seçilen, Documentarist’te de En İyi Kurgu ve En İyi Görüntü ödüllerini kazanan Berke Baş imzalı Dargeçit (2024) filmleri gösterilecek.

Sevil

Festival programında pek çok kısa film de yer alıyor. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Mansiyon ödülü kazanan Şirin Bahar Demirel imzalı Zarafet ve Şiddet Arasında (2023), Can Merdan Doğan, ikinci kısa filmi En Uzun Gece (2023), İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülü kazanan Ömer Ferhat Özmen imzalı Eksi Bir (2024) ve Altyazı Fasikül’ün yeni serisinin videolarından oluşan Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi’nde yer alan kısalardan belit sağ imzalı Sevil‘i (2024) de izlemek mümkün.

Gösterimlere bir dizi etkinliğin eşlik ettiği festivalde film ekipleri gösterim sonrası söyleşilerde seyirciyle bir araya gelirken film temalarından hareketle çeşitli paneller düzenlenecek. ‘Genç Sinema’ programı bu yıl da Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrencilerle sinema profesyonellerini bir araya getirecek. Bu yıl ikincisi düzenlenecek ‘Seyir Çocuk Haftası’ da festivalin dikkat çeken etkinliklerinden.

Direktörlüğünü Azize Tan’ın, danışmalık görevini ise Fatih Özgüven’in üstlendiği Ayvalık Uluslararası Film Festivali’ne dair detaylı bilgiye festivalin internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

ayvalikff.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.