Şu An Okunan
Değişen Perspektifler: Kadın Yönetmenlerden Kısalar

Değişen Perspektifler: Kadın Yönetmenlerden Kısalar

8-30 Mart / Pera Müzesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Pera Film’de, kadın yönetmenlerin kısa filmlerini bir araya getiren ‘Değişen Perspektifler’ başlıklı bir program düzenleniyor. Seçkide Yedi Kadın, Yedi Günah (Seven Women, Seven Sins, 1986) adlı çok yönetmenli filmin yanı sıra ‘Dünyadan Kısalar’ ve ‘Türkiye’den Kısalar’ bölümlerinde toplam on sekiz kadın yönetmenden öyküler yer alıyor.

1986 yapımı Yedi Kadın, Yedi Günah’ta yedi tanınmış yönetmen, yedi ölümcül günahı perdeye taşıyor. Helke Sander oburluğu, Bette Gordon açgözlülüğü, Maxi Cohen öfkeyi, Chantal Akerman tembelliği, Valie Export şehveti, Laurence Gavron kıskançlığı, Ulrike Ottinger de gururu birbirinden çok farklı tür ve üsluplarda kısa filmlerle anlatıyor.

‘Dünyadan Kısalar’ seçkisinde son dönemin dikkat çeken altı kısa filmi yer alıyor: Renée Marie Petropoulos’un Sydney’li bir anne ile kızı arasındaki ilişkiyi konu alan Yumaklar ve Düğümler’i (Tangles and Knots), yorucu bir ilişki içindeki bir kadının portresini çizen Marta Pajek imzalı III, sinema tarihinin önemli kadın kurgucularının devrim niteliğindeki çalışmalarına ışık tutan Karen Pearlman belgeseli Gerçeklerden Sonra (After the Facts), iki yakın arkadaş arasındaki ilişkinin ergenlik dönemindeki dönüşümünü konu alan Nienke Deutz imzalı Bloei Sok. No: 11 (Bloeistraat 11), Sofia’nın bir yılbaşı sabahı gördüğü rüyadan sonra yaşadıklarını anlatan, Jacqueline Lentzou’nun yazıp yönettiği Hector Malot: Yılın Son Günü (Hector Malot: The Last Day of the Year) ve on iki yaşındaki Rain’in cinselliği keşfetme sürecini takip eden Amber Sealey imzalı Nasıl Başlar (How Does It Start).

‘Türkiye’den Kısalar’ seçkisinde izlenebilecek filmlerse şöyle: Almanya’da yaşayan orta yaşlı ev hanımı Nebile’nin gündelik yaşamın rutininden kaçma çabasını anlatan Pınar Yorgancıoğlu imzalı Nebile Hanım’ın Solucan Deliği, Ayris Alptekin’in sınıf farkı ve ahlak prensipleri arasındaki çelişkiye odaklanan filmi Kot Farkı, Amazon savaşçıları hakkında yazılmış mitleri, biri kadın diğeri erkek iki anlatıcının birbiriyle çelişen sözleriyle aktaran Emine Yıldırım imzalı Androktones, Berrak Çolak’ın yaşlı ve alımlı Nedret’in kocasının gizemli ölümünün ardından çıktığı yolculuğu anlattığı Nedret Bugün Kaybolur ve 1990’ların Türkiye’sinde yetenekli bir buz patenci genç kızın, kariyerine devam edebilme mücadelesine odaklanan Gökçe Erdem imzalı Titanyum. ‘Değişen Perspektifler’ programında tüm gösterimler ücretsiz. 

www.peramuzesi.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.