Şu An Okunan
Filmmor Kadın Filmleri Festivali 15 Mart’ta Başlıyor

Filmmor Kadın Filmleri Festivali 15 Mart’ta Başlıyor

15 Mart-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek 12. Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern ve Pera Müzesi’ndeki gösterimlerinin ardından, Nisan ayı boyunca sırasıyla Mersin, Adana ve Bodrum’da devam edecek.

Festival bu sene Bilge Olgaç ve Catherine Breillat’nın toplu gösterimlerini yapacak. Ölümünün yirminci yılında Türkiye sinemasının en önemli kadın yönetmeni Bilge Olgaç üç filmiyle anılacak. Bir köy ağasının tecavüzünden sonra köydeki yoksul bir erkekle evlendirilen Meryem’in (Türkan Şoray) hikâyesini anlatan 1974 yapımı Açlık; bir köye getirilip bırakılan gizemli ve güzel bir kadının ataerkil yapıyla imtihanını anlatan İpekçe (1987) ve bir köy düğününde gerçekleşen patlamanın ardından köyde hayatta kalan tek kadının hikâyesi olan Kaşık Düşmanı (1984) seyirciyle buluşacak.

Filmmor’da, cüretkâr sinemasal dili ve hikâyeleriyle feminist sinemanın en önemli isimlerinden Catherine Breillat’nınsa altı filmi seyirci karşısına çıkacak. Geleneksel masalların feminist uyarlamaları olan Mavi Sakal (Barbe Bleue, 2009) ile Uyuyan Güzel (La Belle Endormie, 2010); 1835 Paris’inde geçen ve hazcı Maringy ile ahlak abidesi Hermengarde’ın evliliklerini konu alan Metres (Une Vieille Maitresse, 2007); kendisini izlemesi için parayla gey bir erkek tutan bir kadının öyküsünü anlatan Cehennemin Anatomisi (Anatomie de L’enfer, 2004); arzularının peşinde bir kadının öyküsü olan Romans (Romance, 1999) ve yönetmenin son filmi Zaafın İstismarı (Abus de Faiblesse, 2013) festivalde izleyicilerle buluşacak.

Kadın yönetmenler tarafından üretilmiş filmlerden oluşan ‘Kadınların Sineması’ seçkisinde, bu yıl da Türkiye ve dünyadan kısalı uzunlu çok sayıda kurmaca ve belgesel film bulunuyor. Bölümün öne çıkan filmlerinden, İtalyan oyuncu Valeria Golino’nun Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen ve Ekümenik Jüri’den özel manisyon alan ilk uzun metrajı Bal (Miele) ölümcül hastalıklarla mücadele eden hastalara gizlice uyuşturucu sağlayan Miele’in öyküsünü anlatıyor. Diktatörlüğün en sert yıllarında Brezilya’da gerilla olan ve dört sene hapis yatan, sonrasında politik mücadelesine farklı mecralarda devam eden Lúcia Murat’ın filmi Bana Anlatılan Anılar

(A Memória Que Me Contam) dikta rejimi altındaki bir grup arkadaşın ve çocuklarının bugünle ve geçmişle yüzleşmeleri etrafında gelişiyor. Afganistan yapımı Muhterem (Mohtarama), 2009’da Afgan parlamentosu tarafından kabul edilen Şii aile kanununun kadınların kocalarının rızası olmadan evden çıkmalarını ve kocalarının cinsel taleplerine karşı koymalarını yasaklamasını protesto eden kadınların eylemlerine tanıklık eden çarpıcı bir belgesel. İngiliz belgeselci Kim Longinotto’nun Salma’sı ise, âdet gördükten sonra dokuz yıl boyunca kapatıldığı odada yazdığı şiirlerle Güney Hindistan’daki kadınlara ilham veren Salma’nın köyüne dönüşünden sonra olanları konu alıyor. Deneyimli belgesel yönetmeni Esther Hoffenberg’in Violette Leduc: Aşkın Peşinde’si (Violette Leduc: La Chasse a L’amour) ünlü Fransız yazar Leduc’ün şiirsel tarzından esinlenerek çekilmiş bir biyografi. Amsterdam’daki işgal kampında bir araya gelen yedi yönetmenin elinden çıkma Hollanda yapımı Elçiye Zeval Olmaz (Don’t Shoot the Messenger) bir ‘Occupy Amsterdam’ belgeseli. Michaela Kezele’nin 1999 Kosova’sında geçen Güzel Yurdum’uyla (Die Brücke am Ibar) Nana Ekvtimishvili ve Simon Gross’un Tiflis’de bir büyüme hikâyesi anlatan bol ödüllü filmleri Hayatın Baharı (Grzeli Nateli Dgeebi), seçkinin göze çarpan filmlerinden bazıları.

Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi bünyesinde düzenlenen bir atölyede, sinemayla ilgilenen yirmi beş kadının birlikteliğinden oluşan ‘Zula Hikâyeler Ekibi’nin elinden çıkma Saklı (Veşartî) ve 2009’da Adıyaman’da ailesi tarafından katledilen Medine Memi’ye adanmış Bekleyiş (Payîn) seçkideki Türkiye yapımı kısa filmlerden ikisi.

Festivalin, kadın bedeni etrafındaki meselelere odaklanan ‘Bedenimiz Bizimdir’ bölümünün öne çıkan filmleri arasında, 2012’de !f İstanbul kapsamında da gösterilmiş olan, Delphine Coulin ve Muriel Coulin imzalı 17 Kız (17 Filles, 2011) ile Therese Shechter imzalı Bekâretinizi Kaybetmenin Yolları (How to Lose Your Virginity) var. Festivalin kadın emeğini odağa alan yeni bölümü ‘Kendine Ait Bir Cüzdan’daysa, Ruanda’da davul çalan ilk kadın topluluğunun ve ilk yerel dokuma dükkânının hikâyesini anlatan, Lisa Fruchtman ve Rob Fruchtman imzalı Tatlı Rüyalar (Sweet Dreams, 2012) ile Venedik Film Festivali’nde izleyici ödülünü kazanan, işsiz göçmenlerin hikâyesini anlatan İsveç filmi Ye Uyu Öl (Äta Sova Dö) öne çıkıyor.

Festivalin bu seneki yeniliklerinden bir diğeri, Kaleydoskop adlı atölye. Erkekler tarafından yapılan ve kadınlara bakan filmlerin yönetmenleriyle karşılıklı olarak tartışılacağı bölümün bu seneki konuğu Jîn ile Reha Erdem.

Ayrıntılı bilgi için: www.filmmor.org

© 2013-2022 Altyazı Aylık Sinema Dergisi / Altyazi.net'in içeriği dergi yönetiminden ve yazarlardan izin alınmaksızın kullanılamaz.