Şu An Okunan
Documentarist 7. İstanbul Belgesel Günleri Programı

Documentarist 7. İstanbul Belgesel Günleri Programı

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri: 7-12 Haziran

Son altı ay belgesel sinema açısından kara bir dönem oldu denebilir. En sonuncusu Bir Şarkının Peşinde’nin (Searching for Sugar Man, 2012) yönetmeni 36 yaşındaki Malik Bendjelloul olmak üzere, yetenekli yönetmenlerin peş peşe gelen ölüm haberleriyle sarsıldık. Nisan ayında, yaşayan en önemli belgeselcilerden biri, Avusturyalı Michael Glawogger Liberya’da film çekimi sırasında yakalandığı sıtma sonucu hayatını kaybetti. Ondan önce kanserle cebelleştiğini bildiğimiz usta bir belgeselci, İsviçre’den Peter Liechti hastalığına yenik düşmüştü, tıpkı Kasım ayında teşhis konduktan kısa bir süre sonra dünyaya veda eden, belgesel festivallerinin sevilen yüzlerinden Kanadalı sinemacı ve programcı Peter Wintonick gibi. En trajik ölüm haberiyse Brezilya’dan geldi: Ülkenin en önemli belgeselcilerinden Eduardo Coutinho, psikolojik sorunları olduğu bilinen oğlu tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.

Documentarist, bütün bu yönetmenleri birer filmiyle anıyor. Bu yılın ‘Ustaya Saygı’ bölümü ise, 2001 yılında yine erken yaşta hayata veda etmiş olan Hollandalı büyük belgeselci Johan van der Keuken’e ayrılmış. 40 yıla yayılan kariyeri boyunca elliden fazla belgesel yapmış ve birçok kitap yayımlamış olan ustanın en önemli yapıtlarından beşi bu bölümde seyirciye sunulacak: Beppie (1965), Okuma Dersi (Het Leesplankje, 1973), Yönetmenin Tatili (Vakantie van de filmer, 1974), Kuyunun Üstündeki Göz (Het Oog Boven de Put, 1988) ve Amsterdam Küresel Köyü (Amsterdam Global Village, 1996).

Festival ekibi, Soma’da yaşanan felaketin ardından son anda programına madencilerin yaşamına odaklanan filmleri de alıyor. Glawogger’in anısına göstermek üzere İşçinin Ölümü’nü (Working Man’s Death, 2005) seçen festival, ‘Soma İçin’ başlığı altında, Bolivya’daki çocuk madencileri konu alan Şeytan Madeni (The Devil’s Miner, 2005) ve İngiltere’deki madencilerin melankolik hikâyesini anlatan Madenci İlahileri (The Miners’ Hymns, 2011) adlı filmleri de gösterecek.

Festivalde, üç yıldır kanlı bir savaşın içinde yaşayan Suriye’ye de özel bir bölüm ayrılmış durumda. Suriyeli belgeselcilerin yakın dönemde yaptığı, çatışma koşulları altındaki gündelik hayata tanıklık eden, ayrıca yaşanan sürece Suriyelilerin nasıl baktığını gösteren, daha önce pek az yerde gösterilmiş filmlerden bir seçki seyirciyle buluşacak. Suriyeli yönetmenlerin ülkede olup bitenler üzerine tanıklıklarının aktarılacağı bir de panel düzenlenecek.

Polonya Başkonsolosluğu ve Krakow Film Festivali işbirliğiyle gerçekleşen ‘Mercek Altında: Polonya’ başlıklı bölümde, ülkenin en kıdemli belgesel festivali olan Krakow’da son kırk yılda ödül almış belgesellere yer ayrılacak. Konuk olarak festivale katılacak yönetmenlerden Pawel Lozinski, kendisi gibi belgeselci olan babasıyla birlikte çekimine başladığı, ancak anlaşamadıkları için sonunda baba ile oğul tarafından iki versiyonu yapılan Father and Son filminin ilginç hikâyesini anlatacak.

Krakow Film Festivali, EYE International, Festival dei Popoli ve FIPRESCI ile yaptığı işbirliği sonucu uluslararası boyutunu daha da genişleten Documentarist, ilk kez bir FIPRESCI jürisine de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, her zamanki gibi Türkiye’de son bir yılda yapılan belgesellerden yirmi filmlik geniş bir seçki de festival programının ana bölümlerinden birini oluşturuyor. Bunlardan, yönetmenin ilk veya ikinci filmi olanlar Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü’ne aday olacak. 12 Haziran’daki kapanış gecesindeyse Türkiye’de ilk kez ‘European Souvenirs Canlı Sinema Performansı’ gerçekleştirilecek. Avrupa’nın en eski belgesel festivali olan Festival dei Popoli’yle işbirliği çerçevesinde başlatılan ‘Yaratıcı Belgesel Geliştirme Atölyesi’, festival haftası içinde de devam edecek.

Açık hava gösterimlerinin de gerçekleşeceği Documentarist 7. İstanbul Belgesel Günleri’nin gösterim mekânları ise Fransız Kültür Merkezi, SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekânı ve Dutch Chapel.

Ayrıntılı bilgi için: www.documentarist.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.